Ihmissuhteet

Narsistiäitien lapset kertovat: ”Edes lapsuusmuistot eivät olleet omia, niin aivopesty olin”

Narsistinen vanhempi saa lapsen tuntemaan itsensä arvottomaksi ja näkymättömäksi. Narsistin lapsi oppii miellyttämään vanhempaansa loputtomiin – ja samalla hukkaa oman itsensä ja lapsuutensa. Lue suomalaisnaisten koskettavat tarinat.

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Istock

Narsistinen vanhempi kiusaa, lyttää, uhkailee, nöyryyttää, mustamaalaa, valehtelee, terrorisoi, syyttelee ja mitätöi lapsen tarpeet.

Narsistinen vanhempi saa lapsen tuntemaan itsensä arvottomaksi ja näkymättömäksi. Narsistin lapsi oppii miellyttämään vanhempaansa loputtomiin – ja samalla hukkaa oman itsensä ja lapsuutensa. Lue suomalaisnaisten koskettavat tarinat.

Narsistinen vanhempi käyttää lastaan hyväkseen niin, että lapselle ei kehity kunnollista omaa itseyttä. Lapsi on ikään kuin vanhemman jatke, jonka tarkoitus on täyttää vanhemman kaikki toiveet.

Anna.fi:ssä oleva Miten tunnistaa narsistinen äiti? -keskustelu osoittaa, että narsististen vanhempien lapsilla on lukuisia yhteisiä kokemuksia. Heillä ei esimerkiksi ole välttämättä ollenkaan omia lapsuusmuistoja, sillä muistotkin ovat muokkaantuneet vanhemman mieleisiksi.

”Kaikkien pitää tanssia narsistin pillin mukaan”

Narsistinen vanhempi vaatii lastaan jatkuvasti toimimaan niin kuin hän haluaa. Siksi narsistin lapsi oppii miellyttämään vanhempaansa loputtomiin. Jos lapsi ei toimi vanhemman haluamalla tavalla, hänestä voi tulla vanhemmalle näkymätön.

”Kaikkien pitää tanssia narsistin pillin mukaan. Vain ne, jotka suostuvat marionetiksi, tai joista narsistille on hyötyä, ovat hänelle olemassa”, kirjoittaa nimimerkki Syväkuu.

Aikuisenakin narsistin lapsen tulee tehdä kaikkensa vanhempansa eteen:

Varjele, jos et tule tuulispäänä apuun tai oletkin jossain vastaamattomuudessa. Saan minä ainakin aloittaa aina selityksen, miksi en vastannut silloin ja silloin tai missä olin”, kertoo nimimerkki Oppivainen.

Ei omaa itseyttä

Narsistisen vanhemman lapsi ei pysty olemaan oma itsensä, vaan selviytymiskeinona hän usein pyrkii olemaan sellainen kuin vanhempi haluaa. Aikuisenakaan narsistin lapsi ei välttämättä tunne itseään.

”Kun olet koulutettu ja ohjelmoitu ymmärtämään äidin ’tunteita’, lohduttamaan ja miellyttämään äitiä, unohdat ja kadotat itsesi… ja kun olet jo ehtinyt unohtaa itsesi niin kauan sitten, mistä löydät itsesi uudelleen ja miten?”, pohtii nimimerkki Uhrilammas.

Narsistinen vanhempi manipuloi lastaan ja saa lapsen ajattelemaan kuten tahtoo:

”Ei edes lapsuusmuistot olleet omia, niin aivopesty olin. Jouduin kokemaan aikuisena kaikki ne muistot, jotka olin unohtanut, kokemaan tunteet, joita ei ollut oikeutta tuntea. Siis elämään lapsuuteni uudelleen omilla ehdoilla ja omien muistojen avulla,” kertoo Syväkuu.

Muistojen puuttuminen vaikeuttaa monen kohdalla menneiden läpikäymistä.

”Terapia ei auta, koska itsesuojeluvaistoni on pyyhkinyt pois kaikki lapsuuden- ja nuoruudenmuistoni”, kirjoittaa myös nimimerkki Niinpä.

Narsisti tekee henkistä väkivaltaa

Narsistiäitien lapset kertovat, että narsistinen vanhempi kiusaa, lyttää, uhkailee, nöyryyttää, mustamaalaa, valehtelee, terrorisoi, syyttelee ja mitätöi lapsen tarpeet.

Esimerkiksi nimimerkki Täällä kertoo, kuinka hän joutui seisomaan alasti pakkasessa: ”Äitini halusi näyttää, etten mä sille mitään pysty. Nauroi, kun palelin ja pelkäsin kuolemaa.”

Narsistinen vanhempi saa lapsensa tuntemaan itsensä arvottomaksi ja näkymättömäksi.

”Minulla ei ole yhtään lapsuuskuvaa, jossa hymyilisin. Ei ollut syytä hymyyn; miksi paska ja kaikessa epäonnistunut lapsi hymyilisi?” kirjoittaa nimimerkki Vaikeasti rakastettava.

Narsisti ei ilmaise lapsilleen rakkautta tai osoita läheisyyttä.

”Tukea tai lohtua on ole koskaan saanut. Jos pelkäsin, minulle naurettiin sen sijaan, että äiti olisi ottanut syliin ja lohduttanut. Ruokaa saimme nippa nappa ja katon päälle, jonkunlaiset rääsyt päälle, etteivät naapurit näkisi miten meitä kohdellaan,” kertoo Syväkuu.  

Omasta mielestään narsisti on täydellinen vanhempi. Kulissit täytyy pitää pystyssä, minkä vuoksi lapsen on hyvin vaikea saada apua. Myös lapsi itse usein uskoo illuusioon vanhemman täydellisyydestä.

”Tällaisten äitien vakilause ja oikea mantra on, että ’lapset ovat minulle kaikki kaikessa ja tärkein asia elämässä’. Vaikka ei hellää sanaa, hyväksyntää, eikä halausta ole tullut koskaan…” kirjoittaa nimimerkki Narskun lapsi.

Jos narsistisella vanhemmalla on useampi kuin yksi lapsi, sisarukset saattavat nähdä vanhemman hyvin eri tavoin. Usein narsistinen vanhempi kohteleekin lapsiaan epätasa-arvoisesti. Toinen on vanhemman lellikki, toinen se, joka tekee kaiken väärin.

Aikuisena tämä saattaa näyttäytyä esimerkiksi perinnönjaossa tai vieraanvaraisuudessa.

”Meidän äidillä oli jääkaappi pullollaan herkkuja, kun lellikki tuli kylään. Minun kylään tullessa oli tyhjää kaapissa”, Syväkuu kuvailee.

Narsismia omassa vanhemmassa on vaikea nähdä

Narsistin lapsi on idealisoinut vanhempansa ja oppinut, ettei vanhempaa kritisoida. Lapsi näkee vanhemman niin kuin vanhempi tahtoo itsensä nähtävän. Narsismin havaitseminen omassa rakkaassa vanhemmassa onkin vaikeaa ja irrottautuminen vanhemmasta voi tuntua hirveältä. Lisäksi narsistin lapsi tuntee jatkuvaa syyllisyyttä.

”Muistan kuinka jo lapsena saatoin joskus tuntea syyllisyyttä, kun olin omissa oloissani ja oma itseni, äidiltä salaa,” kirjoittaa Syväkuu

”Terapeuttini on neuvonut ottamaan etäisyyttä äitiini. Olen yrittänyt, mutta syyllisyys, kun en ole käytettävissä, on liian iso taakka. Kuolisi pois, niin saisin vapauden elää omaa elämääni”, kirjoittaa nimimerkki Niinpä.

Irti päästäneet

Ongelmat perhesuhteissa periytyvät helposti sukupolvelta toiselle. Vaikeudet tulevat esiin usein omaa perhettä perustettaessa tai ne saattavat vaikeuttaa parisuhteen solmimista.

”Pelkään koko ajan toistavani äitini kammottavia virheitä, ajoittain saan itseni kiinni tekemästä juuri niin kuin äitini teki tai sanomasta rumasti lapselleni”, kertoo Vaikeasti rakastettava.

Keskustelussa parhaaksi keinoksi oman hyvinvoinnin kannalta nähdäänkin etäisyyden ottaminen narsistiseen vanhempaan tai jopa välien katkaiseminen kokonaan. Silloin on mahdollista päästä irti narsistisen vanhemman otteesta ja löytää oma itsensä.

”Olen kärvistellyt suhteessa isääni läpi elämäni kantaen vastuuta hänestä kuin avuttomasta lapsesta ja nyt, kun päästin irti, oloni on aivan mahtavan upea. Niin helpottunut ja voimaantunut. Sitä toivon kaikille niille, jotka pyristelevät narsistisen ihmisen otteessa. Vapauttakaa itse itsenne, sillä kukaan muu ei sitä tule teille tekemään!” Vaikeasti rakastettava kirjoittaa.

Lue myös:

Kasvattiko sinut narsistiäiti? Nämä asiat elämästäsi se selittää

Narsismi perheessä – Tällainen äiti narsisti on

Narsistin lapsen tarina: Narsistiäiti tuhosi perheeni

Hallitseeko kotonasi narsisti? Näin naisen narsismi ilmenee

X