Ihmissuhteet

Älä vaadi asioita puolisoltasi, sanoo sanojen supervoimasta kirjan kirjoittanut Martti Vaalahti ja kertoo 6 keinoa vahvistaa ihmissuhteita

Martti Vaalahden mukaan ihmiset kokevat toisensa sitä vieraammiksi, mitä enemmän vuorovaikutus vähenee. Siksi sanoihin pitää kiinnittää huomiota – aina.
Teksti: Roosa Roivainen Kuvat: Johanna Virolainen, iStock

Viisi vuotta sitten Martti Vaalahti luki uutisen, jonka hän muistaa vielä tänäkin päivänä: Suomessakin elää paljon 3-vuotiaita lapsia, jotka eivät opi puhumaan, koska heidän vanhempansa eivät käytä tarpeeksi sanoja lastensa kuullen.

Lähes puolet elämästään markkinoinnin ja viestinnän parissa työskennelleelle Vaalahdelle itselleen sanat ovat aina olleet merkittävä työkalu.

– Työssäni olen nähnyt sanojen vaikutuksen – sen, kuinka valtava voima niillä on. Niiden jättämä tunnejälki on pysyvä, Vaalahti kertoo.

Nyt Vaalahti on kirjoittanut myös Sanojen supervoima -kirjanjonka tarkoituksena on antaa neuvoja muun muassa siihen, kuinka saada vahvempi suhde: syventää ihmissuhteita ja kertoa myös oma tarinansa paremmin.

– Mitä enemmän meillä on vuorovaikutustaitoja, sitä parempi mahdollisuus meillä on empatiaan, Vaalahti kiteyttää.

Varo vaatimuksia

Vaalahden mukaan oikeat sanat vahvistavat ja ”väärät” heikentävät ihmissuhteita.

Vaalahti kehottaakin olemaan tarkkana: turhan moni sortuu esimerkiksi vain vaatimaan toiselta jotain, sen sijaan, että kysyisi, mitä itse voisi antaa suhteelle tai tuoda siihen lisää.

– Se on täysin sama kuin yritysviestinnässä – on helppoa puhua itsestään, sen sijaan, että kertoisi, mitä voi antaa, Vaalahti toteaa.

Lisäksi Vaalahti painottaa kuuntelemisen taitoa. Toisiin ihmisiin samaistuminen vaatii sen, että todella ymmärrämme, mitä heillä on sanottavanaan.

– Jos emme kuuntele ja tunne toistemme tarinoita, emme koskaan pysty samaistumaan muihin ihmisiin. Mitä enemmän vuorovaikutus vähenee, sen vieraammiksi ihmiset kokevat toisensa.

Martti Vaalahti pohtii uudessa kirjassaan sanojen supervoimaa.

Martti Vaalahti pohtii uudessa kirjassaan sanojen supervoimaa. Hän uskoo, että vahvempi suhde on mahdollista saada esimerkiksi sanojen avulla.

Vahvempi suhde sanoilla – 6 työkalua

Miten omia ihmissuhteitaan voisi sitten vahvistaa sanojen avulla? Listasimme Vaalahden avulla kuusi työkalua arjen avuksi.

1. Opettele kuuntelemaan.

Kestävä ihmissuhde pohjautuu sille, että osapuolet todella kuuntelevat toisiaan. Oli kyseessä sitten työ-, ystävä- tai parisuhde, toiselta osapuolelta on tärkeä kysyä, mitä hänelle kuuluu ja kuinka hän voi.

2. Osallista ja tarjoa samaistumispintaa.

Kolmen lapsen isänä Vaalahti on huomannut, että lasten kasvatuksessa osallistaminen on merkittävä keino saada asiat sujumaan paremmin. Se, mihin lapsi pääsee osallistumaan ja missä hän saa kokea onnistumisia, aiheuttaa harvoin ongelmia.

Tämä pätee myös aikuisten välisiin ihmissuhteisiin. Osallistamisen ytimessä on aina samaistumisen tunne.

– Ajattele aina sitä, mikä yhdistää sinua ja toista, Vaalahti kehottaa.

3. Muista kiittää. 

Kirjassaan Vaalahti käyttää lyhennettä D.O.S.E. Se toimii muistisääntönä sille, mitkä sanat tuottavat onnellisuuden tunteen aivoissa:

  • Kiitos tuottaa aivoissa dopamiinia.
  • Ymmärrys puolestaan oksitosiinia.
  • Onnistumisista muistuttaminen saa serotoniinin hyrräämään.
  • Huumori tuottaa taas endorfiinia.

4. Vaali tunnesidettä.

Yhteiset tarinat ja muistot ovat niin vaikuttavia, että harvoin unohdamme niitä. Nykymaailman ongelmana on kuitenkin kaikkialla vallitseva kertakäyttökulttuuri, missä mikään ei ole pysyvää.

Vaalahti huomauttaa, että muodostamme liian harvoin tunnesidettä asioihin. Tästä syystä emme myöskään osaa arvostaa asioita, joita meillä jo on.

– Sen sijaan, että vaihtaisimme ihmisiä ja esineitä, olisi tärkeää investoida asioihin, jotka kestävät.

5. Kuuntele – myös itseäsi.

Vaalahti huomauttaa, että yleensä ihmiset, jotka eivät kuuntele muita, ovat myös niitä, jotka eivät osaa kuunnella itseään.

Pysähtyminen ja itsensä kuunteleminen kuitenkin kannattaa. Itseltään on hyvä ajoittain tiedustella, tunteeko oman olonsa onnelliseksi.

6. Muista kaikkien aikojen supervoima.

Vuosien myötä Vaalahti on oivaltanut myös tämän tärkeän asian sanojen suhteen: tyyneys on kaikkien aikojen supervoima.

– En ole koskaan kuullut kenenkään sanovan, että ’olipa taas hyvä päivä, kun meni maltti’, ’tulipa tehtyä hyvät kaupat, kun olin niin hermostunut’ tai ’tein viisaita päätöksiä vihaisena.’

Lue myös:

Yksinäisyyden tunne parisuhteessa ennakoi usein eroa – näin puutut ongelmaan ennen kuin on liian myöhäistä

Vaurauden tavoittelu ei tee onnellisemmaksi, mutta hyvät ihmissuhteet tekevät – 5 onnellisuusohjetta, jotka tutkitusti lisäävät onnellisuutta

Parisuhdekriisi on mahdollista selvittää – pariterapeutti kertoo, miten selvitä parisuhteen myrskyistä läpi yhdessä

X