Terveys

Yllätys: käsidesi rauhoittaa herkää päänahkaa – näin hoidat kutiavaa päätä oikein

Päänahan kutina johtuu harvoin ihon kuivuudesta. Kutinan aiheuttaa usein tali, josta pääsee eroon vain pesemällä. Herkkä päänahka taas voi rauhoittua jopa käsidesillä. Lue, mistä kutina johtuu, ja miten syyhystä pääsee eroon.

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
Istock

Sampoopesun vältteleminen ei välttämättä kannata, vaikka päänahka kutisisikin.

Päänahan kutina johtuu harvoin ihon kuivuudesta. Kutinan aiheuttaa usein tali, josta pääsee eroon vain pesemällä. Herkkä päänahka taas voi rauhoittua jopa käsidesillä. Lue, mistä kutina johtuu, ja miten syyhystä pääsee eroon.

Kun päänahka on ärtynyt ja hilseilevä, moni järkeilee, että shampoopesua pitää vältellä. Tämä virhe kuitenkin vain pahentaa kutinaa. Puhtaus on paras kotikonsti kutinan rauhoittamiseen. Raju ihottuma ja finnit vaativat lääkärihoitoa.

Älä harvenna pesuja, kun päätä kutittaa

Päänahan ärtymys ei johdu läheskään aina kuivuudesta. Kutinan ja hilseilyn yleisin syy on seborrooinen ekseema eli taliköhnä. Jos hiuspohjan talirauhaset erittävät runsaasti talia, päänahan luonnolliset rasvahiivat voivat lisääntyä liikaa. Lopputuloksena on rasvainen hilse ja kutiava päänahka.

Pesukertojen harventaminen lietsoo taliköhnää. Päätä pitäisi siis pestä useammin. Ketokonatsolia sisältävät hilseshampoot auttavat hillitsemään taliköhnää. Sampoon vaikutusta voi tehostaa apteekissa myytävällä hydrokortisoniliuoksella. Sitä voi hieroa pesun jälkeen päähän parin viikon ajan. Jos pesut ja hydrokortisoni eivät auta, päänahka kannattaa tutkituttaa lääkärillä.

Ruokavalion viilaaminen voi hillitä talin erittymistä. Sokeripitoinen ruoka voi lisätä talintuotantoa. Pelkkä ruokavaliomuutos ei kuitenkaan ratkaise hilse- ja kutinaongelmaa. Ärtynyt, rasvainen päänahka vaatii aina pesua oikeilla tuotteilla.

Ärtyneet finnit vaativat antibiootteja

Jos päänahkaan nousee kutisevia finnejä tai märkäpäitä, kyseessä on karvatupentulehdus. Se johtuu sienestä tai bakteerista, joka on pesiytynyt karvatuppeen. Hiostava tai kireä päähine voi ärsyttää näppylöitä, ja raapiminen saa ne tulehtumaan pahemmin.

Karvatupentulehdusta hoidetaan pesemällä päänahkaa hyvin. Lievät näppylät parantuvat yleensä itsekseen parissa viikossa. Märkäpäitä ei saa puristella. Paha karvatupentulehdus vaatii lääkärin määräämän antibiottikuurin. Osa lääkkeistä otetaan suun kautta, osa on päänahkaan siveltäviä antibioottigeelejä.

Rajuissa tapauksissa karvatupentulehdus voi aiheuttaa pysyvää kaljuuntumista. Arpikaljuuntumiseksi kutsuttu reaktio on kuitenkin harvinainen.

Käsidesi voi rauhoittaa herkän ja kuivan pään

Myös herkkää ja kuivaa päänahkaa kannattaa pestä. Tärkeintä on käyttää hellävaraisia, mieluiten hajustamattomia tuotteita. Todella aran ihon voi pestä välillä perusvoiteella. Urheilijan kannattaa pestä päänsä päivittäin edes vedellä, sillä hiki ärsyttää arkaa ihoa.

Muotoilutuotteita, hiusten värjäämistä sekä kuumia föönejä ja kihartimia kannattaa välttää, sillä ne voivat pahentaa kutinaa. Jos hiusväri tai muotoilutuote laukaisee pahan ihottuman, kyseessä on allerginen reaktio. Allergisoivien tuotteiden käyttö pitäisi lopettaa heti.

Myös kuivaan päänahkaan voi iskeä sieni- tai bakteeritulehdus. Sampoopesun vältteleminen pahentaa tulehdusta, ja puhtaus on jälleen hoidon a ja o. Kuivaihoinenkin voi kokeilla pahaan tulehdukseen ja kutinaan hydrokortisoniliuosta.

Viileän geelipussin painaminen ärtyneeseen päähän voi hillitä kutinaa.

Herkkäihoinen voi kokeilla myös niksiä, joka kuulostaa rajulta, mutta helpottaa joidenkin oireita: päänahkaan voi sivellä glyserolia sisältävää käsidesiä. Käsidesin muut aineet haihtuvat iholta, mutta kosteutta sitova glyseroli jää rauhoittamaan päänahkaa.

Lievää psoriasista hoidetaan kuten hilsettä

Jos hilsettä pölähtelee olkapäille pilvinä, syynä voi olla psoriasis. Se on iho- ja niveloireita aiheuttava tulehdussairaus, jonka tarkkaa syytä ei tunneta. Päänahkaan ilmestyy usein selviä kuivia läikkiä. Hilse paakkuntuu koviksi kakuiksi, joita on vaikea irrottaa päästä.

Psoriasis ei tartu, eikä sitä voida parantaa täysin. Psoriaatikko voi kuitenkin helpottaa pään kutinaa samalla tavalla kuin taliköhnästä kärsivä.

Päänahka tulee pestä usein. Pesussa kannattaa käyttää salisyylihappoa sisältävää shampoota, joka irrottaa hilsepaakkuja. Pahoina kutinakausina päähän voi levittää pesun jälkeen hydrokortisoniliuosta. Rajut psoriasisoireet vaativat lääkärin määräämän kortisonikuurin.

Täitaistelussa on pestävä myös vuodevaatteet

Joskus kutinan taustalla on täitartunta. Kutinaa aiheuttavat verta päänahasta imevät täit ja niiden munat eli saivareet. Täit kiinnittävät muniaan etenkin niskaan ja korvien taakse, joten näiden alueiden kutina voi paljastaa tartunnan.

Täit ja saivareet poistetaan täikammalla, joita saa apteekeista. Pää pitää pestä täishampoolla parin viikon ajan. Kaikkien perheenjäsenten vuodevaatteet, päähineet ja vaatteet on pestävä 60 asteessa. Arat tekstiilit voi panna vuorokaudeksi pakkaseen, sillä kylmyys tappaa täit.

Täit leviävät päiväkodeista ja kouluista koteihin vaatteiden kautta. Helpottava uutinen on se, että pelkkä hipaisu ei altista täitartunnalle. Lapsia kannattaa kuitenkin opettaa käyttämään vain omia pipojaan ja takkejaan.

Lue myös: Täit – täistä eroon ja heti!

Lähteet: Apteekkisanomat, Cleveland Clinic, Psoriasisliitto, Terve.fi, Terveydeksi

Lue myös:

Kutiava ja hilseilevä päänahka, mitä tehdä?

Selitys hiusongelmiin: kehon hiljainen tulehdus?

Hyvästit hilseelle

Rasvainenkin iho voi olla kuiva

Kutinaa ja ihottumaa – onko minulla atooppinen iho?

X