Terveys

Tavallisilla särkylääkkeilläkin on haittansa – näissä tapauksissa ibuprofeenia ei suositella lainkaan

Parasetamolia, ibuprofeenia vai jotain muuta? Ilman reseptiäkin myytävien kipulääkkeiden käyttöön liittyy riskejä. Ne voi välttää, kunhan lääkkeen ja annostuksen valitsee oikein.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
iStock

Suun kautta otettu särkylääke vaikuttaa koko elimistössä.

Parasetamolia, ibuprofeenia vai jotain muuta? Ilman reseptiäkin myytävien kipulääkkeiden käyttöön liittyy riskejä. Ne voi välttää, kunhan lääkkeen ja annostuksen valitsee oikein.

Päätä jomottaa, selkää särkee, kurkku on kipeä. Särkylääke poskeen, lasi vettä ja ei kun menoksi! Särkylääkkeet ovat ymmärrettävästi myydyimpiä itsehoitolääkkeitä eli lääkkeitä, joita voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Itsehoitolääkkeistä vain nikotiinivalmisteita myydään enemmän kuin särkylääke ibuprofeenia ja parasetamolia – ensimmäistä 38 miljoonan euron ja jälkimmäistä 24 miljoonan euron edestä vuodessa.

– Itsehoitolääkkeillä hoidetaan lieviä ja kohtalaisia kipuja ja kuumetta, ja ne on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön, farmasian tohtori, opetusproviisori Niina Nyberg Itä-Suomen yliopistosta kertoo.

Itsehoitolääkkeet sisältävät samoja vaikuttavia aineita kuin reseptilääkkeetkin, mutta vahvuudet ja pakkauskoot ovat usein pienempiä.

– Pakkauskokoa ja lääkevahvuutta säätelemällä voidaan hallita lääkkeiden riskejä.

Suun kautta otettu särkylääke vaikuttaa koko elimistössä. Päänsärkyyn napattu pilleri vaikuttaa siten myös sisäelimiin, ja pahimmillaan se voi vaurioittaa niitä. Lääkelaki suojaa kuluttajan terveyttä.

– Ilman lääkemääräystä apteekista voidaan toimittaa asiakkaalle vain yksi suurin itsehoitoon hyväksytty pakkaus kerralla.

Lue myös: Huomio ruokkii kipua, joten huijaa se toisaalle – ota käyttöön nämä 12 kipuammattilaisten lääkkeetöntä keinoa

1. Miten valita omaan kipuun sopiva särkylääke?

Kipua voi lääkitä ilman reseptiä parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeillä eli ibuprofeenilla, ketoprofeenilla tai naprokseenilla. Ketoprofeenilla ja naprokseenilla on muita enemmän ruoansulatuskanavan haittoja. Naprokseeni on lisäneuvontaa vaativa lääke, eli sitä ei voi ostaa ilman farmasian ammattilaisen neuvontaa ja harkintaa.

Aspiriinia ei suositella kivun hoitoon siihen liittyvien mahasuolikanavan haittojen vuoksi. Sitä käytetään nykyään vain lääkärin ohjeella verisuonitukosten ehkäisyyn.

Särkylääkkeistä käytetyimmillä ibuprofeenilla ja parasetamolilla hoidetaan esimerkiksi flunssan oireita, kuten kurkkukipua, korvakipua, päänsärkyä ja lihassärkyä.

Tulehduskipulääke tehoaa erityisesti tulehdukseen liittyvään kipuun, sillä se estää tulehduksessa elimistöön vapautuvien välittäjäaineiden muodostumista. Siitä on apua esimerkiksi hammassärkyyn, rasitusvammoihin ja kuukautiskipuun.

Parasetamolin tarkkaa vaikutusmekanismia ei tiedetä.

2. Miksi kipulääkkeistä varoitellaan?

Tulehduskipulääkkeet vau­rioittavat mahan ja suoliston limakalvoa ja voivat aiheuttaa verenvuodon. Ne voivat heikentää munuaisten ja maksan toimintaa.

Parasetamoli voi liian suurena annoksena vaurioittaa maksaa. Riski kasvaa merkittävästi, jos käyttää yhtä aikaa parasetamolia ja alkoholia.

Tulehduskipulääkkeiden haitat liittyvät pidempään käyttöön. Sen sijaan jo yksi ylisuuri kerta-annos parasetamolia voi olla maksalle vaarallinen.

Lääkkeiden turvallisuuteen voi vaikuttaa noudattamalla pakkauksesta löytyvää ohjetta. Siitä selviää, mitä lääke sisältää, mihin ja miten sitä käytetään sekä kenelle se ei sovi.

3. Kuinka pitkään ja paljon särkylääkkeitä voi käyttää?

Särkylääkkeitä voi käyttää muutaman päivän peräkkäin. Jos vaiva ei helpota viikossa tai itsehoidossa myytävä pakkaus loppuu ja vaiva jatkuu, pitää käydä lääkärissä.

Osa ihmisistä tarvitsee tulehduskipulääkettä esimerkiksi reumakipuun pidemmän aikaa. Heille lääkäri määrää usein oheen mahansuojalääkkeen.

Parasetamolia saa ottaa korkeintaan kolme grammaa päivässä ja ibuprofeenia 200–400 milligrammaa 1–3 kertaa vuorokaudessa eli enintään 1 200 milligrammaa vuorokaudessa.

Kahta tulehduskipulääkettä ei saa ottaa yhtä aikaa, eikä pakkauksessa mainittua annosta ylittää. Teho ei siten kasva, mutta haitat lisääntyvät.

4. Kenelle ibuprofeeni ei sovi? Käykö parasetamoli kaikille?

Itselle tutun ja hyväksi todetun lääkkeen voi ostaa ilman neuvontaa. Jos oma terveydentila on muuttunut, alkaa olla ikää tai käyttää muita lääkkeitä, särkylääkkeen valinnassa tarvitaan ammattilaista. Vaikka parasetamoli sopii raskaana oleville, heidän on hyvä kysyä kipulääkkeen käytöstä apteekista.

Tulehduskipulääkkeitä eli ibuprofeenia, ketoprofeenia tai naprokseenia ei suositella yli 65-vuotiaille, joilla ne saattavat pahentaa iän myötä yleistyvää sydämen ja munuaisten vajaatoimintaa. Ne voivat myös laukaista hyvin pienellä osalla astmaatikoista astmakohtauksen.

Tulehduskipulääkkeet eivät sovi yhdessä verenohennuslääkkeiden, eivätkä pitkään käytettyinä SSRI-mielialalääkkeiden kanssa, sillä yhteiskäyttö lisää mahasuolikanavan verenvuodon riskiä. Ne heikentävät verenpainelääkkeiden tehoa ja pahentavat närästystä ja tulehduksellista suolistosairautta.

Parasetamolin haitat lisääntyvät, jos sitä ottaa pahoinvointilääkkeenä käytettävän metoklopramidin kanssa. Kolesterolilääke kolestyramiini heikentää sen imeytymistä.

Lue myös: Mielialalääkkeet – näin tavallisimmin masennukseen määrätyt lääkkeet eroavat toisistaan

5. Voiko särkylääkkeen tehoon vaikuttaa itse?

Särkylääkkeet alkavat vaikuttaa noin puolessa tunnissa. Lääkkeen voi ottaa tyhjään vatsaan, josta se imeytyy ja vaikuttaa nopeammin. Jos tulehduskipulääkkeestä tulee vatsavaivoja, se kannattaa nauttia vaikka voileivän kanssa.

Jos parasetamoli ei auta, voi ottaa lisäksi tulehduskipulääkkeen, kuten migreenikohtauksessa usein tehdäänkin.

Kahta tulehduskipulääkettä ei saa ottaa yhtä aikaa, eikä pakkauksessa mainittua annosta ylittää. Teho ei siten kasva, mutta haitat lisääntyvät.

Lue myös Kotiliesi.fi: Jännityspäänsäryn taustalla on yleensä oikeasti migreeni – näistä oireista tunnistat, että kärsit niskalähtöisestä migreenistä

6. Milloin särkylääkettä kuluu liikaa?

Särkylääkettä kuluu liikaa, jos tarvitsee sitä joka päivä tai viikoittain. Tällöin kivun syy pitää selvittää lääkärillä.

Säännöllinen särkylääkkeen käyttö voi aiheuttaa särkylääkepäänsäryn, jossa tauko lääkkeestä laukaisee päänsäryn. Sitä hoidetaan vieroittautumalla kipulääkkeestä yleensä lääkärin hoidossa.

Enemmän kuin yhtä lääkeainetta sisältävien yhdistelmävalmisteiden kanssa saa olla tarkkana, ettei käytä huomaamattaan liikaa särkylääkettä. Esimerkiksi veteen sekoitettavissa flunssajuomajauheissa on monesti samoja lääkeaineita kuin kivun hoitoon tarkoitetuissa tableteissa.

Juttua varten on haastateltu myös ylilääkäri Vesa Mustalammia Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta. Muut lähteet: Fimean selvitys itsehoitolääkkeiden myynnistä apteekkien ulkopuolella 2023 ja Suomen lääketilasto 2021.

Juttua on päivitetty 25.3.2024 kello 11.30: Kohdan neljä väliotsikko vaihdettu ja tulehduskipulääkkeet listattu kappaleeseen, jotta jutusta käy selvemmin ilmi, milloin tulehduskipulääke ibuprofeenia ei suositella.


Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 11/2024.


X