Ihmissuhteet

Näin tuet ja autat vakavasti sairastunutta ystävää tai omaista – 8 neuvoa

Äkillinen sairastuminen on rankka kokemus myös sairastuneen läheisille ihmisille. Moni haluaa auttaa, mutta tuntee olevansa voimaton. Kokosimme yhteen käytännöllisiä vinkkejä sairastuneiden läheisille ja auttajille.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Istcok

Sen sijaan, että yrität arvailla, millaista tukea läheisesi tarvitsee, sitä kannattaa kysyä häneltä suoraan.

Äkillinen sairastuminen on rankka kokemus myös sairastuneen läheisille ihmisille. Moni haluaa auttaa, mutta tuntee olevansa voimaton. Kokosimme yhteen käytännöllisiä vinkkejä sairastuneiden läheisille ja auttajille.

1. Säilytä optimismi

Ole realistinen ja ota selvää taudin vakavuudesta. Muista kuitenkin, että todennäköisyydet ovat todennäköisiä. Kaikesta voi parantua ja joskus tapahtuu ihmeitäkin. Ajattele kuten Mauno Koivisto on kehottanut: Jos emme voi tietää kuinka asiat menevät, niin olettakaamme, että ne menevät hyvin.

2. Älä hössötä

Liika huolehtiminen voi tuntua ahdistavalta. Pahinta on, jos oman sairautensa kanssa taisteleva joutuu kannattelemaan tukijaa. Älä odota sairastuneelta empatiaa sinua kohtaan – hänellä on kylliksi kestämistä omassa tilanteessaan.

3. Jätä itsesi sivuun

Yritä kuunnella sairastunutta herkällä korvalla. On hetkiä, jolloin hän haluaa puhua vain sairaudestaan, mutta hän yrittää  varmasti toisinaan myös unohtaa koko asian. Joskus hänestä saattaa olla kiva puhua ihan niitä näitä, vaikka vain juoruilla työpaikan asioista ja olla ihan normikaveri.

4. Älä ole liian hienovarainen

Älä käännä selkää sairastuneelle, vaan lähesty häntä normaalisti. Älä kuitenkaan liioittele ja kauhistele tapahtunutta, todennäköisesti sairastunutkin haluaa elää mahdollisimman normaalia arkea.

5. Ota yhteyttä

Soita ja kysy kuulumisia – ja tarjoa reilusti apua. Älä yritä arvailla millaista tukea läheisesi tarvitsee, vaan kysy suoraan. Joku voi haluta puhua, toinen kaivata apua kauppareissuihin tai ruoanlaittoon. Ja esimerkiksi yksinelävälle voi olla tärkeää, jos ystävä tarjoutuu hänen mukaansa lääkärin vastaanotolle. Kun on kyse vaikeista asioista, ihminen ei ehkä osaa kysyä lääkäriltä oikeita kysymyksiä eikä muista jälkeenpäin vastauksia. Kaveri voi toimia oheiskyselijänä, tukena ja vähintään kirjurina.

6. Arvosta ystävyyttä

Vain todella vahva ihminen uskaltaa olla heikko. Sairastuneen ei ole helppo osoittaa heikkouttaan ja ottaa vastaan apua. Muista, että on valtava etuoikeus, että hän päästä juuri sinut lähelleen ja uskaltaa olla heikko sinun seurassasi. Ystävänä sinä annat, mutta myös saat paljon.

7. Asenne ei aina auta

Asenne ja tsemppihenki ovat tärkeitä, mutta liiallinen positiivisuus voi ärsyttää kipujen kanssa kamppailevaa sairastunutta. Muista, että myös valittaminen ja kielteiset tunteet ovat sallittuja, aina ei vain jaksa olla positiivinen. Ja kaikki eivät parane, vaikka olisi miten huippuasenne tahansa.

8. Vältä myötätuntouupumus.

Pidä huolta omasta jaksamisestasi. Auttaja ei koskaan ole kaikkivoipa, ja on asioita, joihin et kerta kaikkiaan voi vaikuttaa. Suo itsellesi myös myötätuntovapaata aikaa ja omia iloisia tekemisiä. Liian syvälle uppoutuva auttaja saattaa stressaantua ja uupua tai sairastua itse.

Ohjeiden pohjana käytetty Rochen läheisilta -keskustelua 15.1., jossa esiintyivät Kaj Kunnas, Nicke Lignell, Ann Selin ja Maria Jugner

X