Terveys

Voiko virtsatietulehduksen varmentaa kotitestillä, jotta välttäisi turhat antibioottikuurit? Gynekologi vastaa

Toistuvat virtsatietulehdukset voivat jättää mielen hälytystilaan, jolloin pienikin infektio-oire aiheuttaa helposti ahdistusta ja pelkoa uudesta infektiosta. Virtsatietulehdusten estolääkityksen vaihtoehtona ovat kotiin varalle kirjoitetut reseptit antibioottia varten. Lukija ei haluaisi syödä antibiootteja turhaan.

Teksti:
Kotilääkäri
Kuvat:
Istock

Toistuva virtsatietulehdus on ikävä vaiva.

Toistuvat virtsatietulehdukset voivat jättää mielen hälytystilaan, jolloin pienikin infektio-oire aiheuttaa helposti ahdistusta ja pelkoa uudesta infektiosta. Virtsatietulehdusten estolääkityksen vaihtoehtona ovat kotiin varalle kirjoitetut reseptit antibioottia varten. Lukija ei haluaisi syödä antibiootteja turhaan.

Minulla on usein virtsatietulehduksia, ja niiden varalle antibioottiresepti. Haluai­sin välttää liikoja antibioottikuureja. Voinko varmentaa tulehduksen apteekissa myytävällä virtsatietulehdustestillä?

Villahousu

Virtsatie-infektion Käypä hoito -suosituksen mukaan naisen yksittäisen, satunnaisen virtsatieinfektion voi diagnosoida ja hoitaa ilman laboratoriotuloksia pelkkien esitietojen perusteella. Oireita ovat tiheävirtsaisuus, virtsaamispakko ja kirvely virtsatessa.

Jos mukana on kuumetta, kylki-, selkä- tai ylävatsakipua ja verestä otettava tulehdusarvo on koholla, kyseessä on jo ylempien virtsateiden infektio, joka vaatii aina bakteeriviljelyä ja antibioottihoitoa.

Erotusdiagnostiikassa pitää sulkea pois virtsarakon kipuoireyhtymä, seksitaudit, gynekologiset tulehdukset ja krooninen lantionpohjan kiputila.

Toistuville virtsatieinfektioille altistavat virtsan kulun esteet, riittämätön nesteen nauttiminen, ummetus, huono verensokeritasapaino diabeetikolla sekä tietyt diabeteslääkkeet.

Vaihdevuosi-ikäisillä ja vanhemmilla naisilla tavallinen syy toistuviin infektioihin on estrogeenin puutteesta johtuva limakalvojen kuivuus.

Kotikonsteja toistuvien virtsatietulehdusten estoon löytyy ilman antibioottihoitoakin. Karpalomehu saattaa vähentää virtsatulehdusten uusiutumista lähes yhtä hyvin kuin antibiootit.

Veden juomista kannattaa lisätä, mutta liiallisesta juomisesta johtuvaa natriumin vähentymistä täytyy kuitenkin varoa.

Vaihdevuosien jälkeen paikallinen estrogeenihoito vähentää infektiojaksoja, ja se onkin ensisijainen hoito estämään toistuvia virtsatulehduksia.

Estrogeenin puute voi aiheuttaa myös itsessään virtsankirvelyä. Toisilla yhdynnät voivat altistaa virtsatietulehduksille. Tällöin yhdynnän jälkeen voi ottaa kerta-annoksena antibioottitabletin.

Toistuvan virtsatieinfektion hoidossa käytetään antibioottiestohoitoa vain, jos lääkkeettömät keinot ja postmenopau­saalisilla naisilla paikallinen estrogeenivalmiste eivät tehoa.

Jatkuvan estolääkityksen vaihtoehtona ovat kotiin varalle kirjoitetut reseptit antibioottia varten.

Ärhäkkä virtsatieinfektio voi jättää erittäin kivuliaan ja ikävän muiston, mikä voi jättää ”mielen uhkatutkan” päälle. Tällöin pienikin infektio-oire voi aiheuttaa ahdistusta ja pelkoa uudesta infektiosta.

Toisinaan esimerkiksi matkoille varoiksi ostettu antibioottikuuri voi antaa turvaa, vaikka sitä ei todennäköisesti tarvitsisikaan.

Apteekista ostettavat, suuntaa antavat liuskatestit eivät korvaa bakteeriviljelyä, mutta niitä voi käyttää tarvittaessa. Liuskatestissä valkosolut ja nitriitit viittaavat infektioon. Testin tekijällä tulee olla hyvä värinäkö, jotta hän pystyy tulkitsemaan liukuvan väriskaalan.

Kannattaa kuitenkin välttää kehon liiallista skannaamista ja jatkuvaa tarkkailua, sillä se kaventaa elämää ja voi aiheuttaa turhaa huolta.”

Katja Kero, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, seksuaalineuvoja

Kysymys ja vastaus on julkaistu Kotilääkärin numerossa 7/2022.

Kysy Kotilääkäriltä terveydestä

Kaipaatko neuvoa johonkin terveysongelmaasi? Kotilääkärin asiantuntijat vastaavat joka numerossa lukijoiden kysymyksiin terveydestä, hyvinvoinnista, ravitsemuksesta tai lääkityksestä. Kotilääkäri on terveyteen ja hyvinvointiin erikoistunut lehti, jota tehdään Annan toimituksessa.

Kysymyksiin vastaavat:

Karin Blomgren, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri
Jaakko Halonen, yleislääketieteen erikoislääkäri
Esko Kaartinen, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri
Pasi Lehto, kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri
Katja Kero, LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, seksuaalineuvoja
Pirjo Saarnia, laillistettu ravitsemusterapeutti
Reija Yrjölä, apteekkari

Kuvaile lyhyesti tilannettasi ja esitä kysymyksesi.

X