Ihmiset ja suhteet

Koko perheen luontopolku

Teksti: Anna.fi

LuontopolkuMikäs sen mainiompaa kesäistä perheen yhteistä ajanvietettä olisi kuin luontopolku. Luonto opettaa, antaa myönteisiä kokemuksia ja ruokkii mielikuvitusta mitä villeimpiin seikkailuihin. Parhaimmillaan luonto toimii niin lapselle kuin aikuisellekin rauhoittumisen ja ilon lähteenä. Myös tuttavaperheen voi kutsua mukaan yhteiseen hauskanpitoon.

Jotta polun valmistaminen ei olisi liian iso kynnys, tässä valmiita kysymyksiä ja ideoita. Ja kun alkuun pääsee, vain oma mielikuvitus on rajana.

Kun lapsi kasvaa, kiinnostuksen kohteet muuttuvat. Pelkästään perhosten perässä juokseminen ja kivillä hyppely ei enää riitä. Vanhemmat lapset kaipaavat suurempia kokemuksia ja ’järkevämpää’ tekemistä.. Tämä luontopolku on kuitenkin suunniteltu koko perheelle eli kysymysten ja tehtävien taso vaihtelee. Jos haluaa, polun voi toteuttaa pareittain. Ainakin ihan pienimpien parina on hyvä olla isompi sisarus tai vanhempi. Vanhemmat voivat ottaa luontopolun ulkoilun kannalta – ja kukapa tietää, vaikka mukana olisi joku kiperämpikin kysymys, jonka vastausta ei enää peruskoulun biologian tunnilta muista.

Tämän luontopolun rastit liittyvät havumetsään ja niittyolosuhteisiin. Jos on vaikea löytää tehtäviin liittyviä kasveja, voi kyseiset rastit jättää pois tai korvata jollain muulla idealla.

Jos paikka, jossa luontopolku toteutetaan, ei ole osallistujille ennestään tuttu, on syytä merkitä polun kulku esimerkiksi kiinnittämällä nauhoja puihin. Jos paikka taas on kaikille entuudestaan tuttu, voi jokaiselle rastille laittaa vihjeen seuraavan rastin sijainnista suunnistustyyppisesti. Tämä lisää osaltaan jännitystä ja luontopolusta tulee myös ”aarteenetsintää”.

Rastien määrä on makuasia, mutta kymmentä rastia pidempään seikkailuun ei varmaankaan ainakaan perheen pienimpien kärsivällisyys riitä. Viimeisellä rastilla voi odottaa jokin yllätys, vaikkapa yhteinen piknik. Ruokahalu on varmasti luonnossa viipottaessa kasvanut. Vaikka voittaminen ei ole tärkeintä, eniten oikein vastanneelle on kiva varata joku pieni palkinto. Mars vain luontopolkua väsäämään!

Ideoita rasteiksi:

1. Puun vuosirenkaat

(rasti kaadetun puun kannossa)

Kuinka vanha tämä puu oli?

2. Hämähäkin jalat

Montako jalkaa hämähäkillä on?

(vastaus: 8 kpl)

3. Perhonen

Mikä perhonen on kirkkaan keltainen?

(vastaus: sitruunaperhonen)

(voi laittaa vastausvaihtoehtoja)

Leppäkerttu4. Muurahaiskeko

(rasti paikkaan, missä on keko)

Kuinka monta kuningatarta muurahaiskeossa on?

(vastaus 1 kpl)

5. Nokkonen

(rasti paikkaan, jossa kasvaa nokkosia)

Mihin nokkosta käytettiin ennen vanhaan?

(vastaus: lääkkeeksi lähes joka vaivaan/ tekstiiliksi)

6. Kukko vai kana?

(rasti paikkaan, jossa kasvaa heiniä)

Tartu kiinni jostakin heinästä, jossa on hapsuja latvassa. Pidä heinän varresta kiinni niin, että hapsut ovat kämmenesi suojassa ja arvuuta pariasi kysymällä: kukko vai kana? Kun pari on vastannut, vedä hapsu sitten sormilla nipistämällä käteesi ja katso kumpi tuli. Jos kyseessä on kana, on hapsu tasainen pikku pensas. Jos taas kyseessä on kukko, sojottaa hapsusta yksi tai useampi pidempi viuhake. Jos pari arvasi oikein, saatte pisteen rastista.

7. Leppäkerttu

Onko leppäkerttu:

a) puu

b) kovakuoriainen

c) puupunkki

d) naapurintäti

(oikea vastaus: b)

8. Puiden ja kasvien tunnistus

Rajaa narulla esim. 2 x 2 metrin kokoinen alue sellaiselta paikalta, jossa on useampia puita ja pienempiä kasveja. Anna lapsille 5-10 minuuttia aikaa tunnistaa mahdollisimman monta kasvia.

tai: (yksinkertaisempi vaihtoehto)

Mikä on tämän puun nimi?

(rasti valitsemasi puun luo, esim kuusi on helppo, haapa vaikeampi)

(voi laittaa vastausvaihtoehtoja)

9. Mitä näistä orava EI syö?

a) kävyt

b) sienet

c) lehdet

d) lintujen munat

(oikea vastaus: c)

10. Mansikka-helminauha

(rasti paikkaan, jossa kasvaa heiniä ja metsämansikoita)

Pujota metsämansikoita heinään, ja ota nauha mukaan

tai: (voi toteuttaa myös molemmat)

Voikukka10. Voikukkaseppele

(rasti paikkaan, jossa kasvaa paljon voikukkia)

Tee voikukkaseppele, ja laita se päähäsi.

Ohje:

Poimi noin 30 voikukkaa, joissa on pitkät varret. Ota yksi voikukka käteesi ja käännä toisella kädelläsi toinen kukka sen varren ympäri niin, että kukinnot tulevat aivan toisiinsa kiinni. Jatka kääntämistä kunnes sinulla on enää pari kukkaa jäljellä. Yhdistä seppele niin, että solmit jäljellä olevilla kukkasilla irralliset varrenpäät kiinni seppeleeseen. Pujota viimeisetkin varrenpäät piiloon sopiviin koloihin seppeleessä.

X