Ihmiset ja suhteet

Äiti ja isä, koulussa kiusataan

Teksti:
Anna.fi

Vastaa MLL:n suureen kiusaamiskyselyyn. Mielipidettäsi tarvitaan.

Äiti ja isä, koulussa kiusataan

Kiusaamista voi ehkäistä. Aloitetaan myöntämällä, että kiusaamisesta keskusteleminen sattuu. Sen jälkeen tarkastellaan asenteitamme. Mennään lasten lähelle ja uskalletaan nähdä ja kuulla, miten sekä kiusattu että kiusaava lapsi voivat.

Jo pelkkä sana kiusaaminen on vahva tunnemuistojen aktivoija. Se porautuu suoraan ja syvälle, ydinmuistoihin ja -kipuihin. Aikuinen ei osaa olla aikuinen kohdatessaan tilanteen, joka palauttaa mieleen lapsuudessa eletyt syvät häpeän ja tuskan kokemukset. Siksi julkinen kiusaamiskeskustelu virittää herkästi sekä kiusaamisen ehkäisyyn luottavaisesti suhtautuvia mielipiteitä että ronskeja, ehdottomia kannanottoja. Toisena ääripäänä on pahalle periksi antaminen, ”mitään ei ole tehtävissä”. Ihmisen mieli toimii siten, että liian tuskainen muisto tai kokemus vähätellään pois.

Jokaisella aikuisella on suhde kiusaamiseen joko omien tai lastensa koulumuistojen kautta. Haavaisen muiston saa kirvelemään tietoisuus siitä, että jostain syystä olimme julmia toisia kohtaan. Muistamme kasvoja, tilanteita kyyneleitä. Meitä on myös itseämme kiusattu, enemmän tai vähemmän.

Kiusaamisilmiö on monimutkainen, mutta sitä voi ymmärtää. Kaikki lapset eivät kiusaa vakavasti toisia lapsia. Kaikki lapset eivät edes osallistu toisten kiusaamiseen. On niitäkin rohkeita, jotka puolustaen vaikuttavat ryhmähenkeen. Vanhempien, opettajien, rehtoreiden ja kaikkien muidenkin lasten elämään osallistuvien aikuisten asenteet muokkaavat kasvuympäristöä, jossa muodostuu suhtautumistapa myös kiusaamiseen.  

Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) tekee pitkäjänteistä työtä kiusaamisen ehkäisemiseksi. Kiusaamiseen on olemassa lääkkeitä, joista tärkeimpiä ovat vanhemmuuden tukeminen, kouluhenkilökunnan riittävän määrän turvaaminen ja koulussa toimivien aikuisten halu ymmärtää lasta. MLL:n tukioppilaat luovat kaverista huolta pitävää henkeä. Koulukohtainen kiusaamista ehkäisevä toimintasuunnitelma on arkinen, toimiva työkalu, joka ottaa huomioon lapset, vanhemmat ja koulun aikuiset.

MLL haluaa kuulla, mitä mieltä nuoret ja vanhemmat ovat kiusaamisesta, jotta voimme löytää tehokkaita tapoja auttaa lapsia ja nuoria. Kiusaamiskysely toteutetaan internetissä 17.8.-3.9.2006.

Vastaa kyselyyn MLL:n Tukea vanhemmille –sivuilla. Tarvitsemme mielipiteesi.

Lue lisää koulukiusaamisesta


Mannerheimin Lastensuojeluliiton vuoden 2006 koulukiusaamiskampanja
  • Suuri koulukiusaamiskysely vanhemmille avataan 17.8. MLL:nTukea vanhemmille –sivustolla ja nuorille MLL:n Nuortennetissä.
  • Koulurauhan julistus Vaasassa 17.8. Lisätietoja Koulurauhasta
  • MLL:n syyskeräys koulukiusaamisen vastaiseen työhön alkaa 4.10.
  • Turvallinen koulupäivä – yhteinen asia –opas jaetaan kaikkien ekaluokkalaisten vanhemmille koulujen kautta. Oppaassa on runsaasti tietoa koulukiusaamisesta. Opas löytyy myösverkosta.
  • MLL:n koulutetut vapaaehtoiset päivystävät elo-syyskuussa nuorten suosimalla Habbo Hotel –sivustolla. Päivystäjien kanssa nuoret voivat keskustella kiusaamisesta.
  • Myös kiusaamisasioista voi soittaa MLL:n auttaviin puhelimiin:

–         Vanhempainpuhelin 0600 12277 (puhelu maksaa 0,08 €/min+pvm.) ma klo 17-20, ti klo 10-13 ja 17-20 sekä to klo 10-13 ja 17-20.

–         Lasten ja nuorten puhelin 0800 120 400 (puhelu on maksuton)  ma-pe klo 14-20 sekä la-su klo 17-20

X