Hyvinvointi

Suolahuonehoito auttaa astmaan

Teksti: Anna.fi

SuolahuoneSuolahuonehoito näyttää tulleen jäädäkseen. Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin usean vuoden pituisessa tutkimuksessa selvisi, että suolailman hengittäminen auttaa astmaan ja muihin hengitystieinfektioihin. Yskän ärsytys vähenee ja tukkoinen nenä aukeaa.

– Suolailma ei suoranaisesti paranna astmatulehdusta, mutta tukihoitona se näyttää toimivan. Monissa tapauksissa on jopa voitu vähentää lääkitystä, Etelä-Karjalan keskussairaalan ylilääkäri Jouni Hedman kertoo. Hän johti vuonna 2003 alkanutta tutkimusta Lappeenrannan Kylpylaitoksessa.

Suolailman vaikutusmekanismi ei selvinnyt. Tutkijat arvelevat, että suolapöly saattaa vaikuttaa suoraan sileän lihaksen supistuvuuteen keuhkoputkissa tai se voimistaa kortisonilääkityksen tehoa. Tai molempia.

Suolahoidolla on pitkät perinteet Keski-Euroopassa. Se sai alkunsa 1800-luvulla, kun huomattiin, että suolapölylle altistuvilla kaivostyöläisillä oli harvoin keuhkosairauksia. Keuhkosairaita ja ihottumista kärsiviä alettiin viedä suolakaivoksiin ja tippukiviluoliin. Kaivoshoitoihin pohjautuva suolahuonehoito levisi viime vuosikymmenellä nopeasti laajalti Eurooppaan. Suomessakin on jo kymmeniä suolahoitopaikkoja. Hyvä niin, mutta Lappeenrannan tutkijat toivovat hoitotarjontaan laatukriteereitä ja valvontaa. Myös hoidon vakioiminen eli oikea annostus pitäisi vielä selvittää.

Miltä tuntuu?

Innostuin kokeilemaan suolahuonetta jo toistamiseen. Ensimmäisellä kerralla olin terve. Tällä kertaa podin nuhaa. Nyt oli oikeasti näytön paikka.

Espoolaisen Debora Fysion Heli Lundström ohjasi minut valkoiseen, suolalla vuorattuun huoneeseen, lattiakin oli suolan peitossa. Asetuin nojatuoliin lukemaan lehtiä, kun Lundström väänsi suolapölyttimen päälle. Puolasta tuotettua vuorisuolaa alkoi työntyä tuskin havaittavana sumuna huoneeseen. Hienoinen suolan maku alkoi vähitellen maistua hengityksessä ja suussa.

Oliko hyötyä?

Kyllä vain. Nukuin pitkästä aikaa hyvin ja minun oli helpompi hengittää.

Mitä maksaa?

40 minuutin hoitokerta maksaa 15-25 e. Sarjahoidoista saa alennuksia.

Suolahuone.fi

Teksti: Irma Heydemann

X