Ihmiset ja suhteet

Parisuhde toimii: Yhdessä, mutta eri osoitteissa

8.2.2011 Teksti: Virve Järvinen

mies ja nainen pulkkamäessäHaluatko vakiintuneen parisuhteen mutta oman rauhan? Ratkaisu saattaa löytyä yhdessä erikseen -suhteesta.Ei likaisia sukkia lattialla lojumassa, ei taistelua television kaukosäätimestä. Ei mutinoita tekemättömistä kotitöistä eikä ylös jätetystä vessan istuinrenkaasta – rahariidoista puhumattakaan.

Oma tupa, oma lupa ja silti, oma vakituinen rakas: yhdessä erikseen -suhteeseen arki ei yllä.

-Yhdessä erikseen -suhde on vakiintunut, intiimi parisuhde, jossa kummallakin osapuolella on oma koti. Tämä englanninkielessä LAT-suhteeksi kutsuttu parisuhdemuoto houkuttelee yksilöllisyyttä arvostavaa ihmistä, sillä se ei pakota luopumaan omasta reviiristä eikä omista tavoista. Tässä suhteessa ollaan kuin pitkillä treffeillä. Kutina säilyy, vaikka vuodet vierivät, perhetoimintojen johtaja Heli Vaaranen Väestöliitosta määrittelee.

Yhdessä erikseen -kaksikosta kumpikin on sitoutunut suhteeseen eikä kummallakaan ole tarvetta pitää toista jalkaa sinkkuelämän puolella – saati antaa sellaista vaikutelmaa ulkopuolisille. Kumpikaan ei jahkaile eikä odota toisenlaista ratkaisua: suhde tyydyttää kummankin tarpeet, niistä osan jopa perinteistä parisuhdetta paremmin.

-Tutkimusten mukaan LAT-suhteet ovat muita romanttisempia. Niissä on enemmän seksiä, sillä parit tapaavat usein seksin merkeissä. Suhteet eivät silti ole pelkkiä seksisuhteita, ne toimivat myös muilla parisuhteen osa-alueilla. Syytä uskottomuuteen ei näissä suhteissa tavallisesti ole.

Kun yhteistä aikaa on tavallista vähemmän, sitä ei haluta kuluttaa riitelyyn. Riidan aiheita on vähän, koska kumpikin määrää omassa kodissaan. Jos toisen tavat alkavat ärsyttää, voi poistua omaan osoitteeseen.

-Tämä suhde ei tasapäistä eikä hio toisesta särmiä, kuten pitkään jatkunut perinteinen parisuhde tekee. LAT-suhde on kahden itsenäisen ihmisen suhde, joka ei pakota kompromisseihin ja jossa on helpompi säilyttää oma erillisyys ja yksityisyys. Suhteessa on tilaa itselle tärkeille asioille, itsetutkiskelulle ja omalle tahdolle. Siinä on vaivaton säädellä saamansa läheisyyden ja erillisyyden määrää ilman, että tarvitsee alistua ja elää liikaa toisen ehdoilla.

Pelkkää auvoa ei LAT-suhteessa elo ole. Sosiaaliset odotukset painavat: yleisistä käytännöistä poikkeavien ihmisten ratkaisuja kummastellaan, ja ystävät ja sukulaiset patistavat paria virallistamaan suhteensa. LAT-suhde tuntuu kukkarossa: kahden asunnon ylläpito maksaa yhtä yhteistä enemmän.

-Tähän suhteeseen hakeutuvat ihmiset, jotka hakevat suhteesta erityisyyttä. Kun vaakakupissa on henkilökohtainen vapaus ja rauha, taloudellinen menetys ei tunnu suurelta.

Turvallinen suhde

perheLAT-suhteet ovat tyypillisiä pareille, jonka osapuolet työskentelevät ja asuvat eri paikkakunnilla, ja hoitavat kukaties työn ohessa iäkkäitä vanhempiaan. Kun kumpikaan ei halua luopua omasta työpaikastaan, pari tapaa viikonloppuisin ja lomilla jommankumman luona ja muuttaa kukaties samaan osoitteeseen eläkkeellä.

Yhdessä erikseen -suhde sopii monelle yksinhuoltajalle. Uusi koti merkitsisi lapsille usein koulun tai päiväkodin vaihtoa ja luopumista vanhoista ystävistä ja harrastuksista – uusperheen ihmissuhdekoukeroista puhumattakaan.

-Vaikean eron kokenut pelkää, että sama kokemus toistuu. LAT-suhde on turvallinen. Vaikka se päättyisi eroon, oma pesä säilyisi sen nykyisellä asukkaalla.

Leski valitsee monesti mieluummin LAT-suhteen ja oman tutun kodin lasten ja lastenlasten läheisyydessä kuin muuton kauemmas. LAT-suhteessa leski voi säilyttää vuosikymmenten aikana kertyneet rakkaat muistonsa ja irtaimistonsa.

-Kestosinkuille LAT-suhde on mainio. Se mahdollistaa läheisyyden, muttei vielä ahdista. Jos mieli muuttuu, LAT-suhde auttaa onnistumaan parinvalinnassa – suhteen aikana kumpikin on ehtinyt kerätä toisesta melkoisesti tietoa. Samankaltaiset arvot ja molemminpuolinen kunnioitus lisäävät edellytyksiä onneen.

Pelisäännöt selviksi

Jotta yhdessä erikseen -suhde toimii, osapuolten on oltava toisistaan taloudellisesti riippumattomia. Parin olisi hyvä miettiä, mikä on kummallekin riittävä määrä yhteistä aikaa ja sopia tapaamisista ennakkoon: kovin harvat tapaamiset saattavat etäännyttää kaksikon toisistaan. Kummankaan ei parane pitää toista itsestäänselvyytenä, vaan kummankin pitää osoittaa halunsa pysyä yhdessä.

-Yhdessä erikseen suhde voi hyvin niin kauan, kuin molemmat ovat siihen tyytyväisiä ja haluavat suhteelta samoja asioita. Riitoja tulee, jos toinen on suhteessa vapaaehtoisesti ja toinen pakosta. Aika ajoin kummankin olisi hyvä tarkistaa odotuksiaan parisuhteesta. Jos vain toisella on jatkuvasti sellainen olo, että suhde paranisi yhteisen katon alla, yhteistä tulevaisuutta ei ole.

Asiantuntijana perhetoimintojen johtaja Heli Vaaranen, Väestöliitto
Lähde: Kattis&co 10/2010.

Kommentit

Itse olen elänyt jo yli 2,5 vuotta yhdessä erikseen aviomieheni kanssa. Meillä on yhteinen tytär, 3vuotias. Päädyimme ratkaisuun eron sijasta, enkä voisi olla onnellisempi! Voimme keskittyä toisiimme, mutta myös siihen mitä olemme yksilöinä. Treffit, yhteiset viikonloput, retket, kauppareissut.. Mutta omat taloudet, oma tila.. Ehkä muutamme joskus vielä saman katon alle, mutta tuskin vielä vuosikausiin. Nyt ollaan tyytyväisiä tähän, toimii loistavasti.

Kommentit

Lat-suhteesta!
Elin erään miehen kanssa liki seitsemän vuotta ns.Lat-suhteessa ja koen nyt sen suhteen päättymisen jälkeen olevan rikkinäisempi ihminen kuin konsanaan. Koen jos ihminen haluaa vain aina katsoa omaa hyvinvointiaan eikä pysty koskaan hiomaan särmiään,niin suhde on hyvin itsekäs. Lat-suhteessa sitten voi käydä milloin vain, että toinen lähtee, koska ei ole mitään yhteistä enempää kuin lattea, omaa tahtoa ja mielihyvää, arkea kestämätön suhde. Kyllä suhteesta romanttisuuskin katoaa alkuhuuman jälkeen.Siinäkään suhteessa riidat eivät ole outoja. Voin sanoa, että pitää olla ihmeellinen kumppani, jos kestää useat viattomat muutkin naisystävyyssuhteet, tapaamiset ja illanvietot. Odottelet sitten vaan yhteistä tapaamistasi yksiksesi määrätyn ajan päästä. Ei siinä suhteessa ole mitään rakentavaa, psyykkeeltäsi sinun pitää olla aika tunteeton, koska ”tilaisuus tekee varkaan”, sillä jos henkilö on vain oman edun tavoittelija, niin oletko varma että hän vain sinua odottelee.

Nyt kun olen taas sinkku, niin havaitsen ympärilläni toistuvasti Lat-suhteessa eläviä, jotka tietyissä tilaisuuksissa olisivat valmiita tutustumaan tarkemminkin minuun, uuteen ystävään. Kyllä yhdessä erikseen suhteet tulevat siis jatkossakin psyykelääkkeiden myyntiä lisäämään, sillä ei ihmistä ole tarkoitettu elämään erikseen kumppanistaan.

Itse koin aikoinani 35-vuotta kestäneen avioliiton ja voin sanoa etten enää konsanaan vaihtaisi sitä Lat-suhteeseen. Jos kumpikin rakastaa toista, niin silloin sietää myös toisen kaikkine ominaisuuksineen.

Elän tällä hetkellä pitkässä etäsuhteessa, jota nyt näköjään voi myös lat-suhteeksi kutsua. Ehdimme näkemään miehen kanssa parin kolmen viikon välein. Ollaan keskusteltu yhteen muuttamisesta ja yksi mietitty vaihtoehto on, että jos muutetaan samaan kaupunkiin, niin molemmilla olisi aluksi oma asunto. Sekin olisi jo iso muutos suhteessa, että kerran kuussa näkemisestä siirryttäisiin siihen, että voi nähdä vaikka joka ilta, tai että voi päättää joka ilta, että nukkuuko yhdessä vai ei. Minun vinkkelistä suoraan saman katon alle muuttaminen on niin iso muutos, etten ole ollenkaan varma, osaisinko siihen kertaheitolla sopeutua. Tarvitsemme molemmat omaa tilaa ja omaa aikaa, joten lat-ratkaisu voisi toimia meillä, mutta ei varmastikaan ole enemmistön mielestä kiinnostava vaihtoehto.

Mielenkiintoinen artikkeli, kiitos siitä! Kyllä mahdollisesti täytyy olla aika
erakko tai piintynyt tapoihinsa, jos ei saman katon alle mahdu. Kummastuttaa
itseäni. Jo nuoruudessani tapasin ulkomailla etäsuhteen ja nyt liki 40 v:n
jälkeen olemme taas yhteyksissä. Aikoinani koin yli 25 v. avioliiton, joka oli
loppuaikoina lähinnä talousyksikkösuhde, kaksine erillisine jääkaappeineen
yms. erikoisuuksineen ja lapset siinä välissä. Emoluonne vain hoiti kodin,
mies vain jatkoi uraansa,vaikka itsekin olin ollut jo huippu-uraputkessa.
Rakkaudessa voidaan antaa molemmille tilaa ja kunnioittaa toisen yksityis-
reviiriä samankin katon alla, mielestäni tasavertaisuuden hengessä,jos
sielunkumppanuus on riittävän syvää tunnemaailmankin tasolla…

Todellakin mielenkiintoinen artikkeli. Itse painin juuri noiden asioiden kanssa tällä hetkellä. Nykyisellä kumppanilla on erittäin vaikea parisuhde takana. Hänen hyvin vaikea ajatella että muutettaisiin yhteen kun minulla lapsia. Hän tuntee että samat asiat toistuisi jos muutettaisi yhteen. Mielestäni antaa ajan kulua ja meillä ei ole mitään kiirettä tosiaankin muutetaan yhteen vaikka sitten eläkeiässä jos sittenkään. Rakastamme toisia ja kummallakin on hyvä olla 🙂

Itse olen elänyt jo yli 2,5 vuotta yhdessä erikseen aviomieheni kanssa. Meillä on yhteinen tytär, 3vuotias. Päädyimme ratkaisuun eron sijasta, enkä voisi olla onnellisempi! Voimme keskittyä toisiimme, mutta myös siihen mitä olemme yksilöinä. Treffit, yhteiset viikonloput, retket, kauppareissut.. Mutta omat taloudet, oma tila.. Ehkä muutamme joskus vielä saman katon alle, mutta tuskin vielä vuosikausiin. Nyt ollaan tyytyväisiä tähän, toimii loistavasti.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *