Terveys

Ei sittenkään hiivatulehdus? Runsas valkovuoto ja polttelu voi johtua sytolyysistä, joka ei välttämättä vaadi hoitoa

Sytolyysista puhutaan, kun emättimen terve hapan olotila aiheuttaa runsastunutta valkovuotoa ja joskus myös kutinaa ja polttelua. Oireet voikin sekoittaa hiivatulehdukseen tai bakteerivaginoosiin.

Teksti:
Jaana Kalliokoski
Kuvat:
iStock

Sytolyysi on normaali ilmiö, jota ei kannata ylihoitaa.

Sytolyysista puhutaan, kun emättimen terve hapan olotila aiheuttaa runsastunutta valkovuotoa ja joskus myös kutinaa ja polttelua. Oireet voikin sekoittaa hiivatulehdukseen tai bakteerivaginoosiin.

1. Hapan valkovuoto voi olla täysin normaalia ja harmitonta

Emättimessä on runsaasti maitohappobakteereita, joiden tehtävänä on happamoittaa emätintä ja huolehtia sen terveestä ympäristöstä.

Joskus tämä emättimen oma puolustusmekanismi toimii ylikierroksilla, jolloin maitohappo­bakteerit lisääntyvät voimakkaasti ja emätinerite muuttuu aiempaa happamemmaksi. Tällöin emättimen seinämästä irronneet pintasolut voivat happamuuden vuoksi hajota, mikä aiheuttaa valkovuodon lisääntymistä. Ilmiö on tavallinen, ja sen yhteydessä happaman valkovuodon määrä lisääntyy.

Sytolyysiä esiintyy tavallisimmin kuukautiskierron loppupuoliskolla. Jos valko­vuodon happamuus ja sen määrä eivät aiheuta häiritseviä oireita, ilmiö on vain merkki emättimen omien puolustusmekanismien hyvästä toiminnasta ja terveestä bakteerikannasta.

2. Sytolyysi voi aiheuttaa kirvelyä, polttelua tai kutinaa

Runsaan valkovuodon happamuus voi joskus aiheuttaa emättimen suuaukolle ja ulkosynnyttimiin ärsytysoireita, kuten kirvelyä, polttelua tai kutinaa. Emättimen suuaukko voi punoittaa, se voi olla turvonnut ja ärtynyt tai siinä voi olla haavaumia. Myös yhdyntäkivut ovat mahdollisia.

Sytolyysi ja sen ­aiheuttamat oireet ovat yleensä pahimmillaan ovulaation jälkeen, ja oireet usein helpottuvat, kun kuukautiset alkavat.

3. Sytolyysi on pääosin nuorten naisten vaiva

Sytolyysista ei ole tehty paljon tieteellisiä tutkimuksia. Tiedetään kuitenkin, että e-pillereiden käyttäjien ja raskaana olevien emättimessä on keskimäärin muita enemmän tervettä maitohappobakteerikantaa ja siten myös enemmän sytolyysiä.

Naisilla, joilla on paljon yhdyntöjä, vaikuttaisi olevan vähemmän sytolyysiä. Yksi syy tähän voi olla sperman emäksisyys, jonka vuoksi yhdyntä nostaa hetkellisesti emättimen pH-arvoa.

Vaihdevuosi-ikäisille sytolyysi ei ole tyypillistä. Kun emättimen estrogeenitaso laskee, samalla maitohappobakteerikanta heikentyy, jolloin sytolyysiä ei kehity. Vaihdevuosi-ikäisen limakalvo-oireet, kuten kuivuus, kutina ja tulehdusherkkyys, ovatkin useimmiten hormonaalisia.

Lue myös: Kuivat limakalvot kiusaavat kaiken ikäisiä naisia – onneksi hoito on helppo

4. Sytolyysiä voi erehtyä pitämään hiivana tai bakteerivaginoosina

Sytolyysi, hiivatulehdus, bakteeri­vaginoosi ja kuivat limakalvot voivat kaikki aiheuttaa samankaltaisia oireita, ja lääkärinkin voi olla vaikea erottaa niitä toisistaan ilman tarkentavia tutkimuksia.

Hiivatulehduksessa tyyppioire on kutina ja valkovuoto on usein kokkareista – mutta se voi olla sellaista myös sytolyysissä.

Bakteerivaginoosissa terveen emättimen maitohappobakteerit ovat korvautuneet hapettomissa olosuhteissa viihtyvillä anaerobisilla bakteereilla, ja niiden määrä on erittäin runsas. Bakteerivaginoosin tyypillinen oire on pahanhajuinen valkovuoto, lisäksi siihenkin voi liittyä samantyyppisiä ulkosynnytinoireita kuin sytolyysiin.

Jos naisella on antibioottikuurin seurauksena ulkosynnyttimien kutinaa ja lisääntynyttä, kokkareista valkovuotoa, useimmiten kyseessä on hiivatulehdus. Tällöin sen voi hyvin hoitaa itse apteekista saatavilla reseptivapailla hiivalääkkeillä.

Toistuvien hiivatulehdusten selvittämiseksi olisi hyvä käydä lääkärissä ja varmistua, että hoidetaan oikeaa asiaa. Hiivatulehduksen sijaan kyseessä voikin olla sytolyysi tai joku muu ulkosynnytin­oireita aiheuttava tila.

Lue myös: Hiivatulehdus vai bakteerivaginoosi? Näin tunnistat valkovuodosta, kummasta on kyse

5. Kuivuus on tyypillisin syy alapään kutinaan

Suurin osa alapään kutinoista johtuu yksinkertaisesti kuivuudesta. Erityisesti jos kärsii atopiasta ja kuivasta ihosta, alapään kuivuus on yleistä. Kutinan itsehoito kannattaa siis aina aloittaa alapään rasvauksella hajusteettomalla perusvoiteella.

Oireilevan kannattaa lisäksi välttää pikkuhousunsuojia ja kiristäviä vaatteita. Pikkuhousunsuojat kuivattavat alapäätä entisestään. Jos mahdollista, kotona kannattaa olla välillä kokonaan ilman pikkuhousuja, esimerkiksi öisin.

Pelkkä vesipesu on paras ratkaisu ala­pesuun, tai ainakin kannattaa valita neutraali, intiimialueelle tarkoitettu öljypohjainen ja hajusteeton tuote. Myös apteekin perusvoiteita voi käyttää alapesuun. Jos kärsii ulkosynnytinoireista, kannattaa myös välttää voimakkaita pyykinpesuaineita.

Genitaalialueiden karvojen ajelu ja tässä yhteydessä käytettävät tuotteet voivat ärsyttää alapäätä. Karvoilla on myös suojaava vaikutus: ne ylläpitävät ilmapatjaa alusvaatteiden ja ihon välillä.

Lue myös: Näistä merkeistä voit epäillä atopiaa, jos iho tuntuu kuivalta – hoida oikein atooppista ihoa

7. Paikallinen estradioli auttaa myös sytolyysiin

Jos ulkosynnytinoireet, kuten kutina, kirvely tai polttelu jatkuvat, kannattaa varata aika gynekologille. Hän auttaa selvittämään syyn oireeseen. Sytolyysi voidaan varmistaa mikroskopointitutkimuksella tai papakokeella.

Sytolyysiä hoidetaan hormonaalisesti estradiolilla eli emättimeen laitettavilla tableteilla, joita saa myös reseptivapaasti apteekista. Samaa hoitoa käytetään vahvistamaan esimerkiksi vaihdevuosissa ja imetysaikana hormonaalisista syistä johtuvia kuivia limakalvoja.

Oireista sytolyysia hoidettaessa estradiolin teho perustuu sen emättimen pintasoluja vahvistavaan vaikutukseen, jolloin solut eivät happaman ympäristön vaikutuksesta enää hajoa niin herkästi. Hoidon pituus riippuu vaivan laadusta. Joskus riittää lyhyt kuuri, toisinaan hoitoa ylläpidetään kuurin jälkeen muutaman kerran kuussa tai jatkuvasti pari kertaa viikossa.

8. Alapään vaivoja ei kannata ylihoitaa

Usein alapään vaivoja ylihoidetaan. Vesipesu, perusrasvaus ja ärsyttävien tekijöiden välttäminen ovat parasta hoitoa. Valkovuotoa kuuluukin olla, ja sen määrä ja ulkonäkö vaihtelevat normaalisti kuukautiskierron eri vaiheissa. Myös ajoittainen emättimen solujen hajoaminen eli sytolyysi on terve ilmiö. Jos valkovuoto ei aiheuta oireita, haise pahalta tai ole jotenkin erityisesti muuttunut aiempaan nähden, ei siitä tarvitse olla huolissaan.

En myöskään suosittele alapään oireisiin ainakaan toistuvasti omatoimista lääkitystä, poikkeuksena antibioottikuurin jälkeiset selvät hiivatulehdukset. Lisäksi vaihdevuosien aiheuttamaa limakalvojen kuivuutta kannattaa hoitaa paikallis­estrogeenilla.

Asiantuntijana Annakaija Lappalainen, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, Lääkärikeskus Aava

X