Terveys

Riittääkö alapäälle suihkussa pelkkä vesi? Gynekologi vastaa – ja antaa vinkin kutinasta kärsiville

Iho on ihoa intiimialueillakin. Se kuivuu, kirvelee ja kaipaa kosteutta. Kaikki, mikä sopii vartalon iholle, ei kuitenkaan sovi jalkovälille. Mitä intiimihygienia vaatii? Kysyimme gynekologilta.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Istock

Vaatiiko intiimihygienia pesua saippualla tai rasvausta? Kysyimme gynekologilta.

Iho on ihoa intiimialueillakin. Se kuivuu, kirvelee ja kaipaa kosteutta. Kaikki, mikä sopii vartalon iholle, ei kuitenkaan sovi jalkovälille. Mitä intiimihygienia vaatii? Kysyimme gynekologilta.

Intiimihygienia on periaatteessa helppoa: vesipesu riittää, ja joskus perusvoide. Mutta entä jos kärsii inhottavasta kutinasta? Tai onko saippuapesusta haittaa?

Kysymyksiin vastasi gynekologi Pauliina Tuomikoski Eiran lääkäriasemalta.

1. Tarvitseeko intiimialue erityistä huolenpitoa?

Terve intiimialueen iho ja limakalvot eivät tarvitse erityistä hoitoa. Pesu korkeintaan kahdesti päivässä riittää.

Pikkuhousujen ja karvoituksen alla piilossa oleva vulvan iho ei juurikaan likaannu. Vagina on vieläkin paremmassa suojassa, ja se hoitaa itse itsensä.

Jotta nainen osaisi erottaa terveen ihon hoitoa kaipaavasta ihosta, kannattaa katsoa käsipeilillä, miltä oma, hyvinvoiva intiimialue näyttää.

Jalkojen välissä oleva iho ja limakalvot tarvitsevat huolenpitoa, jos ne altistuvat hankaukselle, kuten esimerkiksi pyöräilyssä tai ratsastuksessa.

Jatkuvasti käytössä olevat virtsankarkailusuojat voivat hautoa ja ärsyttää ihoa. Silloinkin pärjää pelkällä pesulla ja perusvoiteella ja hakemalla karkailuun hoitoa.

Hankausta ja ihoärsytystä voi tarvittaessa vähentää intiimialueelle tarkoitetulla suojaavalla balsamilla.

2. Saako jalkovälissä käyttää suihkusaippuaa?

Saippuapitoiset pesuaineet vievät iholta sen omaa suojaa. Hapan intiimipesuneste voi olla niitä hellempi, vaikkakin turha vaihtoehto. Pelkkä vesi riittää, mutta sekin voi kuivattaa ihoa.

Jos häpyhuulet tai emättimen suu vähänkin kirvelevät tai kutiavat, kannattaa käyttää pesussa hajusteetonta ihoöljyä tai vesiliukoista perusvoidetta. Naisen jalkoväliin ei ruusuntuoksu kuulu: hajusteet ärsyttävät ihoa.

Perusvoidetta ei kannata suihkuttaa tarkkaan pois, vaan antaa sen jäädä kosteuttamaan ihoa. Apteekissa osataan neuvoa sopivan voiteen valinnassa.

Lue myös: Pitääkö alapään hygieniasta huolehtia kuukautisten aikaan eri tavalla? Asiantuntija kertoo yleisimmät virheet alapään pesussa sekä neuvoo oikean tavan hoitaa hygieniaa

3. Tarvitseeko intiimialuetta rasvata?

Intiimialuetta ei tarvitse voidella, ellei se kutise ja kirvele kuivuuttaan.

Ihon ja limakalvojen kuivuminen yleistyy viisissäkymmenissä, mutta se voi vaivata nuorempanakin: atooppinen iho on kuiva kaikkialta ja e-pillereiden käyttö voi herkistää limakalvoja.

Estrogeenivaje kuivattaa limakalvoja. Sitä hoidetaan apteekista ilman reseptiä saatavalla paikallisestrogeenillä, eli emättimeen annosteltavilla tableteilla ja voiteilla.

4. Kannattaako heti yhdynnän jälkeen rynnätä pesulle?

Osalla naisista yhdyntä altistaa virtsatietulehdukselle. He kokevat, että rakon tyhjentäminen ennen ja jälkeen yhdynnän ja peseytyminen sen päälle vähentävät tulehduksia.

Silikonia sisältävä liukuvoide on hyvä pestä pois melko pian yhdynnän jälkeen, sillä se voi ärsyttää ihoa ja limakalvoja.

Herkkäihoiselle suositellaan helpommin poispestävää vesiliukoista liukuvoidetta.

5. Voiko pesun korvata intiimipyyhkeillä?

Intiimipyyhkeitä ei suositella päivittäiseen käyttöön.

Poikkeustilanteissa voi toimia toisin. Esimerkiksi vaelluksella intiimihygienia voi olla hankala asia huolehdittavaksi, ja rinkassa kulkeva pyyhepakkaus pelastaa tilanteen.

Intiimipyyhkeitä kannattaa testata ennen pidempää reissua. On kurjaa, jos tuote yllättää ikävästi ja ärsyttää ihoa paikassa, jossa apu on kaukana.

6. Millaiset hajut ja vuodot kuuluvat asiaan ja mitkä pestään pois?

Pieni läntti valkovuotoa pikkuhousuissa on parempi kuin ei lainkaan vuotoa. Valkovuoto koostuu emättimen pintasoluista, kohdunkaulan limasta ja maitohappobakteereista, ja sen tehtävänä on voidella limakalvoa.

Jos valkovuoto on kokkareista, vihertää, kellertää, punertaa tai siihen liittyy kutinaa, pesua ei kannata lisätä vaan hakea apua apteekista – samoin, jos vuodossa on epämiellyttävä haju.

Mahdollinen hiivatulehdus ja bakteerivaginoosi hoituvat yleensä ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä.

Seksitautien mahdollisuus poikkeavan valkovuodon syynä kannattaa pitää mielessä ja tarvittaessa hakeutua testiin esimerkiksi terveysasemalle.

Kuukautiskierron lopulla voi olla jonkin aikaa tavallista runsaammin happaman hajuista valkovuotoa sekä lievää kirvelyä ja kutinaa.

Kyse on sytolyysista, normaalista asiasta, jossa emättimen maitohappobakteerien määrä lisääntyy. Sytolyysiin liittyvää kutinaa voi hoitaa perusvoiteella tai paikalliskäyttöön tarkoitetulla estrogeenivalmisteella.

Lue myös: Alapää haisee – mistä paha haju alapäässä kertoo? Gynekologi vastaa

7. Miksi emätintä ei saa suihkuttaa?

Emättimen suihkuttaminen poistaa sieltä hyviä maitohappobakteereita, joiden tehtävänä on huolehtia emättimen oikeasta, happamasta pH:sta. Happamuus suojaa emätintä taudin- ja tulehdusten aiheuttajilta, kuten hiivatulehdukselta ja bakteerivaginoosilta.

Emättimen sisään ei pidä suihkutella edes kuukautisten aikana. Iholle tuleva kuukautisveri pestään toki pois.

Saippuapitoiset pesuaineet vievät iholta sen omaa suojaa.

8. Intiimihygienia: onko maitohappobakteereista hyötyä?

Maitohappobakteerivalmisteesta voi olla apua pahanhajuiseen bakteerivaginoosiin. Sitä kannattaa kokeilla, mutta vasta kun muut pahan hajun mahdolliset aiheuttajat on poissuljettu, kuten pikkuhousunsuojat ja ärsyttävät pesuaineet. Tietyt suun kautta otettavat valmisteet voivat tehota parhaiten.

Maitohappobakteerilisä ei tuo hyvinvoivaan intiimialueeseen mitään lisää. Emme tiedä, kuinka iso osa suun tai emättimen kautta annostelluista maitohappobakteereista päätyy tai pysyy hengissä emättimessä.

Valmisteissa käytettävät maitohappobakteerit ovat suoliston hyvinvoinnista tuttuja bakteereita, eivät emättimen omia bakteerikantoja, kuten Lactobacillus crispatusta. Niitä sisältäviä tuotteita tulee ehkä tulevaisuudessa Suomen markkinoille.

9. Mikä on hellävaraisin tapa poistaa intiimialueelta karvoja?

Sokerointi taitaa olla iholle hellin, tai ainakin se on partakoneen terää hellempi. Ihomme ovat erilaisia. Jos oma iho kestää käytetyn menetelmän, sillä sopii jatkaa.

Naisella on oikeus nauttia karvattomuudesta, mutta kaikille se ei sovi. Iho voi ärtyä ja tulehtua, ja karvat saattavat kasvaa sisäänpäin.

Karvojen tehtävänä on suojata arkaa aluetta. Ne toimivat liukupintana ja suojaavat hankaukselta.

Lue myös: Kotiliesi.fi: Intiimihygienia – testasimme, miltä intiimialueelle tarkoitetut pesuaineet tuntuvat

X