Julkkikset

Jari Tervolla on aukko kirjasivistyksessä – tätä sarjaa edes hän ei ole lukenut

Kirjailija Jari Tervo lähtee vaatimattomasti siitä, että kaikki maailman kirjallisuus on luettava. Äänikirjoille Tervo ei ynseile, mutta miten niitä voisi lehteillä?

Teksti:
Minna Juti
Kuvat:
Pekka Nieminen

Jari Tervo luki hiljan esimerkiksi kirkkoisä Augustinuksen tunnustukset – länsimaisen kirjallisuuden ensimmäisen omaelämäkerran.

Kirjailija Jari Tervo lähtee vaatimattomasti siitä, että kaikki maailman kirjallisuus on luettava. Äänikirjoille Tervo ei ynseile, mutta miten niitä voisi lehteillä?

”Kustannustoimittajani Harri Haanpää on sanonut, että kustannustoimittajan pitää olla lukenut kaikki maailman kirjallisuus ennen jokaista käteensä saamaa uutta käsikirjoitusta. Kirjailijana pyrin samaan. Luen paljon kaikenlaista, historiaa, elämäkertoja, tutkimuksia.

Tykkään paksuista romaaneista ja barokkimaisesta kirjallisuudesta, jossa on paljon yksityiskohtia, ihmisiä, juonia ja käänteitä. Lukeminen on hauskaa, sillä onpa kirja kirjoitettu milloin hyvänsä, ihmisestä löytyy aina sitkeästi samoina säilyneitä ominaisuuksia.

Luen aina kun mahdollista. Silti on myönnettävä, että minullakin on aukkoja perusteoksissa. En esimerkiksi ole koskaan lukenut Marcel Proustin kymmenosaista kirjasarjaa Kadonnutta aikaa etsimässä.

Joskus olen kokeeksi kuunnellut pätkän jostakin omasta kirjastani, muuten en juuri ole kuunnellut kirjoja. En ynseile kuuntelemiselle, mutta lukiessani haluan usein lehteillä kirjaa taaksepäin, palata tarkistamaan jonkin aiemman yksityiskohdan. Kuunnellessa se on vaikeaa.

Uusin kirjani Pääskyt talvehtivat järvenpohjassa kertoo Mikael Agricolan tarinan. Kiinnostuin hänestä, kun tajusin, mitä kaikkea alle 50-vuotiaana kuollut Agricola ehti. Hän muun muassa tapasi aikansa merkkihenkilöt Kustaa Vaasan, Martti Lutherin ja Iivana Julman.

Agricolasta kirjoittaessani halusin kirjoittaa suomalaisuudesta. Mämmin syönti ja keihäänheitto ovat vain pintaraapaisua verrattuna siihen, että Agricola juurrutti meihin suomen kielen ja luterilaisen uskonnon.”

Lue myös: Elastinen ei lukenut kirjoja vuosiin, kunnes joku oli jättänyt aarteen hotelliin

Näihin kirjoihin haluat koukuttua tänä syksynä! Listasimme 17 uutuuskirjaa, joiden lukemista ei malta lopettaa – Kotiliesi.fi

X