Ihmissuhteet

Oikeaa rakkautta vai läheisriippuvuutta? 4 kysymystä paljastavat suhteenne todellisen luonteen

Me kaikki janoamme rakkautta ja olemme valmiita tekemään yhteiselon onnistumisen eteen kompromisseja ja joskus jopa uhrauksiakin. Kumppaniin kynsin ja hampain ripustautuminen ei kuitenkaan ole rakkautta vaan läheisriippuvuutta.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Rakkaus ei ole toisessa riippumista.

Me kaikki janoamme rakkautta ja olemme valmiita tekemään yhteiselon onnistumisen eteen kompromisseja ja joskus jopa uhrauksiakin. Kumppaniin kynsin ja hampain ripustautuminen ei kuitenkaan ole rakkautta vaan läheisriippuvuutta.

Parisuhteen ei pitäisi olla jatkuvaa toisen miellyttämistä oman onnen hinnalla. Jos näin on, saattaa kyseessä rakkaussuhteen sijaan olla läheisriippuvuussuhde.

Vastaa näihin kysymyksiin, niin erotat, onko kyseessä läheisriippuvuus vai rakkaus:

Luovutko itsellesi tärkeistä asioista kumppanisi takia?

Läheisriippuvainen ajattelee, että rakkaus vaatii uhrauksia. Siksi hän ei osaa pyytää kumppaniltaan asioita ja puhua siitä, mitä hän itse haluaa. Läheisriippuvainen saattaa pelätä, että hänet ja hänen tarpeensa torjutaan tai suhde loppuu oitis, jos hän vaatii jotain. Siksi hän on valmis tanssimaan jatkuvasti kumppaninsa pillin mukaan ja luopumaan omista kiinnostuksenkohteistaan ja toiveistaan.

Rakkaussuhteessa asioista voidaan keskustella ja kompromisseja voidaan tehdä puolin ja toisin. Kummallakin on oma elämä parisuhteen ulkopuolella, joten kumppani ei määritä kaikkia menoja.

Siedätkö käytöstä, joka loukkaa sinua?

Läheisriippuvaisen on vaikea vetää rajoja kumppaninsa käytökselle. Hän saattaa pysyä suhteessa, vaikka kumppani toimii jatkuvasti loukkaavalla tavalla, joka osoittaa, että hän ei arvosta kumppaniaan pätkän vertaa.

Rakkaussuhteessa kumpikin kunnioittaa toista. Kumpikaan ei halua loukata toista. Jos niin tekee edes vahingossa, asiasta keskustellaan ja kumpikin pyrkii ymmärtämään toista ja pyytämään tarvittaessa anteeksi.

Pysytkö hiljaa välttääksesi konflikteja?

Läheisriippuvaisella on vaikeuksia kommunikoinnissa. Hän ei uskalla ottaa kumppanin häiritsevää ja loukkaavaa käytöstä puheeksi, vaan saattaa sen sijaan jopa selitellä ja peitellä sitä esimerkiksi ystävilleen ja muille läheisilleen. Läheisriippuvainen pelkää konflikteja, koska uskoo, että hän saattaa tulla arvostelluksi, torjutuksi tai jopa jätetyksi.

Rakkaussuhteessa asioista pyritään keskustelemaan avoimesti. Jos kumppani toimii häiritsevästi, asian huomauttamista ei tarvitse pelätä. Kumpikin tietää, että toinen ei tahallaan halua loukata toista.

Oletko kumppanisi kanssa vain siksi, ettet usko löytäväsi ketään parempaa?

Läheisriippuvainen saattaa olla suhteessa ainoastaan sen takia, että hän ei halua olla yksin. Vaikka hänen ennestään heikko itsetunto murenisi suhteessa, hän pitää suhteesta kiinni kaikin voimin.

Rakkaussuhde perustuu siihen, että kumppaneilla on hyvä olla toistensa kanssa. Vaikka suhteessa olisi hyviä ja huonoja aikoja, asioista halutaan keskustella ja yhteinen elämä halutaan ja pyritään luomaan kumpaakin tyydyttäväksi.

Lähteet: Elite Daily, Psychology Today, Thought Catalog

X