Hyvinvointi

Vehnänorasta käytetään vahvistavana ravintolisänä

Teksti:
Anna.fi
Vehnänoras

Kaunis ruohomainen oras kasvaa helposti vaikka keittiön ikkunalaudalla. Vehnänoras sisältää rautaisannoksen terveellisiä ravintoaineita.

Vehnänoras (Triticum aestivum) on nimensä mukaisesti vehnän siemenestä kasvatettu oras. Vehnänoras on kauniin syvänvihreä, ruohomainen kasvusto, jota voi kasvattaa kotonakin ikkunalaudalla, parvekkeella tai puutarhassa. Oraat kasvavat 1-2 viikossa istutuksesta. Vehnänoraassa on mieto, ruohomainen, miellyttävän raikas maku. Vehnänoraasta puristetaan mehua, ja sitä voi käyttää myös tuoreyrttien tapaan salaateissa, keitoissa, pataruoissa tai voileivän päällä. Vehnänoras on erittäin kuituinen, joten se kannattaa hakata hienoksi silpuksi ennen ruokiin lisäämistä. Vehnänoras sopii myös kissojen ja koirien naposteltavaksi. Eläimille vehnänoraasta on hyötyä paitsi ravinnepommina myös suoliston puhdistajana.

Mitä sisältää?

Vehnänoras sisältää proteiineja, hiilihydraatteja sekä runsaasti erilaisia vitamiineja ja kivennäis- ja hivenaineita. Vehnänoraan sisältämiä vitamiineja ovat A-, C-, E-, K- ja useat B-ryhmän vitamiinit. Lisäksi vehnänoras sisältää muun muassa lykopeenia, betakaroteenia, luteiinia, magnesiumia, kaliumia, rautaa, seleeniä, sinkkiä ja jodia. Vehnänoraassa on myös eräitä terveydelle hyödyllisiä entsyymejä ja aminohappoja sekä runsaasti klorofylliä eli lehtivihreää.

Mihin käytetään?

Ravintorikkautensa vuoksi vehnänorasta ja siitä puristettua mehua käytetään yleisenä vahvistavana ravintolisänä, ja se sopii esimerkiksi väsymysoireyhtymän tukihoidoksi sekä toipilaiden vahvistamiseen. Moni kokee saaneensa vehnänoraasta apua anemiaan, ja vehnänoraan sisältämän raudan lisäksi kokemukseen vaikuttanee monipuolisen ravintosisällön aiheuttama yleinen virkistyminen.

Vehnänorasta käytetään myös ruoansulatusongelmiin, ummetuksen hoitoon sekä kehoa puhdistavien kuurien osana. Klorofyllillä on antibakteerisia vaikutuksia, jotka voivat tasapainottaa vatsan bakteerikantaa. Joidenkin arvioiden mukaan vehnänoraan antibakteerinen vaikutus voi suojata jopa hammaskariekselta. Ulkoisesti vehnänorasmehua voidaan käyttää lievien ihotulehdusten tukihoitona. Sitä käytetään myös iholle siveltynä hikoilun hillitsemiseen.

Vihreillä kasviksilla perusruokavalion osana on yleensäkin myönteisiä vaikutuksia terveyteen, ja eräät vehnänoraan tunnetut tai oletetut terveysvaikutukset saattavat johtua siitä, että siinä on vihreiden kasvien ravintoaineita poikkeuksellisen runsaat määrät. Vehnänoraan arvellaan tasapainottavan sokeriaineenvaihduntaa, tehostavan kuona-aineiden ja raskasmetallien poistumista kehosta sekä parantavan veren virtausta ja hapen kulkua elimistössä. Eräät vehnänoraan sisältämät aminohapot saattavat tehostaa elimistön energia-aineenvaihduntaa. Vehnänoras on myös yhdistetty suolistosyövän riskin alenemiseen. Näistä ominaisuuksista tarvitaan kuitenkin vielä lisää tutkimuksia.

Asiantuntijana dosentti Yvonne Holm, Farmakognosian osasto, Helsingin yliopisto.

Teksti: Anu Holopainen

X