Terveys

Äänimaljarentoutus oli meditatiivinen kokemus – ensikertalainen testasi hoidon: ”Eniten nautin matalasta kuminasta”

Voiko tiibetiläinen äänimaljarentoutus auttaa ylivilkasta mieltä laskemaan kierroksia? Toimittaja testasi 5000 vuotta sitten kehitetyn hoidon.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Heli Hirvelä ja iStock

Marjo Sundvall tekee hoitotyötä kotinsa yhteydessä olevassa vanhassa aitassa Saukkolassa.

Voiko tiibetiläinen äänimaljarentoutus auttaa ylivilkasta mieltä laskemaan kierroksia? Toimittaja testasi 5000 vuotta sitten kehitetyn hoidon.

Auttaisiko äänimaljarentoutus laskemaan mielen kierroksia? Miia Siistonen testasi äänimaljahoitoa.

”Vanha aittarakennus on tunnelmallinen kuin pieni kappeli. Kattoikkunoista tihkuu syysillan valoa, ja pöydällä palaa rykelmä kynttilöitä. Kerron hoitaja Marjo Sundvallille toivovani apua univaikeuksiin ja ylipäätään rauhoittumiseen. Mieli laukkaa usein ylikierroksilla vielä nukkumaan käydessä.

Hoitopöydälle asettuessani päässä pyörii mennyt työpäivä. Marjo kapaloi minut huopaan ja toivottaa ’hyvää matkaa itseesi’. Kohta pään vieressä alkaa soida kirkas ääni merkiksi hoidon alkamisesta.”

Lue myös: Painopeitto ei ollutkaan vain yhden joulun hitti – unitutkija kertoo, missä tilanteessa sen käytöstä voi erityisesti olla hyötyä

Äänimaljarentoutus oli meditatiivinen kokemus

”Tiibetiläinen äänimaljarentoutus toimii syvärentoutuksena. Hoitaja kumauttelee ja pyörittelee iskintä eri kokoisissa metallimaljoissa. Siitä syntyvä ääni resonoi kropassa. Äänivärähtely hoitaa myös sellaisia kehon osia, joihin sormet eivät yllä. Tunnin aikana maljoja liikutellaan kehon yllä päästä varpaisiin. Välillä hoitaja asettaa maljan suoraan vatsan, alaselän ja jalkapohjien päälle.

Kestää hetken, ennen kuin arkinen häly korvien välissä vaimenee. Sitten mieleen alkaa tulvia kuvia. Taivallan vuoroin lumen peittämällä tundralla, vuoroin kuun autiolla pinnalla. Välillä käväisen valkoiseksi kalkitussa huoneessa, sitten silmissä leiskuvat revontulet. Lopulta alan hillitä kuvatulvaa. Kun mielen valkokangas pysyy lähes tyhjänä, myös kroppa rentoutuu.

Kun äänimaljarentoutus päättyy, keskustelemme sen vaikutuksista teekupin ääressä. Vaikka äänet tuntuivat hyvältä, ihaninta oli kuitenkin ihmiskäden kosketus: hoitajan kevyt sively hoidon alussa ja lopussa. Jotkut korkeammat äänet hieman särähtivät korvaan, eniten nautin matalasta kuminasta.

– Ääniaallot auttavat huomaamaan itsessä asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Korkeat äänet nostattavat omaa voimaa avaamalla luovuutta, iloa ja inspiraatiota, Marjo selittää.

Äänimaljarentoutus toimii syvärentoutuksena.
Äänimaljarentoutus sopii kaikenikäisille.

Jokainen hoitokerta on erilainen. Marjo sanoo käyttävänsä työssään usein intuitiota. Hänen repertoaariinsa kuuluvat myös ayurveda-, enkeli- ja metamorfiset hoidot.

– Tunsin, että tarvitset erityisesti maadoittavaa värähtelyä. Siksi keskityin jalkoihin.

Äänimaljarentoutus oli kokemuksena meditatiivinen. Kotiin lähtiessä mieli on tyyntynyt ja olo miellyttävän raukea. Illalla uni tulee ehkä rahtusen nopeammin kuin normaalisti.”

Tiibetiläinen äänimaljahoito, kesto 1 h, 80 e, Luontaishoitola Elämänkosketar Saukkolassa.


Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 39/2023.


X