Hyvinvointi

Voiko rintojen kokoon vaikuttaa? 7 väärää uskomusta rinnoista

Moni nainen on tyytymätön rintoihinsa ja toivoo, että niiden muotoon tai kokoon olisi jotenkin mahdollista vaikuttaa. Näihin myytteihin ei kuitenkaan kannata uskoa.
Teksti: Anniina Nirhamo Kuvat: iStock

Voiko rintalihaksia treenaamalla kasvattaa rintojen kokoa? Tai saako laihduttamalla pienemmät rinnat? Listasimme seitsemän väärää uskomusta rinnoista.

1. Rintoja voi treenata suuremmiksi

Rintoja ei voi ”pumpata” suuremmiksi, sillä ne koostuvat pääasiassa rasvakudoksesta. Päinvastoin runsas treenaaminen polttaa rasvaa, joten hyvin lihaksikkailla naisilla on usein pienet rinnat. Vaikka rintakudoksen muotoon ei voi vaikuttaa, vahvat rintalihakset kuitenkin kannattelevat rintoja ja lihasharjoittelu yleisesti tekee olemuksen ryhdikkäämmäksi.

2. Lihominen kasvattaa rintoja

Tarua. Näin ei tapahdu kaikille, sillä eri ihmisillä rasva kertyy eri kohtiin. Toisilla lihominen voi vaikuttaa rintojen kokoon, toisilla rasva saattaa kertyä takapuoleen. Myöskään laihtuminen tai rasvan polttaminen eivät yksiselitteisesti tee rintoja pienemmiksi tai kiinteämmiksi.

Joskus kuulee ajateltavan, että tietynlaisella treenillä voisi polttaa rasvaa tietystä kohtaa kehoa. Rasva kuitenkin palaa melko tasaisesti ympäri kroppaa, ihmisestä riippuen eri tahtiin eri paikoista.

3. Rinnat ovat samankokoiset

Rinnat eivät ole kaksoset – vaan siskokset. Lähes jokaisen naisen rinnat ovat keskenään hieman erikokoiset. Erään brittiselvityksen mukaan jopa 99 prosentilla naisista on erikokoiset rinnat ja 40 prosentilla naisista toinen rinta on kuppikoon tai kaksi isompi kuin toinen.

Rinnat eivät ole muutoinkaan symmetriset, vaan niiden muotokin voi olla keskenään erilainen.

4. Rintaliiveillä nukkuminen tekee rinnoista terhakammat

Rintaliivien käyttäminen ei vaikuta rintojen muotoon. Rintaliivit päällä nukkuminen on useimmille epämukavaa, mutta toisaalta isorintaiselle liivit voivat tuoda myös miellyttävää tukea nukkuessa. Nukkumiseen kannattaa kuitenkin valita pehmeät ja kaarituettomat liivit, sillä kaarituet saattavat painaa ja ärsyttää rintoja yön aikana ja aiheuttaa jopa kystia.

5. Rintojen koko pysyy samana

Rinnat muuttuvat ja muotoutuvat koko elämän ajan. Rinnat ovat herkkiä hormonaalisille muutoksille, joten raskaus ja vaihdevuodet muuttavat niitä. Myös imettäminen ja kuukausittaiset hormonaaliset muutokset vaikuttavat rintojen kokoon ja muotoon.

Iän myötä rintakudos löystyy, joten rinnat alkavat roikkua ja menettävät täyteläisyyttään. Lihominen tai laihtuminen voivat muuttaa rintojen kokoa. Yksi nainen saattaa käyttää aikuisikänsä aikana jopa kahdeksaa eri rintaliivikokoa.

6. Urheilun aikana voi käyttää millaisia liivejä vain

Liikunnan aikana rinnat voivat liikkua jopa parikymmentä senttiä ylös-alas ja sivulta sivulle, jolloin rintojen sidekudos saattaa vaurioitua ilman kunnollista tukea. Urheillessa kannattaa siis panostaa kunnollisiin ja tarpeeksi tukeviin liiveihin.

7. Rinnan poisto huonontaa elämänlaatua

Rintasyöpäriskin vuoksi terveen rintansa poistattaneiden naisten elämänlaatu on todettu tutkimuksissa aivan yhtä hyväksi kuin niiden naisten, jotka ovat päättäneet pitää rintansa riskistä huolimatta. Ennaltaehkäisevä terveen rinnan poisto sen sijaan vähentää huolta sairauden uusiutumisesta, mikä saattaa jopa parantaa elämänlaatua.

Lähteet: Unwritten, Terve.fi, Tohtori.fi, Daily Mail, Huffington Post, Women’s Health

Lue myös:

Tiedätkö, mikä on nopein ja halvin rintojen ”kohotusleikkaus”?

5 vinkkiä, joiden avulla löydät hyvät urheiluliivit

Rintojen hoito vaatii säännöllisyyttä

Outoja oireita rinnoissa? Nämä merkit voivat olla rintasyöpää

X