Auts! Mustelma voi olla todella ikävän näköinen.
Auts! Mustelma voi olla todella ikävän näköinen.
Terveys

Näin nopeutat mustelmien paranemista kotikonstein – 7 vinkkiä

Haluatko nopeasti eroon mustelmasta, vaikka se ei vaarallinen olekaan? Iholla näkyvän hematooman eli mustelman paranemiseen menee yleensä noin viikko. Voit kuitenkin yrittää nopeuttaa mustelman paranemista kotikonstein.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: iStock

Hematooma eli mustelma on pieni ihonsisäinen verenpurkauma. Ihoon tulee mustelma, kun pienet ihonalaiset verisuonet rikkoutuvat pienen vamman, kuten kolauksen takia, ja alueelle leviää verta. Kestää päivän tai pari ennen kuin veri alkaa näkyä mustelmana iholla.

Hoida mustelmaa näillä, kun haluat siitä nopeasti eroon:

1. Jää, side ja kohoasento

Kylmä supistaa verisuonia ja pienentää verenpurkauman laajuutta. Aloita jäähoito heti, kun epäilet saaneesi sellaisen kolhun, joka aiheuttaa mustelman. Paina jääpussia kohtaan, johon kolhu on tullut 10–20 minuuttia kerrallaan. Toista jäähoito useaan kertaan ensimmäisen kahden vuorokauden sisällä. Jään lisäksi myös joustava side ja kohoasento voivat estää verta pakkautumasta mustelmakohtaan.

2. Lämpö

Kun mustelma on jo muodostunut 24 tunnin kuluttua kolauksesta, lämpö auttaa poistamaan verta verenpurkauman alueelta ja voi helpottaa kolauksesta ja kipeästä mustelmasta mahdollisesti aiheutuneita lihasjumeja. Voit käyttää mustelman lämpöhoitoon lämmitettävää riisityynyä tai kuumavesipulloa muutaman minuutin ajan kerralla tai käydä esimerkiksi lämpimässä suihkussa tai kylvyssä.

4. Hieronta

Hiero ihoa päivittäin useaan kertaan näkyvän mustelman ympäriltä. Jätä hieroessasi koko ajan ainakin 1–2 senttiä väliä mustelmaan. Älä hiero, jos se tekee kipeää. Hieronta saa kudoksissa aineenvaihduntasi liikkeelle ja voi tehostaa kuona-aineiden poistumista, minkä ansiosta saatat päästä eroon mustelmasta tavallista nopeammin.

5. K-vitamiinivoide

Veren hyytymiseen vaikuttavan K-vitamiinin puute voi aiheuttaa selittämättömiä mustelmia. K-vitamiinivoiteen on osoitettu vähentävän mustelmia laserhoidon jälkeen. Myös sen tehoon mustelmien paranemisen nopeuttamisessa uskotaan laajalti ja verkkokeskusteluissa aiheesta jaetaan hyviä kokemuksia. Levitä K-vitamiinivoidetta ihoon kaksi kertaa päivässä, kun haluat hävittää mustelmat ennätysvauhdissa.

6. C-vitamiini

C-vitamiinin puute voi K-vitamiinin puutteen tavoin aiheuttaa selittämättömiä mustelmia. C-vitamiinin nauttiminen lisää kollageenin määrää verisuonten ympärillä, ja voi täten nopeuttaa mustelmien paranemista. Käytä C-vitamiinivoidetta ulkoisesti tai tankkaa C-vitamiinia syömällä esimerkiksi paljon C-vitamiinia sisältäviä hedelmiä tai lehtivihanneksia.

7. Ananas tai papaya

Ananas ja papaya sisältävät bromelaiini-nimistä proteiineja hajottavaa entsyymiä, jonka avulla voi nopeuttaa mustelmien paranemista. Syö ananasta tai papayaa kerran päivässä, kun haluat sanoa hyvästit mustelmille.

+ Käytä harkintaa tiettyjen ravintoaineiden ja luontaistuotteiden käytössä

Muun muassa omega-3-rasvahappoja, E-vitamiinia, ginsengiä tai valkosipulia sisältävät ravintolisät ja luontaistuotteet voivat pidentää mustelman aikaa iholla. Niitä kannattaa siis käyttää harkiten, jos mustelmista haluaa mahdollisimman pikaisesti eroon. Myös alkoholin nauttiminen saattaa pitkittää mustelmien paranemista.

Lähteet: Duodecim, Facelift forum, Mehiläinen, wikiHow

X