Ravinto

Herra Ylpön refluksitaudissa on yksi ongelma yli muiden, ja se on kahvi: ”Yritin ryhtyä teenjuojaksi, mutta ei se ole yhtään sama juttu”

Kahvilassa Herra Ylppö tilaa tuplaespresson, kotona hän keittää pikakahvin. Yksi muusikon elämänohjeista on, että aamukahville rauhoitutaan.

Teksti:
Piia Sainio
Kuvat:
Sara Pihlaja

Herra Ylpön uusin kahvilöytö on pikakahvi.

Kahvilassa Herra Ylppö tilaa tuplaespresson, kotona hän keittää pikakahvin. Yksi muusikon elämänohjeista on, että aamukahville rauhoitutaan.

Muusikko Herra Ylppö ei ole kahvin hintaa seurannut, koska hän ei osta kahvia kovinkaan paljon. Tämän vuoden aikana hän on joutunut vähentämään kahvin juomista terveydellisistä syistä.

Refluksitaudin vuoksi ruokavaliossa on rajoitteita.

– Ongelmallisin rajoite on se, etten voi juoda kahvia aamulla. Ilman aamukahvia päivä käynnistyy hitaammin, on vaikea päästä liikkeelle.

Mikään kova kahvinkittaaja Herra Ylppö ei ole ollut aiemminkaan. Liika kahvi aiheutti hänelle paniikkikohtauksen tapaisia oireita, levottomuutta ja käsien vapinaa.

Aiemmin sopiva määrä oli kupillinen tai kaksi aamulla, yksi iltapäivällä. Nykyään on päiviä, jolloin hän ei juo kahvia lainkaan.

– Rakastan kahvia ja kaipaan kahvitaukoja. Tauko tuntuu enemmän tauolta kahvin kanssa. Kahvi kruunaa tauon, Herra Ylppö kuvailee.

Herra Ylppö tottui asuntoremontissa pikakahviin. – Kahvipuritanistit ovat ehkä eri mieltä tästä, mutta kauppoihin on tullut tosi hyviä pikakahveja.

Korvaajaa hän ei ole kahville löytänyt.

– Yritin ryhtyä teenjuojaksi, mutta ei tee ole yhtään sama juttu kuin kahvi. Tuoksu ja maku ovat aivan olennaisia asioita.

Kokonaan hänen ei ole tarvinnut kahvista luopua. Aamukahvin voi juoda, jos ei ota sitä tyhjään vatsaan.

Tummat paahdot ja espresso tuntuvat sopivan Herra Ylpölle paremmin kuin vaaleapaahtoinen kahvi. Kahvilassa hän tilaa tupla­espresson.

– Olen ymmärtänyt, että Italiassa espresso kulautetaan alas yhdellä kertaa. Minä teen toisin. Otan pieniä siemauksia, nautiskelen.

Kotonaan hän kiehauttaa espressot, kun kaipaa taukoa töistään – joko maalaamisesta tai musiikin tekemisestä. Erilaiset pannut ja kahvikoneet Herra Ylppö on kokeillut vuosien varrella, mutta mutteripannu on valikoitunut parhaaksi. Sen käytön hän opetteli asuessaan Espanjassa.

– Suomalaiset ovat kovia juomaan kahvia, mutta Espanjassa ja Italiassa todella osataan kahvin valmistus. Siellä hyvä kahvi on vieläpä tosi halpaa.

Sosiaalisessa mediassa Herra Ylppö on avannut elämänfilosofiaansa jakamalla aforismityyppisiä elämänohjeita. 101 ohjeen joukkoon mahtuu myös kahvi. Ohje nro 66 kuuluu: ”Juo aamukahvisi kaikessa rauhassa. Älä hötkyile tässä kohtaa.”

Herra Ylppö viettää kahvihetkeä kotisohvallaan.

Juttu on julkaistu Annan kahviteemassa numerossa 39/2022.

X