Seksielämä

Tämän takia suomalaiset hakeutuvat seksuaaliterapiaan – ”Ongelmasta kärsivät sekä miehet että naiset”

Seksuaaliterapeutti Päivi Stoltin mukaan suurin ongelma kaikissa parisuhdeongelmissa on puhumattomuus. Mutta usein juuri haluttomuus tai pettäminen saavat suomalaiset hakemaan apua seksiterapiasta.
6.7.2016 Teksti: Hilppa Alanko Kuvat: iStock

Yleisin syy hakeutua seksuaaliterapiaan on haluttomuus.

– Haluttomuus on yleisin syy hakeutua seksuaaliterapiaan sekä yksin että pariskuntana. Se on noussut ongelmaksi, josta kärsivät sekä naiset että miehet, kertoo seksuaaliterapeutti Päivi Stolt.

Läheisyys ja seksi ovat pariskuntia yhteen liimaavia asioita. Jos omat halut ovat kadonneet ja läheisyys sen takia vähentynyt, saattaa tilanne aiheuttaa haluttomalle syyllisyyttä ja pelkoa siitä, mikä on parisuhteen tulevaisuus.

Haluttoman kumppani taas kokee usein turhautumista siitä, että ei kelpaa miehenä tai naisena, sillä toinen ei anna koskea.

Yleisimmät syyt mennä yksin seksuaaliterapiaan:

1. Erektio-ongelmat ja orgasminsaantivaikeudet

Moni hakeutuu seksuaaliterapeutin vastaanotolle erilaisten erektio-ongelmien tai kiihottumis- ja orgasminsaantivaikeuksien takia.

– Nämä ovat hyvin yleisiä ongelmia, joihin vaikuttaa moni tekijä. Siksi ratkaisuja hakiessa on tärkeää kartoittaa niin asiakkaan nykytilanne kuin seksuaalihistoriakin, Stolt sanoo.

2. Yksinäisyys ja halu pohtia omaa identiteettiään

Moni hakeutuu seksuaaliterapiaan yksinäisyyden tunteen takia.

Yksinäisyyden takia terapiaan saapuvien ongelmana on usein, että he eivät saa rakennettua kestäviä, romanttisia suhteita. Epävarmuutta saattaa aiheuttaa niin oma keho kuin naisellisuus tai miehekkyyskin. Yksinäisyyden taustalla voi olla myös mielenterveysongelmia, kuten masennusta.

– Vastaanotolle saatetaan tulla yksinkertaisesti vain kysymään, miten kohdata ihmisiä ja miten ihmisten kanssaan keskustellaan. Vastaanotolla sitten pohditaan naisellisuutta ja miehekkyyttä sekä vahvistetaan itsetuntoa ja itseluottamusta.

3. Lapsettomuus

Seksuaaliterapeutin juttusille saapuu Stoltin mukaan melko usein myös naisia, jotka haluaisivat lapsen mutta kärsivät haluttomuudesta.

– Yleensä noin 30-vuotiaat alkavat miettiä, että nyt olisi korkea aika tehdä lapsi. Ongelmana saattaa kuitenkin olla, että vaikka heillä olisi toive lapsesta, he ovat haluttomia. He tulevat vastaanotolle keskustelemaan siitä, miten tällainen yhtälö saadaan toimimaan.

Yleisimmät syyt mennä yhdessä seksuaaliterapiaan:

1. Kumppani ei arvosta naisena tai miehenä

Pariskunnat hakeutuvat haluttomuudesta johtuvien ongelmien lisäksi seksuaaliterapeutin pakeille herkästi, jos toinen parisuhteen osapuolista kokee, ettei häntä hyväksytä tai arvosteta naisena tai miehenä.

Tunne vähäisestä arvostuksesta nakertaa itsetuntoa. Kun parisuhteessa toisen kumppanin itsetunto laskee niin, että hän käpertyy vain itseensä, ei parisuhde toimi.

– Suurin ongelma kaikissa parisuhdeongelmissa on puhumattomuus. Sitä pariskuntien yhteisessä seksuaaliterapiassa ennen kaikkea lähdetään kitkemään pois, Stolt sanoo.

2. Ei tiedetä, miten tyydyttää kumppani

Myös tietämättömyys tavoista tyydyttää oma kumppani, työntää usein pariskunnat seksuaaliterapiaan. Asiaa lähdetään puimaan A:sta alkaen.

Aluksi Stolt kyselee, millaisia kokemuksia pariskunnalla on seksistä. Lisäksi hän kartoittaa, onko heillä tietoa yhdynnän eri asennoista ja siitä, miten hellyyttä ja läheisyyttä annetaan.

– Jos tietoa ei hirveästi ole, annan pareille kotona tehtäviä hellyysharjoituksia, joiden avulla harjoitellaan toisen kehon koskettamista ja hyväilyä ilman yhdyntää. Suosittelen usein pariskuntia tutustumaan aihetta käsittelevään kirjallisuuteen. On tärkeää, että harjoituksissa edetään tarpeeksi hitaasti.

3. Kumppanin pettäminen on aiheuttanut luottamuspulan

Pettämisen paljastuminen saa monet pariskunnat seksuaaliterapeutin juttusille. Yleensä petetty hakee apua ja kumppani tulee mukana. Joskus kuitenkin kiinni jäämisen jälkeen juuri pettäjä on se, joka haluaa tulla terapiaan.

– Kyse on suuresta traumasta. Pettämisen jälkeen parisuhteelle tehdään seksuaaliterapiassa pelisäännöt. Kaiken on oltava pettämisen jälkeen avointa, jotta suhde voi jälleen alkaa toimia.

Lue myös:

Seksielämän yleisimmät haasteet

Nainen, erektiohäiriö on sinunkin ongelmasi

Näin puhut seksistä uuden kumppanisi kanssa – Lue seksuaaliterapeutin neuvot!

Miehen seksuaalinen haluttomuus – Mikä vie miehen seksihalut?

Lue myös

Suosittelemme