Ihmiset ja suhteet

Kai Lehtinen neuvoo koululaisia: menkää metsään!

Teksti:
Anna.fi

Näyttelijä Kai Lehtinen on WWF:n ympäristökasvatustyön kummi. Luonto on hänelle tärkeä asia, joten ryhtyminen WWF:n Luonnon lähettilääksi oli mieluinen tehtävä. Kuuden lapsen isänä Kai Lehtisestä on luontevaa tukea WWF:n työtä nimenomaan lasten ja nuorten parissa.

Kun soittaa televisiosta, teatterilavoilta ja valkokankaalta tutulle Kai Lehtiselle, hänet tavoittaa usein tukkimetsästä, heinäpellolta tai kalareissulta. Luonto on läsnä hänen arjessaan. Koti maalaismaisemassa Karjalohjalla ja lomapaikka Vuotson kylässä Riesto-joen varrella Lokan tekoaltaan luoteispuolella antavat voimaa.

”Ajatelkaa ja naurakaa”

Ensiesiintymisensä ympäristökasvatustyön kummina Kai Lehtinen teki maaliskuun alussa luovuttaessaan helsinkiläiselle Käpylän yläasteelle Naturewatch-stipendin. Se on WWF:n ja Lapsi ja Luonto Säätiön 1000 euron suuruinen stipendi koululle, joka on osallistunut erityisen ansiokkaasti ympäristökasvatustoimintaan. Tänä vuonna stipendi jaettiin Käpylän yläasteen ja joensuulaisen Itä-Suomen koulun kesken.

Kai Lehtinen innosti Käpylän yläasteen oppilaita jatkamaan monipuolista tutustumista luontoon: ”Te olette ruvenneet ajattelemaan täällä koulussa. Se on hieno asia! Te ajattelette ja osaatte spekuleerata, ja se on tärkeää. Muistakaa, että me ihmiset olemme hirvittävän usein väärässä, mutta luonto on jollakin ihmeellisellä tavalla oikeassa. Siksi meidän pitää ajatella. Jos haluaa alkaa elää luonnonmukaisesti, voi alkaa ajatella sellaisia pieniä seikkoja, joita tekin olette täällä jo ajatelleet. On tärkeää esimerkiksi oivaltaa, ettei maito tule tölkistä vaan lehmästä.”

Rohkeasti metsään

Kai Lehtinen muistelee olleensa pienenä suolla jo ennen kuin kunnolla edes ymmärsi mistään mitään, esimerkiksi katsomassa metsojen ja teerien soidinta. ”Hyvin usein vanhemmat pelottelevat lapsia menemästä metsään, koska siellä on vaarallista. Tuo käsitys pitäisi mielestäni kumota tämän vuosikymmenen aikana. Menkää metsään!”

Omasta luontosuhteestaan Lehtinen kertoo oppineensa ymmärtämään, että on vain ihminen ”ja yrittänyt jollain tavalla tuoda omaan ryppyiseen päähäni järkeä. Meillä on hevosia ja vuohia kotona, tulee elettyä luonnon ehdoilla. Minun koko elämäni on eräänlaista retkeilyä.”

Oma katras saa hyvän esimerkin

Kuusilapsisen perheen isänä Lehtinen haluaa toimia esimerkkinä omalle jälkikasvulleen. ”En halua opettaa, mutta haluan antaa hyvän esimerkin. Onneksi se toimii, ja ilokseni olen huomannut, että lapsenikin nauttivat retkistä metsään. Ajattelun lisäksi muistakaa kuitenkin myös nauru ja hymy – sitä kautta jaksatte katsoa tulevaisuutta!”

Luonto ja lapset ovat Lehtiselle tärkeitä: hän on onnellinen saadessaan elää luonnossa, luonnon ehdoilla ja tehdä työtä, jota rakastaa. Sielunmaisemia ovat niin kotitila Karjalohjalla kotieläimineen ja viljelmineen kuin Lappi, jonne koko kuusilapsinen perhe reissaa joka vuosi.

Kouluissa toimintaa luokkahuoneesta omalle kasvimaalle

Käpylän yläasteella ympäristökasvatusta toteutetaan muun muassa ylläpitämällä koulun oman kasvitarhaa. Oppilaat tekevät keväällä kylvötyöt, taimien koulimisen ja toukotyöt. Samalla opetellaan kasvun ja kevään biologiaa. Itsekasvatetut vihannekset ja hedelmät päätyvät syksyllä kotitaloustunneille ja omiin suihin.

Itä-Suomen koulussa toteutetaan ympäristökasvatusta monipuolisesti opetusaiheesta riippumatta. WWF:n Naturewatch-ohjelmaan kuuluvia tehtäviä on tehty syksystä 2002 lähtien. Koulussa järjestetään monenlaisia kursseja, kuten Ekologinen jalanjälki -valinnaiskurssi. Ympäristöaiheiset retket, vierailijat ja yhteistyö venäläisen ystävyyskoulun kanssa vahvistavat ympäristökasvatustyötä, joka huipentui tänä vuonna ympäristötyöryhmän perustamiseen.

WWF:n toiminnallisuuteen innostava, Naturewatch-ohjelma on 7-18-vuotiaiden tehtäväpaketti ympäristöopetukseen. Tutkimustehtävien parissa aherrettiin 47 koulussa vuonna 2005. Tutkimuksia tehdään myös Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Ruotsissa, Virossa ja Venäjällä. Tutkimusalueita ovat metsät, metsän talvi, puistot, järvet ja joet, rannikko sekä kulutus. Toiminta on kouluille maksutonta, sillä sitä tukevat Canon Oy, Fortum Oyj, Ingman Group Oy Ab, Lapsi ja Luonto Säätiö, Metso Oyj sekä OP-ryhmä.

Tutustu WWF:n Naturewatch-ympäristökasvatusohjelmaan

Tue WWF:n työtä – vieraile nettikaupassa

Teksti: WWF / Laura Tahkokallio ja Tuuli Äikäs
Kuva: WWF / Jutta Tuokko

X