Terveys

Elinluovuttaja voi pelastaa kuuden ihmisen hengen + 7 muuta tärkeää faktaa

Tiesitkö, että lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Ikä ei myöskään ole este luovutukselle. Listasimme tärkeitä faktoja elinluovutuksesta.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Elinluovutus, Istock

Jokainen on lain mukaan elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt.

Tiesitkö, että lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Ikä ei myöskään ole este luovutukselle. Listasimme tärkeitä faktoja elinluovutuksesta.

Elinsiirtoviikkoa vietetään 8.–13. lokakuuta ja Euroopan elinsiirtopäivää 13. lokakuuta.

Nämä 8 tärkeää faktaa elinluovutuksesta jokaisen suomalaisen on hyvä tietää:

1. Elinluovuttaja voi pelastaa kuuden ihmisen hengen

Ja luovuttaminenko ei muka koskaan kannata? Elimistä puhuttaessa kannattaa.

Yksi elinluovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen. Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon-, haiman- ja ohutsuolensiirtoja.

2. Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja

Jokainen on lain mukaan elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Mahdollisen luovuttajan tahto pyritään kuitenkin aina selvittämään.

Elinluovutustahdon voi ilmaista allekirjoittamalla elinluovutuskortin, lataamalla sovelluksen tai kirjaamalla tahtonsa Omakantaan sekä kertomalla asiasta läheisilleen.

3. Elinluovutustahdostaan on tärkeää kertoa omaisille

Omaiset eivät voi kieltää elinluovutusta omaan tahtoonsa vedoten, mutta heidän kanssaan keskustellaan aina mahdollisen luovuttajan tahdosta.

Kun omaiset ovat varmoja läheisensä mielipiteestä, kysymykseen on helppo vastata, elinluovutus nopeutuu ja elinluovuttaja voi varmemmin pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen.

Jos mahdollinen elinluovuttaja on alaikäinen tai hän ei ole kehitystasonsa vuoksi kyennyt muodostamaan käsitystä elintensä luovuttamisesta, tarvitaan elinluovutukseen huoltajan lupa.

4. Sinun ei tarvitse arvioida itse, kelpaavatko elimesi luovutettavaksi

Omien elinten kuntoa ei tarvitse arvioida itse. Sopivuuden ja elinten kunnon arvioivat lääkärit.

Maria Veitola
Elinluovutuksen ja elinluovutuskortin puolesta puhunut radio- ja televisiotoimittaja Maria Veitola oli vuonna 2015 elinluovutuskampanjan kasvo.

5. Ikä ei ole este elinluovutukselle

Luovutukselle ei ole ikärajaa. Kudosluovuttajana on toiminut myös yli 80-vuotias. Perussairaus tai lääkityskään eivät välttämättä estä luovutusta.

6. Elinluovutukselle on vain vähän esteitä

Ainoita esteitä elinluovutukselle ovat virushepatiitit, HIV tai sairastettu syöpä.

7. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula

Viime vuonna Suomessa tehtiin 374 elinsiirtoa. Uutta elintä odottaa kuitenkin jo noin 550 ihmistä ja määrä kasvaa koko ajan. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Kaikille uusi elin ei ehdi ajoissa: 5–10 prosenttia kuolee uutta elintä odottaessaan.

8. Suomalaiset haluaisivat luovuttaa muillekin kuin aivan lähiomaisille

Suomalaisten mielestä myös muun kuin aivan lähiomaisen tulisi voida luovuttaa munuaisensa. Asia selviää Munuais- ja maksaliiton teettämästä tuoreesta kyselystä. Sote-uudistuksen jalkoihin jäänyt kudoslakimuutos antaisi myös serkulle tai hyvälle ystävälle mahdollisuuden auttaa läheistään. Uutta munuaista odottaa yli 450 ihmistä.

Lähde: Elinluovutus

X