Terveys

Rentoutuskellunta vei erikoiseen painottomuuden tilaan: ”Kadotan ymmärrykseni, virtaako vesi ja liikunko sen mukana”

Millainen kokemus on rentoutuskellunta kelluntatankissa? Toimittaja testasi, millaista on olla suolaveden kannattelemana painottomuuden tilassa.

Teksti:
Piia Sainio
Kuvat:
Sampo Korhonen ja iStock

Kelluntatankki täytetään suolavedellä. Vesi on niin suolaista, ettei siinä pysty edes istumaan, vaan se nostaa vaakatasoon.

Millainen kokemus on rentoutuskellunta kelluntatankissa? Toimittaja testasi, millaista on olla suolaveden kannattelemana painottomuuden tilassa.

Toimittaja Piia Sainion testissä oli rentoutuskellunta:

”Kelluntatankki on isompi kuin odotin, se on kuin pieni huone suuressa valkoisessa kylpyhuoneessa. Aion viettää sen sisällä seuraavan tunnin. Laitan puhelimen äänettömälle, lasken sen penkille ja alan riisua vaatteitani. Minua pelottaa ihan vähän. Millaista on olla yksin pimeässä, kun mitään ärsykkeitä ei ole? En voi turvautua äänikirjaan, en hipelöidä ruutua. Kukaan ei ole kanssani.

Helsinkiläisen Float Roban henkilökunta on onneksi oven takana napin painalluksen päässä, jos jokin hätä tulee. Astun tankin ovesta sisään ja suljen sen perässäni. Himmeä valaistus vaihtelee syvästä sinisestä violettiin ja vihreään.

Tankin pohjalla on noin 30 senttiä kehonlämpöistä vettä, johon on lisätty satoja kiloja erikoissuolaa. Vesi on niin suolaista, ettei siinä voi istua kuin kylvyssä. Kun painan takapuoltani pohjaa vasten, liu’un kuin liukumäessä ja päädyn joka tapauksessa vaakatasoon.”

Lue myös: Jos nukut huonosti ja rauhoittuminen on vaikeaa, saatat olla ylivireystilassa – näin tyynnytät turbovaihteella käyvän hermoston

Rentoutuskellunta testissä.
Helpointa oli kellua käsivarret ylhäällä. Kuvausta varten toimittaja puki uimapuvun, mutta muuten sitä ei tarvita.

Rentoutuskellunta on meditatiivinen kokemus

”Rentoutuskellunta vie painottomuuden tilaan, joka voi tuntua syvästi rentouttavalta. Usein kelluntaa käytetään rauhoittumiseen ja stressitasojen laskemiseen. Moni kokeilee sitä myös erilaisiin kiputiloihin. Useimmiten kyse on ennemminkin meditatiivisesta kokemuksesta tai omien rajojen kokeilusta kuin hemmottelusta.

Pään laskeminen veden varaan tuntuu aluksi niskassa epämukavalta, mutta tunne menee ohi. Taustalla soi musiikki, joka hiljenee pian. Sammutan valot painikkeesta. Suljen silmäni. Jonkin ajan päästä kadotan ymmärrykseni siitä, virtaako vesi hiljakseen ja liikunko minä virran mukana vai en. Missä päin ovi on? Missä valokatkaisija? Vaikka avaan silmäni, en näe mitään. Käsikopelolla löydän oven ja sen vierestä napin. Haluan sittenkin pitää valot päällä.

Nyt oikeasti yritän rauhoittua. Mutta nenää kutittaa. Kosketan sitä sormellani. Eikä! Megasuolaista vettä menee sieraimeen. Aivastan. Ääni leikkaa tankin kattoa kuin metalliputkella läimäyttäen. Hieraisen silmiäni. Ja taas suolavettä on väärässä paikassa! Kirvelee. Onneksi seinustalla on suihkepullo, jonka avulla voin huuhdella kasvot.

Arvioin, että noin puolen tunnin kohdalla olen vihdoin asettunut. Mieleni kuvittelee, että joku kannattelee minua vahvoilla käsivarsillaan, pitelee kiinni lapaluiden alta ja alaselästä. Leuassa rasahtaa. Taisi jännitys laueta. Kuulen sydämenlyöntini. Joku on tänne joskus nukahtanutkin.

Jälkikäteen olo on raukea. Käsivarret ovat raskaat ja jalat ihmeellisen kevyet. Haluaisin nukahtaa. Onneksi en ole sopinut illalle mitään menoja. Voin viipyä vielä Floatin spa-tunnelmassa, istahtaa sohvalle, ottaa kupillisen teetä ja napsia taateleita. Kiireen tuntu jäi jonnekin tankin pohjalle.”

Rentoutuskellunta, kesto 1 h, 67 e, Float-kelluntakeskuksessa Helsingissä.


Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 39/2023.


X