Ihmiset ja suhteet

Pelisäännöt kaverin exille

Teksti:
Anna.fi
broken heart

Exä on exä vaikka voissa paistaisi. Jotain tuli tehtyä itse tai se, tai aika tai välimatka, humala tai selviäminen, että siitä tuli exä.

Sen kanssa asioiminen on oma taiteenlajinsa ja hyvinvarustetuista kirjakaupoista löytyy hyllymetreittäin opuksia exän käsittelyyn.

Mutta kukaan ei kerro mitä tehdä kaverin exälle, joka soittaa ja pyytää selvittämään mikä meni hänellä ja kaverillasi vikaan. Kukaan ei kerro mitä tehdä, jos se soittaa öisin ja itkee. Tai räyhää.

Missään ei myöskään neuvota mitä tehdä, kun itse ikävöi kaverin exää. Jos se oli vaikka porukan sympaattisin kuuntelija, paras ruoanlaittaja ja kaikin puolin hyvä ihminen. Kun kaveri toipuu erosta, on suisidaalista huomauttaa että exä oli parasta mitä sille oli tapahtunut. Lamaannuttavan itsekästä on kommentoida omaa kaipuutaan. Jos ei erityisemmin pidä kaveristaan ja tahtoo tästä eroon, voi katsoa asiakseen ilmoittaa että uusi siippa on kehnompi kuin exä.

Jokainen tietää, että kumppanit tulevat ja menevät ja ystävät pysyvät. Siksi kaveri menee aina kumppanin edelle. Mutta ohjesäännöstä ei ole mitään apua, jos hajonneen parisuhteen osapuolet ovat molemmat omia kavereita.

Ennen pikkujoulukautta, jolloin tunnetusti syntyy niin pariskuntia kuin exiäkin, onkin hyvä muodostaa pelisäännöt tälle epälukuisalle joukolle ihmisiä, joiden kanssa joku seurusteli joskus.

1. Puhelinnumerotiedot
Yhteydenpito

Puhelinnumeron saa säilyttää omassa kännykässään. Ensinnäkin, sehän voi tosiaan soittaa tai laittaa viestejä. Aivan turhaa kikkailua on etsiä sitten numerotiedustelusta numeroa, joka on kuitenkin ex-ihmisen isän nimissä (sen isän numeroa nyt kun ei kuitenkaan tarvitse hankkia).

Puhelinnumeroa saa käyttää esimerkiksi kun tarvitsee talkoovoimaa. (ks. säädyllinen vieroitusaika)

2. Yhteydenpito

Jos exästä on tullut sinun kaverisi, olisi käsittämätöntä jos parisuhteen hajoaminen automaattisesti purkaisi kaverisuhteen. Kaverin exään saakin pitää yhteyttä ja hänet saa esimerkiksi kutsua yhteisen kaveriporukan juhliin. Jos vähäänkään epäilyttää että kaverisi ei tiedä tai aavista että yhteydenpito jatkuu, hänelle on hyvä asiasta mainita.

2.1 Säädyllinen vieroitusaika

Vieroitusajalla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin vältetään tilanteita, joissa hajonneen parisuhteen osapuolet joutuisivat olemaan samassa tilassa. Välttely tapahtuu siksi, että toinen tai molemmat kokevat tilanteen kivuliaaksi. Välttelyä voidaan myös harrastaa, vaikka itse sankarit kehuisivat etteivät tunne mitään, mutta kaikkien muiden olo on kiusallinen ja ahdistava.

Vieroitusajalle ei ole täsmällisiä määreitä. Tässä kaverin itsetuntemus ja oma herkkyys punnitaan. Avainkysymyksiä ovat: ”Miltä sinusta tuntuu tavata Jeppeä?” ”Jos kutsun teidät molemmat, saavutko paikalle?” ”Jos Jeppe tuo uuden Mirkkunsa, haluatko silti tulla?”.

Vieroitusaikaa ei tule harrastaa salaa ja sen tarkoitusta peitellen. Kaveria ei saa ylitsevuotavasti paapoa, jotta ei voimistaisi tämän kokemusta siitä että parisuhteen kariuduttua hänellä ei ole mitään sosiaalista elämää. Ihmiset reagoivat eroon hyvin erilaisin tavoin: osalle on tärkeät näyttää olevansa elämänsä kunnossa ja toiset tahtovat hautautua maan alle ja pysyä siellä. Ystävien tehtävä on osoittaa että sekä surun että ilon tunteet ovat oikeutettuja ja niille on varattava aikansa.

3. Ääliön tervehtiminen sattumalta tavatessa
Tervehtiminen

Yhteydenpitoon on olemassa yksi poikkeus. Jos exä on ollut lajia niljakas, idiootti petturi, niin mitään tarvetta kohteliaalle fasadin pitämiselle ei ole. Exää ei tarvitse kadulla ruveta ripittämään ihmisten kohtelusta, mutta kankeat, ilmeettömät nyökkäykset riittävät tervehdykseksi. Tässä pitää kuitenkin olla tarkkana – jos exä ei ole sinun mielestäsi menettänyt kaverikelpoisuuttaan parisuhderikoksien vuoksi, sinun on pidettävä oma mielipiteesi erillään loukatun osapuolen tilityksestä. Toisaalta joskus sinun tehtävänäsi on muistuttaa kaveriasi exän petollisuudesta, jos tämä tahtoo jostain syystä pitää käsittämätöntä ”mä ymmärrän että se petti mua 6-0 ja me ollaan yhä hyvissä väleissä ” –nöyryytysvärkkiä käynnissä.

4. Kaverin asioista puhuminen

Vaikka kaverillasi ei olisi mitään sitä vastaan että pidät yhteyttä hänen exäänsä, hän saattaa toivoa ettet kertoisi hänen asioitaan eteenpäin. Tämä on tärkeää varsinkin heti eron jälkeen eli juuri sinä aikana kun exä niistä oletettavasti kysyy. Olitpa mitä mieltä tahansa kaverisi tavasta käsitellä eroa, tilitä siitä jollekin muulle kuin exälle. Molempien ystävänä oleminen vaatii suurta diplomatiaa, eikä ole väärin kieltäytyä kommentoimasta. Kuunteleminen on usein lopulta suurin tuki jonka voi antaa.  Lohduttaessa voi keskittyä valamaan uskoa surevaan – exän mustamaalaamisen sijaan.

5. Kaverin exän kanssa seurustelu

Mitä tehdä jos huomaa olevansa kiinnostunut seurustelemaan tyypin kanssa, josta kaverisi on joskus eronnut?   Jos erosta on vähän aikaa tai ihminen oli kaverillesi merkittävä, on exän kanssa seurustelu ja kaverisuhteen säilyttäminen vahingoittumattomana mahdoton yhtälö.  Ja toisaalta vaikka aikaa olisi kulunut runsaasti, ei kaverisi välttämättä halua itse olla yhteydessä ex-kumppaniinsa, jolloin yhteydenpito sinuunkin tyrehtyy. Tällöin kyse ei ole siitä, etteikö kaveri soisi teille parisuhteen onnea, vaan siitä että ei tahdo ex-kumppania takaisin omaan ja mahdollisesti uuden kumppaninsa elämään.

Seurustelua

Joka tapauksessa kavereiden välinen luottamus on näissä tilanteissa äärimmäisellä koetuksella. Kolmiodraama tuo kivuliaasti esiin pelon hylkäämisestä ja ulkopuolelle jättämisestä. Parasta on edetä äärimmäisen hitaasti ja olla mahdollisimman avoin. Sinä aikana kun kaveri yhä toipuu erosta, on exä joka tapauksessa kiellettyä riistaa. Jos kyseessä on todellinen kiintymys, se kestää odottaa säädyllisen suruajan.  

Ihan kaikkia tyyppejä, joihin on ollut ihastunut tai joiden kanssa on säätänyt, ei voi korvamerkitä itselleen. Omistamisenhalu on rakkausasioissa usein suuri eikä ajatus entisen heilan laittamisesta kiertoon kaverille juuri houkuta, mutta tämän vastentahtoisuuden ei pidä tulla ystävyssuhteen riipaksi. Lohdullista, joskin hämmentävää on se, kuinka erilainen maku parhaillakin ystävillä yleensä on kumppaniensa suhteen. Yleensä kaverin exää ei tule testattua senkään vuoksi, että tämän kaikki huonot puolet jo tietää ja vaikkei tietäisikään, ei silti ikinä ihastuisi tähän.

Tua Harno

X