Ihmiset ja suhteet

Miksi hän jätti sinut?

Teksti: Anna.fi

Vaikka emme haluaisikaan tietää, mitä hänellä on sydämellään, kirjailija Robert Greene väittää tuntevansa miehisen psyyken. Greene nimeää kymmenen erilaista syytä siihen, miksi miehet tekevät valinnan jättää nainen. Syypääksi Greene nimeää mitkäs muutkaan kuin hormonit ja geenit.

”Väärä ajoitus”

Aluksi herää epäilys. Tämä nainen ei ole sitä, mitä halusin. Jännittävä ja salaperäinen nainen paljastuu arkipäiväiseksi matroonaksi, jossa eroottisinta on neuroottisuus. Naiselta puuttuu mielikuvitus. Mies käynnistää itsesyytökset. ”Nyt ei ole oikea aika elämässäni”, mies toteaa.

Mies voi myös käynnistää riidan, jota käyttää verukkeena. Nainen voi luvata muuttuvansa, mutta se ei auta tilannetta. Mies voi valita passiivisen linjan, ja vetäytyä suhteesta. Hän odottaa, että jotain ikäävää ilmaantuu. Miehet ovat ehkä huonoja ilmaisemaan tunteitaan, mutta mestareita kätkemään ne.

Liikaa draamaa

Unelmien prinsessa alkaa yhtäkkiä vaikuttaa arkiselta. Mysteeri paljastuu, sillä mitään mysteeriä ei edes ole. ”En voinut kuvitella tapailevani tyttöä, jonka isä oli alkoholisoitunut postimies”, Patrik, 29, kertoo. Toinen syy voi olla banaali: seksi ei toimi. Vuosituhat sitten mies kääntyi kurtisaanien puoleen, ja vaimo hoiteli tunnepuolen. Nyt fyysinen köyhyys vie miehen seksibaareihin ja pornoluoliin. Miehen status voi muuttua, ja miehen tyttöystävä tai vaimo ei vain pysy mukana geimeissä. Mies ei voi näyttäytyä naisen kanssa, koska nainen vähentää miehen sosiaalista statusta. Tarvitaan uudempi ja ehompi partneri auttamaan miehen uraa.

Neljäs syy on Greenen mukaan se, että nainen rakastaa liikaa draamaa. Pisara jännitystä on hyväksi, mutta liitto draamakuningattaren kanssa on raskas. Mies ei jaksa mukana, kun elämä on myrskyisempää kuin Myrskyluodon Maijalla. Hyökyaallot vievät miehen mukanaan. Viides syy on se, että nainen on alun perin epätoivoinen. Hän on rakastunut mieheen, mutta täyttää elämänsä tällä. Ilman miestä nainen tuntee itsensä tyhjäksi. Nainen on sairaalloisen mustasukkainen.

Kuningas omalla maallaan

Mies voi ihastua toiseen naiseen. Hänen levoton katseensa on jo vaellellut pitkin peltoja ja pientareita. Mies voi myöhemmin sanoa, että hän rakastui sihteeriinsä. Tosiasia on, että miehessä on herännyt joku vanha ja alkukantainen vaisto. Hän on metsästäjä ja kyllästynyt saaliiseensa. Seitsemäs syy on se, että nainen kastroi miehensä hengiltä. Mies pitää siitä, että on kuningas omalla maallaan. Hän on oman kuningaskuntansa itsevaltias. Entä jos nainen tienaa enemmän, osaa nitistää hämähäkit ja on innostunut kodin nikkaroimisesta?

Nainen ohjeistaa miestään toimeliaasti. Mies alkaa tuntea itsensä tarpeettomaksi, ja alkaa etsiä itselleen vähemmän uhkaavaa naista. Kahdeksas syy on se, että nainen oli alun perinkin väärä. Mies on vain unelmoinut, että nainen on hänen ihanteensa. Nainen voi myös huomata, että miehen tulevaisuudensuunnitelmat eivät ole järin valoisat, hän ei ole järin taitava raha-asioissa tai ei ilahduta appivanhempia.

Menetetty tyttömäisyys

Miesten mieltyminen nuorempiin naisiin ei ole ainoastaan fyysistä. Tytöt ovat impulsiivisempia, hauskempia ja eivätkä niin rationaalisia ja määrätietoisia kuin naiset. Heitä voi myös ohjailla.

Vanhenevan naisen ei tarvitse muuttua, mutta hän voi säilyttää palasen tyttömäisyyttä itsessään. Kymmenes syy on mitä banaalein: nainen on lihonut muodottomaksi. Hän vaeltelee kotonaan vanhoissa kulahtaneissa kalsareissa tai pyjamassa, eikä edes peseydy. Hän on unohtanut taistelunsa selluliittia ja silmänympäryksiä kohtaan, ja luulee, että saa olla oma itsensä. Osa miehistä Greenen mukaan antaa tämän anteeksi naiselleen, varsinkin jos he itse seuraavat samanlaisia kehityspolkuja, mutta osalle tämä on vihoviimeinen niitti. Nainen jätetään.

Teksti: Laura Parkkinen / A4 Media Oy (6.4.2006)
Kuva: A4 Media Oy

Robert Greene : The art of seduction. Profile books. 2006.

X