Ihmissuhteet

Milloin leski voi aloittaa uuden suhteen ja saako surun keskellä rakastua?

Onko liian nopeasti aloitettu suhde epäkunnioittavaa vainajaa kohtaan tai peräti osoitus, että suhteessa ei kaikki ollutkaan kunnossa? – Suru on valmis silloin, kun menetys ei täytä arkea ja mieltä koko ajan. Ei ole pakko surra koko ajan eikä pakko aloittaa uutta suhdetta, sanoo psykoterapeutti Mikael Saarinen.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Istock

Onko liian nopeasti aloitettu suhde epäkunnioittavaa vainajaa kohtaan tai peräti osoitus, että suhteessa ei kaikki ollutkaan kunnossa? – Suru on valmis silloin, kun menetys ei täytä arkea ja mieltä koko ajan. Ei ole pakko surra koko ajan eikä pakko aloittaa uutta suhdetta, sanoo psykoterapeutti Mikael Saarinen.

Nykyään lesken ei odoteta käyttävän mustaa hihamerkkiä tai pukua, eikä kulttuurissamme ole virallista suositusta suruajan pituudesta. Sen sijaan usein korostetaan sitä, että suru ottaa aikansa ja sillä katsotaan olevan tietty kaari. Ensin on sokkivaihe, sitten reaktio, menetyksen käsitteleminen ja lopulta hyväksyminen sekä sopeutuminen. Usein puhutaan myös suruvuodesta, oletetaan surun helpottavan vuoden jälkeen.

– Ei ole mitään tarkkaa sääntöä siitä, minkä pituinen mikäkin vaihe kenelläkin on, sillä jokainen suru on erilainen. Eikä ole kuin yleisiä sääntöjä siitä, kuinka missäkin vaiheessa kuuluu toimia, sanoo psykoterapeutti Mikael Saarinen.

Saarinen on havainnut, että kuolemaan liittyviä käytännön järjestelyjä kyllä neuvotaan ihmisille, mutta esimerkiksi keskustelu uuden suhteen aloittamisesta pian puolison kuoleman jälkeen on monelle yhä  tabu.

Ensimmäiset kuukaudet arki edellä

– Suru on tietysti hyvin erilainen silloin, kun puoliso kuolee äkillisesti kuin esimerkiksi tilanteessa, jossa hän on sairastanut pitkään. Jälkimmäisessä tapauksessa menetykseen on ehtinyt hiukan valmistautua, surutyö on jo aloitettu, sanoo Saarinen.

Saarisen mukaan vanhan puolison kuolema on usein helpompi hyväksyä kuin nuoren. Ja onhan olemassa myös huonoja liittoja, jolloin kuolemaan voi liittyä ristiriitaisia tunteita: syyllisyyttä ja jopa helpotusta.

Saarinen muistuttaa, että surun sokkivaiheessa lesken osaksi lankeavat kaikki käytännön järjestelyt kuten hautajaiset ja talousasiat.

– Usein sureminen siirtyy arjen tieltä ja suru koteloituu. On vain pakko pärjätä päivästä toiseen, varsinkin jos perheessä on vielä pieniä lapsia.

Ole mulle vähän aikaa hän

Joskus sureva leski löytää hyvin nopeasti uuden kumppanin. Jos kyse on vanhemmasta ihmisestä, lapset saattavat olla tyytyväisiä ja ajattelevat että uusi rakkaus auttaa leskeä ja vähentää heidän huoltaan.

Sen sijaan nuoren lesken kovin nopea rakastuminen voi aiheuttaa ystävissä kysymyksiä ja hämmennystä: kuinka se nyt noin pian? Eikö kaikki ollutkaan edellisessä liitossa kunnossa, tai oliko suhde jopa alkanut ennen puolison kuolemaa?

– Usein uusi pikaihastus löytyy lähipiiristä tai jopa vertaistukiryhmästä. Isoin yhdistävä tekijä saattaa olla suru, ja se ei ehkä pitkän päälle riitä yhteisen elämän pohjaksi. Avioeron jälkeen puhutaan laastarisuhteista. Samanlaista ilmiötä esiintyy myös leskillä.

Saarisen mielestä alkavalle suhteelle ei ehkä ole eduksi, jos pöydällä on iso valokuva entisestä puolisosta, ja sen vierellä poltetaan kynttilää. Hän vertaa surua avioeroon: kukapa haluaisi katsella eksän kuvaa uusperheen piirongin päällä. Surutyö voi siis häiritä rakastumista.

– Jossain vaiheessa se kuva pitää kääntää nurin, hän sanoo.

Leski voi hyvin olla Tinderissä

Saarinen arvelee, että lesken liian nopean suhteen paheksuminen on myös myytti. Hän uskoo, että nykyisin  ihmiset hyväksyvät leskille myös kevytsuhteet ja kokeilut. Normit eivät ole enää niin tiukkoja kuin ennen. Melko tuorekin leski voi hyvin olla vaikka Tinderissä.

– Syyttäminen ja paheksunta voi olla myös tunteiden siirtoa. Jos paheksunnan tunteita herää, kannattaa katsoa peiliin ja miettiä. Miksi joku asia on mielestäsi oikein tai väärin? Mikä saa sinut ajattelemaan  näin? Onko sinun vaikea olla empaattinen, pohtii Saarinen.

Hän muistuttaa, että joskus leski voi myös valita sen, että elää loppuelämän ilman kumppania. Sekin on ok. Leskestä voi olla jopa kiusallista, jos häntä yritetään innokkaasti parittaa.

Menetetty rakas elämän historiassa

Vaikka tajutaan ja ymmärretään, että kuolema on lopullista, niin nykyään ajatellaan usein, että menetetty ihminen ei kokonaan poistu, vaan hän jää osaksi elämän historiaa. Suhtautuminen voi olla myös liioittelevaa. Joskus esimerkiksi vainajan vaatekaappiin ei kosketa ja todellisuus kielletään täysin.

Jos leski haluaa käpertyä harhaan, että kaikki on vielä ennallaan, surutyö on varmasti vielä kesken.

– Uuden suhteen  on vaikea kehittyä, jos kolmas osapuoli on mukana enemmän kuin uusi, tiivistää Saarinen.

Milloin suru on valmiiksi surtu?

Aikarajaa surutyölle Saarinen ei halua antaa, sillä ihmiset ovat erilaisia. Hän sanoo kuitenkin, että suru on valmis silloin, kun asioita ei tehdä väkisin.

– Suru on valmis silloin, kun menetys ei täytä arkea ja mieltä koko ajan. Ei ole pakko surra koko ajan eikä pakko aloittaa uutta suhdetta. Kaipausta voi tuntea,  muistella saa ja vuosipäiviä voi viettää. Mutta jos esimerkiksi tämän tästä vertaa menetettyä puolisoa uuteen, se ei ole hyväksi uudelle suhteelle.

Saarinen korostaa, että ihmissuhde on vaikea laji, ja jokainen suhde päättyy eroon, viimeistään toisen kuollessa.

– Kärsimys on osa elämää, mutta juuri se tekee meistä ihmisen.

X