Ihmissuhteet

Miksi fiksu nainen lankeaa romanssihuijaukseen? Näin tunnistat nettihuijarin

”Rakastan sinua, lähetä rahaa!” Siinä kiteytyy romanssihuijausten ydin. Mutta miksi fiksukin nainen lankeaa netticharmöörin lumoihin? Listasimme myös 7 merkkiä, joista voi päätellä olevansa tekemisissä huijarin kanssa.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Istock

Huijarin tavoitteena on luoda suhteesta mahdollisimman intensiivinen mahdollisimman nopeasti.

”Rakastan sinua, lähetä rahaa!” Siinä kiteytyy romanssihuijausten ydin. Mutta miksi fiksukin nainen lankeaa netticharmöörin lumoihin? Listasimme myös 7 merkkiä, joista voi päätellä olevansa tekemisissä huijarin kanssa.

Komea amerikkalaismajuri lähestyy netin kautta. Hän kertoo ihastuneensa kuvaasi ja ehdottaa lähempää tuttavuutta. Mies tuntuu olevan unelmien täyttymys, melkein liian hyvä ollakseen totta.

Niin hän valitettavasti onkin.

Romanssihuijaus saa usein alkunsa somen, deittisivustojen ja sähköpostin välityksellä. Huijarit esiintyvät siellä tekaistulla henkilöllisyydellä. Taitava charmööri manipuloi uhrin aivot toimimaan itseään vastaan.

Näin voi käydä myös fiksulle ja valveutuneelle ihmiselle. Kuten Elina Juusolalle. Kuusikymppinen historioitsija ja kirjailija kohtasi muutama vuosi sitten Facebookin deittisivustolla kiinnostavan miehen. Afganistanissa komennuksella oleva brittisotilas Steven alkoi viestitellä ahkerasti ja pian Elina oli syvästi ihastunut.

Sitten Steven kertoi tarvitsevansa pikaisesti rahaa. Elina lähetti. Mutta pyyntö sai hänen epäilynsä heräämään. Kävi ilmi, että Stevenin valokuva ja nimi yhdistyivät moniin verkkohuijausta käsitteleviin nettikeskusteluihin.

Silti viestittely ”Stevenin” kanssa jatkui. Elina halusi selvittää, miten mies oli onnistunut saamaan hänet, älykkään ja koulutetun naisen, lankeamaan ansaansa. Tutkimustensa perusteella hän kirjoitti kirjan Sydän saaliina – romanssihuijari verkossa.

– Huijareita tulee koko ajan enemmän. On tärkeää, että ihmiset oppivat tunnistamaan sosiaalisessa mediassa ne merkit, joista voi päätellä kyseessä olevan valeprofiili, Elina sanoo.

Huijari aiheuttaa hormonimyrskyn

Mikä saa fiksun naisen tarttumaan nettihuijarin koukkuun?

Elina Juusola vertaa huijareiden toimintaa romanttiseen kirjallisuuteen. Kirjojen tarkoituksena on koukuttaa lukija juoneen ja henkilöihin niin, että hän haluaa ostaa myös tarinan seuraavan osan.

Romanssihuijarit täyttävät kohteensa aivot samalla dopamiinihormonilla kuin rakkausromaanit. He kohdistavat toimintansa aivojen pieneen alkukantaiseen osaan, liskoaivoihin. Silloin uhri pysyy kiinni romanssin synnyttämässä tunnemyrskyssä ja sivuuttaa otsalohkon aivokuoren viestit eli ns. järjen äänen.

Huijarin tavoitteena on luoda suhteesta mahdollisimman intensiivinen mahdollisimman nopeasti. Se, että uhri voi lukea huijarin lähettämiä viestejä kuin jatkokertomusta yhä uudelleen, ruokkii riippuvuutta. Välillä huijari laskettelee lemmenloruja myös puhelimitse.

– Se tuottaa huomattavan määrän oksitosiinia uhrin aivoissa. Tunne on verrattavissa orgasmin kokemiseen, Elina Juusola toteaa.

Näin huijari toimii

Huijarit kalastelevat uhrejaan valeprofiileilla, joissa käytetään usein todellisilta ihmisiltä varastettuja kuvia. Taustatarina on rakennettu huolellisesti.

Yhden valeprofiilin takana saattaa olla joukko ihmisiä. Yksi kirjoittaa tarinan, toinen toimii Skypessä ja kolmas puhelimen äänenä. Taitavimmat huijarit ovat korkean koulutuksen saaneita, kielitaitoisia ihmisiä, jotka osaavat tarvittaessa muuttaa aksenttiaan brittiläiseksi tai amerikkalaiseksi. Usein he ovat kotoisin köyhästä maasta, jossa eivät ole saaneet mieleistään työpaikkaa.

Huijari hyödyntää viesteissään mainosmaailmasta tuttuja keinoja. Hän toistaa uhrin etunimeä ja vakuuttaa, kuinka tärkeä tämä hänelle on. Näin luodaan valheellinen läheisyys, jota vahvistetaan viesteillä ja puheluilla.

Taitava charmööri myötäilee uhrin mielipiteitä ja osoittaa kiinnostusta ja empatiaa tämän henkilökohtaisia ominaisuuksia ja mieltymyksiä kohtaan. Uhri alkaa tuntea syvää yhteenkuuluvuutta. Tunne on väkevämpi kuin se, jonka voi saada rakkausromaaneja lukemalla. Fiktiivisen tarinan sijaanhan kyseessä on oikea ihminen, joka lupaa oikeata läheisyyttä. Keskittyminen nettisuhteeseen alkaa vaikuttaa uhrin harkintakykyyn.

Tämän jälkeen huijarin on helppo pyytää rahaa. Uhrin silmissä näyttä siltä kuin kyseessä olisi tuiki luonnollinen tilanne vakiintuneessa parisuhteessa, vaikkei hän todellisuudessa ole koskaan edes tavannut kumppaniaan.

– Huijari lupaa uhrilleen sitä, mitä arvelee tämän eniten kaipaavan, jotta saa uhrilta sen, mitä itse haluaa. Uhri saattaa jäädä mielihyvähormonikoukkuun vielä sen jälkeen, kun on älynnyt tulleensa huijatuksi, Juusola kiteyttää.

Tunnista verkkohuijari

Jokaisen verkosta seuraa hakevan kannattaa varmistaa turvallisuutensa. Viestintäviraston sivulta löytyy joukko kysymyksiä, jotka kannattaa käydä läpi. Ne on laatinut erityisopettaja Riku Salmivuori, joka työstää parhaillaan kirjaa romanssihuijauksista.

Kysy itseltäsi ainakin nämä 7 kysymystä:

1. Kuulostaako uskottavalta?

Miksi ulkomaalainen, sanaakaan suomea osaamaton sotilas etsii vaimoa Pohjolan perukoilta?

2. Pystytkö varmistamaan yksityiskohtia?

Varsinkin mieshuijarit esiintyvät menestyjinä: liikemiehinä, kenraaleina ja johtajina. Tällaisista henkilöistä pitäisi olla saatavilla julkista tietoa. Ole tarkkana ja käytä useita lähteitä.

3. Ovatko saamasi kuvat aitoja?

Näyttääkö uusi tuttavasi kuvissa fyysisesti viehättävältä? Valitettavasti hän on voinut varastaa kuvansa mallitoimistojen sivuilta.

4. Yritetäänkö tietojasi kalastella?

Uskottavaa tarinaa rakentaessaan romanssihuijarit käyttävät pääasiassa psykologisia vaikutuskeinoja. Huijarit voivat tehdä huijaussivustoja itse tai ostaa niitä toisilta huijareilta. Älä syötä salasanoja tai muita luottamuksellisia tietoja yhdellekään verkkosivulle, jonka aitoutta et ole tarkistanut.

5. Saatko rakkausrunoja?

Verkkohuijarit voivat kopioida tai yhdistellä runoja netistä löytämistään riimeistä. Hakukone saattaa lopulta johtaa sivulle, jolta huijari on lainannut omanaan esittämänsä lyyriset helmet.

6. Tapahtuuko kaikki turhan rivakasti?

Kertooko hän jo varhain rakastuneensa sinuun? Suunnitteletteko häitä ennen kuin olette edes tavanneet kasvokkain? Jos tuttavallasi on kova kiire saada sinut sitoutumaan, hän voi myös suunnitella uskollisuutesi hyväksikäyttämistä.

7. Tuleeko raha puheeksi?

Kertooko verkkotuttava yllättäen suuresta perinnöstä, joka häntä odottaa? Kertooko hän kuluista, jotka pitäisi maksaa? On selvää, että jossakin vaiheessa huijari pyrkii varastamaan sinulta rahaa eri syihin vedoten. Ehdottaako hän, että käyttäisit tilisiirron sijaan rahansiirtopalvelua? Huijarit kautta linjan käyttävät mieluummin rahansiirtopalveluita kuin pankkeja, koska kiinnijääminen on näin epätodennäköisempää.

Lähde: Elina Juusola: Sydän saaliina – romanssihuijarit verkossa (Docendo)

X