Terveys

Voiko yksinkertainen C-vitamiinikikka auttaa ehkäisemään virtsatietulehduksia? Kysyimme lääkäriltä

C-vitamiini happamoittaa virtsaa ja estää joidenkin bakteerien lisääntymistä. Lukijamme kertoo, että hänen virtsatietulehduskierteensä katkesi C-vitamiinin avulla. Onko kyse sattumasta vai voiko C-vitamiini oikein annosteltuna todella estää virtsatietulehduksia?

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Virtsatietulehdukset ovat naisilla hyvin yleisiä. Jopa puolet naisista sairastaa ainakin yhden virtsatieinfektion elämänsä aikana.

C-vitamiini happamoittaa virtsaa ja estää joidenkin bakteerien lisääntymistä. Lukijamme kertoo, että hänen virtsatietulehduskierteensä katkesi C-vitamiinin avulla. Onko kyse sattumasta vai voiko C-vitamiini oikein annosteltuna todella estää virtsatietulehduksia?

Minulla oli monen vuoden ajan useita kertoja vuodessa virtsatietulehdus, jota hoidettiin antibiootilla. Karpalovalmisteistakaan ei ollut mitään apua. Sitten apteekin proviisori sanoi, että jos otan joka päivä 500 mg ohutsuolessa hajoavan C-vitamiinitabletin, niin virtsa tulee niin happamaksi, etteivät bakteerit elä siinä. Tämän jälkeen minulla ei ole ollut yhtään virtsatietulehdusta miltei 20 vuoteen”, kertoo eräs Annan lukija virtsatietulehduksen estoon liittyvää artikkeliamme koskevassa palautteessaan.

Mutta onko lukija oikeassa: voiko C-vitamiinin syöminen todella auttaa ehkäisemään virtsatietulehdusta?

– C-vitamiinista voi olla hyötyä, koska runsas C-vitamiinin nauttiminen happamoittaa virtsaa ja estää joidenkin bakteerien lisääntymistä virtsassa. Selvää tieteellistä näyttöä C-vitamiinin tehosta virtsatieinfektioiden estossa ei kuitenkaan ole, Mehiläisen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Juha Korhonen kertoo.

C-vitamiinia ei siis voida suositella hoidoksi antibioottikuurin sijasta. Jonkinlainen yhteys C-vitamiinilla ja virtsatietulehduksen hoidolla kuitenkin todella on.

– Yhdessä virtsatietulehduksen hoitoon eniten käytetyssä antibiootissa on C-vitamiinia mukana. Syynä on se, että C-vitamiini happamoittaa virtsaa.

Osa virtsatietulehduksista voi parantua jopa pelkin kotikonstein

C-vitamiinin lisäksi moni turvautuu virtsatietulehduksen iskiessä karpalomehuun.

– Karpalomehun vaikutuksista on vähän ristiriitaisia tuloksia, mutta siitä voi olla hyötyä. Tai ainakaan sen juomisesta ei ole haittaa.

Lievät virtsatieinfektiot voivat jopa parantua itsestään kotikonstein. Korhonen suosittelee juomaan runsaasti nesteitä ja käymään usein pissalla, sillä virtsaaminen huuhtelee rakkoa. Näin bakteerit eivät ehdi lisääntyä niin nopeasti.

Virtsatietulehduksia on kuitenkin hyvin eriasteisia, ja osa tulehduksista vaatii lääkehoitoa.

– Virtsarakkotulehdus voi pahimmillaan nousta virtsajohtimia myöten munuaisiin ja johtaa munuaisaltaan tulehdukseen, joka vaatii rajumpia lääkehoitoja.

Lääkäriin on syytä lähteä, jos perinteisten oireiden – tihentyneen virtsaamistarpeen ja kirvelyn – lisäksi esiintyy kuumetta ja selkäkipua tai jos virtsassa on verta.

Toisaalta tavallinenkin virtsatieinfektio voi olla niin hankalaoireinen, ettei sen kanssa pärjää ilman lääkärin apua.

– On hyvä tietää, että naisen tavallinen virtsatieinfektio ei välttämättä vaadi lääkärillä käyntiä tai laboratoriokokeita. Antibiootit voidaan määrätä puhelimitsekin oireiden perusteella.

X