Ihmiset ja suhteet

Nainen, erektiohäiriö on sinunkin ongelmasi

Teksti: Anna.fi

Kun miehellä ei seiso tai lerpahtaa, nainen alkaa usein kaivella syytä itsestään. Vika ei löydy naisesta, mutta nainen voi tehdä paljon ongelman ratkaisemiseksi. Joskus erektiohäiriö voi jopa pelastaa seksielämän.

Nainen, erektiohäiriö on sinunkin ongelmasi

Milloin on kyse erektiohäiriöstä, seksuaaliterapeutti Anna Kolster?

Satunnaisesti kenellä tahansa voi lopahtaa tai olla seisomatta esimerkiksi alkoholinhuuruisen illan jälkeen, mutta kun tämä toistuu useamman kerran, asiaan kannattaa kiinnittää huomiota. Sängyn ulkopuolella erektiohäiriö näkyy miehen hermostuneisuutena. Jotkut ahdistuvat selvästi jo siitä, että vaatteet vähenevät. Erektiohäiriö voi koskea nuoriakin tai se voi ilmaantua vasta lastentekovaiheessa. Miehet kokevat silloin enemmän suorituspaineita kuin ennen.

Mistä erektiohäiriö johtuu?

Se voi johtua sairauksista, lääkkeistä tai elintavoista; tupakointi ja alkoholin käyttökin heikentävät erektiota. Myös stressi aiheuttaa erektion temppuilua. Usein se liittyy jännittämiseen. Yhdyntään liittyy miehillä valtavia suorituspaineita: osaako hän ottaa naisen ja tyydyttää tämän, onko hän kyvykäs siittämään. Mies luulee, että häneltä odotetaan jotakin ja voi pahimmillaan jopa pelätä seksiä.

Joskus miestä on seksuaalisesti loukattu niin pahoin, että hän tuntee itsensä huonoksi. Parisuhteen ongelmat kuten luottamuspula ja sitoutumiseen liittyvät epävarmuudet voivat niin ikään oireilla erektiohäiriönä. Joskus voi olla kyse siitäkin, että mies haluaisi harrastaa sellaista seksiä, josta nainen ei innostu tai jota mies ei edes uskalla naiselle ehdottaa. Joku voi syttyä esimerkiksi peppuseksistä tai muista rajuista leikeistä eikä kiihotu muusta.

Milloin erektiohäiriö johtuu siitä, että nainen ei sytytä?

Yhden illan jutuissa voi olla kyse viehätysvoimasta, mutta parisuhde on eri asia. Kun ollaan suhteeseen asti päädytty, erektiohäiriö ei voi johtua siitä, ettei nainen viehättäisi. Kertaakaan mies ei ole vastaanotollani sanonut, että erektiohäiriö johtuu naisesta.

Uskovatko naiset tämän?

Valitettavasti eivät. Nainen alkaa usein etsiä syytä itsestään. Naisen seksuaaliset suorituspaineet liittyvät ensisijaisesti olemiseen ja ulkonäköön. Nainen pohtii, onko vatsa tarpeeksi litteä tai ovatko rinnat tarpeeksi suuret. Sen jälkeen tulee aktiivinen, teenkö asioita, joista mies tykkää. Nainen voi tukea omaa itsetuntoaan opettelemalla tuntemaan itsensä. Nainen, joka tuntee tunteensa ja reaktiotapansa ja myös hyväksyy ne, voi selättää myös miehen erektiohäiriön.

Mitä nainen voi tehdä ratkaistakseen ongelman?

Nainen ei voi parantaa erektiohäiriötä muuttamalla itseään. Naisen ei myöskään pitäisi nähdä vaivaa siinä mielessä, että hän alkaa tehdä itsestä vieraalta tuntuvia temppuja. Erektiohäiriötä ei ratkaista sängyssä. Sen sijaan nainen voi puhua ja hakea apua kumppanin kanssa.

Jos mies ei puhu asiasta, nainen voi sanoa, että häntä häiritsee tämä asia ja että meillä on ongelma. Nainen voi varata ajan lääkärille tai seksuaaliterapeutille.

Mitä tapahtuu, jos ongelmaan ei puututa?

Erektiohäiriö voi pilata koko parisuhteen. Miehisyys kärsii erektiohäiriöstä, mutta myös naisen itsetunto on lujilla. Jos näitä asioita ei selvitetä, ne alkavat vaikuttaa ihan kaikkeen. Pariskunta voi olla kymmeniä vuosia ilman seksiä. Kun erektio temppuilee muutaman kerran, naiset yrittävät ymmärtää miestä. Mies kuitenkin alkaa tulkita naisen eleitä ja ilmeitä ja etsiä pettymyksen merkkejä sekä vältellä läheisyyttä. Pettymys pettymykseltä odotukset kasvavat, ja kovien paineiden vuoksi uusi yritys päättyy entistä todennäköisemmin pettymykseen. Lopulta pari ei uskalla edes yrittää. Pahimmillaan kommunikaatio ja vuorovaikutus peittyvät häpeään. Kuitenkin erektiohäiriö johtaa eroon vain harvoin.

Miten seksuaaliterapeutti hoitaa erektiohäiriötä?

Terapiassa hoidetaan tunnesuhdetta. Usein tulee ensin yhdyntäkielto kuukaudeksi. Ensimmäisellä viikolla ei saa koskea erogeenisiä alueita lainkaan. Sen sijaan annan läksyjä, kuten hellyysharjoituksia. Tavoitteena on saada pois paine ja tilalle lupa läheisyyteen ilman velvoitteita ja odotuksia. Kun turvallinen keskusteluyhteys on luotu, erektiohäiriö yleensä hellittää otettaan melko nopeasti.

Useille miehille on helpotus kuulla, että tämä on yleistä ja apua on saatavilla. Lääkkeitä voidaan määrätä nuorillekin, ja jo pelkkä tieto siitä, että lääkkeeseen voi tarvittaessa turvautua, voi katkaista jumin. Parhaassa tapauksessa mies oivaltaa, että erektio ei ole yhtä kuin miehisyys. Monilla miehillä on ollut erektiohäiriöitä jo aiemmissa suhteissaan. Naista tämä tieto saattaa auttaa.

Milloin on syytä kääntyä lääkärin puoleen?

Kartoitan asiaa kysymällä: Onnistuuko itsetyydytys? Onko aamuerektiota? Jos vastaus kumpaankin kysymykseen on kyllä, elimellistä vikaa tuskin on. Jos vastaus edes toiseen on ei, lähetän lääkäriin nuoretkin miehet. Yli nelikymppiset lähetän aina ensin lääkäriin.

Miten erektiohäiriöstä ei pidä puhua?

Omaa pettymystään ei saa kaataa toiseen niskaan syyllistämällä tai piikittelemällä. Parisuhteessa kummankin tulee ottaa vastuu omista tunteistaan. Pettymyksestä voi puhua kypsästi esimerkiksi näin: Nainen: ”Olen pettynyt, kun yhdyntä ei onnistunut, ja herää pelko, että et halua minua, että en ole tarpeeksi viehättävä.” Mies: ”Minäkin olen tosi pettynyt, mutta vika ei ole sinussa, haluan sinua, mutta jokin vain nyt painaa.”

Jos hoitokaan ei tehoa, mikä on edessä?

Muunlainen seksi. Erektiohäiriön ei tarvitse vaikuttaa seksielämään. Suurin osa naisista ei edes ole kovin yhdyntäkeskeisiä. Jos yhdyntä on toisen tai molempien mielestä se ainoa oikea tapa harjoittaa seksiä, pitää valita, kumpi on tärkeämpää, suhde vai seksi. Seksitönkin liitto voi toimia.

Voiko erektiohäiriöstä seurata jotakin hyvää?

Asiasta puhuminen voi lisätä läheisyyttä ja parantaa kommunikaatiota. Naisen mielestä suurin ongelma onkin usein puhumattomuus. Vastaanotollakin keskustelu etenee usein niin, että mies avaa pettymystä, kun ei seiso tai lopahtaa, naiset taas sitä asiaa, ettei asiasta puhuta. Erektiohäiriö voi jopa parantaa parin seksielämää. Naisen nautinto tulee tyypillisesti klitoriksen hyväilystä, ja jos seksi on aiemmin ollut kovin yhdyntäkeskeistä, erektiohäiriö voi ohjata huomion vihdoinkin muualle.

Kysymyksiin vastasi Sexpo-säätiönvastaava neuvoja ja seksuaalikasvattaja, seksuaaliterapeutti Anna Kolster.

Lue myös:

Apua erektio-ongelmiin
Ruoka-aineista lisäpotkua seksiin

Teksti: Maria Tojkander
Kuva: Bulls Press

Anna 9/2015

X