
Ahdistus on uusi masennus – yhä useampaa suomalaista ahdistaa
Jatkuvasti sietämätön olo? Vatsakipua, päänsärkyä, sydämen tykytystä? Sehän on ahdistus, uusi kansantautimme.
Jatkuvasti sietämätön olo? Vatsakipua, päänsärkyä, sydämen tykytystä? Sehän on ahdistus, uusi kansantautimme.
Nyt ahdistaa. Nämä kaksi sanaa psykoterapeutti Anniina Kerman kuulee yhä useammin.
– Ahdistuneisuus näkyy vastaanotoilla. Yksi syy siihen on se, että ihmiset hakeutuvat hoitoon aiempaa helpommin. Ihmiset ovat tietoisempia itsestään ja hyvinvoinnistaan.
Hoitoon hakeutumisen yleistyminen ei kuitenkaan yksin selitä ahdistuksen lisääntymistä.
– Ihmiset kärsivät ahdistuksesta nyt enemmän kuin ennen, Psykoterapiakeskus Vastaamossa työskentelevä Kerman sanoo.
Käsitteenä ahdistus on monelle hankala. Ahdistuksesta on vaikeampi saada otetta kuin esimerkiksi toisesta kansantaudistamme masennuksesta. Masennuksesta jokaisella on jonkinlainen mielikuva. Ahdistus on epämääräisempi.
– Sanaa käytetään usein kuvaamaan jotakin muuta tunnetilaa kuten surua tai pelkoa. Vastaanotolla ryhdytäänkin ensimmäisenä tutkimaan, mitä ahdistunut olo merkitsee juuri tälle ihmiselle, mistä kokemuksesta se on syntynyt ja mitä tunteita sen taustalla oikeasti on, Kerman kuvaa.
Lue myös: Vaivana ahdistus, pelot tai unettomuus? Uusi mullistava Brainspotting-hoito voi auttaa
Onko ahdistus vakavaa?
Ahdistus on yleistynyt niin paljon, että Kerman puhuu siitä suorastaan suomalaisten uutena kansansairautena. Ahdistuneen ihmisen sisäinen hälytysjärjestelmä käy ylikierroksilla.
Ahdistus on reaktio tilanteisiin, jotka jännittävät ja pelottavat, tuntuvat uhkaavilta. Ahdistus syntyy, kun ihmisen psyykkinen sietokyky ylittyy. Silloin ihminen reagoi yllättäviin ja jopa tuttuihin tilanteisiin ahdistuneisuudella.
– Ensin on kokemus, että minua uhataan jollain tavoin. Sitten sisäinen hälytysjärjestelmä aktivoituu ja syntyy ahdistuksen tunne, Kerman kuvaa.
Ahdistus tuntuu kehossa toisin kuin masennus. Kun masentunut ihminen on usein olemukseltaan flegmaattinen, ahdistunut on jatkuvassa jännitystilassa. Ahdistukseen voi liittyä fyysisiä oireita kuten hikoilua, vapinaa, hengenahdistusta, päänsärkyä, vatsakipua ja sydämen tykytystä. Myös paniikkikohtaukset ovat ahdistuksen oireita.
Lue myös: Stressi sairastuttaa – katkaise unettomuuden kierre
Ahdistus voi masentaa
Nimenomaan fyysiset oireet saavat ahdistuneen usein hakemaan apua – ja monesti vääränlaista.
– Ahdistuneet ihmiset käyttävät paljon terveyspalveluita, koska he eivät pysty itse saamaan kiinni siitä, mikä on hätänä. Ahdistuneena alkaa helposti kehittää itselleen oireiden perusteella vakavampaa sairautta kuten syöpää.
Sekä ahdistuneella että masentuneella on negatiivisia ajatuksia. Masennus heikentää kuitenkin toimintakykyä enemmän. Ahdistunut pystyy yleensä keskittymään, suoriutumaan, tekemään päätöksiä ja tuntemaan välillä mielihyvää. Ahdistukseen havahtuminen voikin pelastaa lamauttavammalta masennukselta.
– On tyypillistä, että ahdistuksesta puhkeaa masennus. Toimintakyky alenee, negatiiviset ajatukset voimistuvat ja sitten onkin masennuskierre päällä. Jos ahdistuksen havaitsee tarpeeksi ajoissa ja hakee siihen apua, mieliala ei pääse masennukseen asti.
Lue myös: Kirjailija Pauliina Vanhatalo masentui: ”Mietin, saako masentunut äiti luopua lääkkeistä”
Huolien kasa ahdistaa
Miksi ahdistus on lisääntynyt juuri nyt?
– Vastaus on ympärillämme, sanoo Kerman.
Yhteiskuntaamme leimaavat jatkuva epävarmuus ja heikko taloudellinen tilanne. Ne saavat ihmiset huolehtimaan ja murehtimaan. Menetänkö työni? Riittävätkö rahat? Huolet vaikuttavat sietokykyyn. Kun siihen tulee tarpeeksi iso särö, hälytysjärjestelmä aktivoituu.
Yhteiskunnalliset tapahtumat näkyvät piikkeinä kaikkien mielenterveysongelmien esiintyvyydessä. Kun Pariisissa tapahtui terrori-isku, vastaanotot Suomessa täyttyivät ahdistuneista ihmisistä.
– Elämme koko ajan tietynlaisessa turvattomuudessa. Pelkäämme, mitä tapahtuu seuraavaksi. Epävarma aika synnyttää ahdistusta.
Ahdistus on stressaavaa ihmiselle, mutta kärsii siitä yhteiskuntakin.
– Yleistynyt ahdistuneisuus vaikuttaa työkykyyn. On vaikeaa tehdä työtä sataprosenttisesti, kun keho on ylivireystilassa. Elämme tehokkuusmaailmassa, ja ahdistunut ihminen ei ole tehokas.
Toinen syy ahdistuksen lisääntymiseen on nykyihmisen vaikeus pysähtyä. Työelämän vaatimukset ovat tiukentuneet, emmekä osaa enää rentoutua ja palautua työstä samalla tavalla kuin ennen.
– Nykyihminen pysähtyy myös herkästi tarkastelemaan sitä, onko minulla hyvät ripset ja hienot kynnet, kun pitäisi ennemmin tarkastella henkistä puolta. Se on tämän aikakauden ongelma, Kerman sanoo.
Lue myös: Työttömyys hävettää, lannistaa ja ahdistaa – Miten päästä irtisanomisesta yli?
Tärkeintä on rauha
Kukaan ei halua joutua jatkuvaan jännitystilaan – mutta kukaan ei ole siltä turvassa.
– Kuka tahansa voi sairastua ahdistukseen, jos ei pidä itsestään huolta. Tärkeintä on uni ja lepo. Kun uni alkaa vaarantua, on ehdottomasti hakeuduttava hoitoon. Mitä aiemmin ahdistusta lähtee hoitamaan, sitä nopeammin asioita pystyy muuttamaan. Jos ahdistus on jo päällä, rentoutuminen on mahdotonta, Kerman sanoo.
Ahdistuksen hoidossa puretaan kehon jännitystilaa. Kehoa opetetaan rauhoittumaan esimerkiksi sisäisen puheen avulla. Uhkaavissa tilanteissa voi rauhoittaa itseään ajatuksilla ”ei ole mitään hätää” ja ”tässä tilanteessa minua ei uhkaa mikään”.
– Ihminen saa omalla sisäisellä puheellaan joko myllytettyä pahaa oloaan pahemmaksi tai lievennettyä sitä. Toiset saavat apua siitä, että kiinnittävät ahdistuksen hetkellä huomion ympäristöön. Silloin mieli kiinnittyy johonkin muualle kuin tunteeseen.
Myös hengitystekniikoista ja psykoterapiasta on apua ahdistuksen hoidossa. Lääkehoitoakin käytetään, mutta se ei ole yhtä välttämätöntä kuin esimerkiksi masennuksen hoidossa.
– Tärkeää on sekin, ettei ala ylidiagnosoida itseään. Jos on vähän jännittynyt tai stressaantunut, se ei tarkoita heti ahdistusta.
Lue myös: Osaatko olla onnellinen? Viisi ohjetta onnellisempaan elämään
Kommentit
vaikka näin vuosi myöhemmin vastaan tähän kommenttiin eikä kukaan varmaan lue tätä, mutta jos lukee; ahdistus, eli gad, on mielenterveysongelma, eli sairaus. Siihe ei auta liikunta ja oikein syöminen, vaan ihan oikea hoito ja lääkärissä käyminen.
Kommentit
Ihmisten pitäisi vain syödä terveellisemmin ja harrastaa liikuntaa. Kyllä se alkaa ahdistamaan ketä tahansa, kun elämä on yhtä stressiä ja töistä kotiin juoksemista.
vaikka näin vuosi myöhemmin vastaan tähän kommenttiin eikä kukaan varmaan lue tätä, mutta jos lukee; ahdistus, eli gad, on mielenterveysongelma, eli sairaus. Siihe ei auta liikunta ja oikein syöminen, vaan ihan oikea hoito ja lääkärissä käyminen.
Tuohon aijjempaan ”liikunta auttaa” valistukseen kommentoiden, ei auta. Olen kärsinyt masennuksesta ja ahdistuksesta (nykyään vain ahdistuneisuudesta) jo päälle 6v ja olen yläasteella. Liikunta saattaa auttaa monia ihmisiä joissain määrissä, kannattaa kokeilla mutta siitäkin voi tulla pakkomielle tai saattaa ahdistua siitä jos jättääkin menemättä ja sinne meni sekin keino. Voihan siitä liikunnasta aina valistaa ja onhan se todella tärkeää terveyden suhteen mutta mielenterveydestä kun puhutaan niin tarvitaan paljon muutakin kuin liikuntaa, pari psykalla käyntiä ei todellakaan auta. Omakohtaisesti sanon nyt näin yli 6v psykaa yms ja silti kärsin todella paljon ahdistuneisuudesta, asun kotona joten mikään perhekoti tai laitos ei voi vaikutata asiaan. Kun tässä nyt olen kirjoitellut laitan vielä tästä että mikä vain tilanne voi laukaista eri ihmiselle ahdistuneisuutta, itsellä usein jos minulle huomautetaan turhasta se on semmonen nollasta suoraan sataan tilanne ja todella hankala. Ihmiset jotka kärsitte ahdistuneisuudeta niin pärjäilkää ja yrittäkää löytää oma keinonne millä sitä voitte välttää. <3
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous