Ihmissuhteet

Näistä 10 merkistä tunnistat parisuhdemarttyyrin

Käyttäytyykö puolisosi marttyyrimaisesti suhteessanne tai sorrutko sinä marttyyrimaisuuteen? Listasimme merkit, joista tunnistat parisuhdemarttyyrin.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Kumppanille puhumisen sijaan parisuhdemarttyyri keskustelee suhteen ongelmista kaikkien muiden kuin puolison kanssa.

Käyttäytyykö puolisosi marttyyrimaisesti suhteessanne tai sorrutko sinä marttyyrimaisuuteen? Listasimme merkit, joista tunnistat parisuhdemarttyyrin.

Parisuhdemarttyyri ottaa suhteessa uhrin roolin, kun täytyisi ratkaista ongelmia tai käsitellä vihan, masennuksen, pelon, häpeän, syyllisyyden ja hämmennyksen tunteita.

Marttyyriksi heittäytyminen voi olla esteenä onnelliselle ja tasapainoiselle suhteelle. Marttyyri saattaa myös jäädä myrkylliseen suhteeseen, joka ei ole hänelle hyväksi. Siitä lähteminen saattaa hänelle näyttäytyä itsekkäänä tekona, vaikka se olisi vain omasta itsestä huolehtimista.

Näistä merkeistä tunnistat parisuhdemarttyyrin:

1. Hän on vihainen ja katkera, koska suhde on hänelle pettymys

Parisuhdemarttyyrit luulevat usein, että suurin ongelma on kumppanin epätoivottava käytös. He uskovat, että jos kumppani vain toimisi niin kuin he toivot, kaikki ongelmat ratkeaisivat.

2. Hän kommunikoi niiden ihmisten kanssa, jotka eivät voi muuttaa mitään

Kumppanille puhumisen sijaan parisuhdemarttyyri keskustelee suhteen ongelmista kaikkien muiden kuin puolison kanssa. Hän saattaa avautua parisuhdeongelmista esimerkiksi ystäville.

3. Hän ei ota mitään vastuuta parisuhteen ongelmista

Parisuhdemarttyyri valittaa ja etsii syntipukkeja. Hän ei pysty ottamaan vastuuta siitä, mikä on hänen oma roolinsa ongelmien syntymisessä. Esimerkiksi parisuhdemarttyyrin kyvyttömyys vetää rajoja on voinut vaikuttaa paljon ongelmien syntymiseen, mutta parisuhdemarttyyri itse ei kykene näkemään toimintansa tai tekemättä jättämisten seurauksia.

4. Hän jumittuu keskusteluissa kumppanin virheisiin

Rakentavan keskustelun ja oman menneen käyttäytymisen analysoinnin ja tulevan käyttäytymisen suunnittelun sijaan parisuhdemarttyyri jumittuu keskusteluissa ruotimaan sitä, mitä kumppanin olisi pitänyt tehdä toisin.

5. Hän torjuu kaikki ratkaisuehdotukset

Jos parisuhdemarttyyria alkaa neuvoa millään tavalla, hän torppaa oitis kaikki ratkaisuehdotukset. Hän saattaa yrittää rationalisoida käytöstään ja perustella, miksi hänen on toimittava juuri niin kuin hän toimii. Parisuhdemarttyyri ei näe ratkaisuja edes sellaisiin parisuhteen ongelmiin, jotka muiden silmissä olisivat helppoja ratkaista.

6. Hän ei käsittele suhteen syviä ongelmia

Tyytymättömyydestä tulee parisuhdemarttyyrille krooninen tila. Syviä ongelmia hän ei kuitenkaan lähde selvittämään, vaan riutuu ikävässä suhteessaan.

7. Hän käyttää enemmän aikaa valittamisen pohtimiseen kuin ratkaisujen etsimiseen

Ratkaisujen pohtimisen sijaan parisuhdemarttyyri saattaa käyttää runsaasti aikaa sen miettimiseen, mistä parisuhteen ongelmista ja millä tavalla hän valittaa niistä ystävilleen tai muille ihmisille ympärillään.

8. Hän voi olla masentunut ja pelokas

Kaunan ja vihan alla saattaakin piillä masennusta ja pelkoa. Nämä tunteet voivat pyrkivät pintaan niinä hetkinä, kun parisuhdemarttyyrin viha hetkeksi laantuu.

9. Hän on oikeasti riippuvainen kumppanistaan

Parisuhdemarttyyri saattaa vaikuttaa hyvin kykeneväiseltä erilaisiin itsenäisiin tekoihin, mutta todellisuudessa hän on riippuvainen kumppanistaan. Se voi estää häntä esimerkiksi hakemasta apua tai jättämästä myrkyllistä kumppania.

10. Hän odottaa kiitosta uhrautuvaisuudestaan

Marttyyri odottaa, että hän saa hyvin selviä rakkaudenosoituksia palkintona uhrautuvaisuudestaan ja epäitsekkäistä teoistaan. Se voi parisuhteessa tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kumppanin pitäisi tiedottaa marttyyrimaisen kumppaninsa uhrautuvaisesta käytöksestä ja epäitsekkyydestä kaikille tuttaville. Marttyyri voi myös odottaa lahjoja, jotka viestittävät, kuinka paljon häntä arvostetaan.

Lähteet: Psychology Today, wikiHow

X