Ihmiset ja suhteet

Puolison läheisriippuvuus

Teksti:
Anna.fi

Olen 55-vuotias nainen ja kaipaan lasten kasvettua aikuisiksi myös omaa aikaa. Olen alkanut pohtia, onko puolisoni läheisriippuvainen, sillä minun pitää tehdä menoistani tarkat selvitykset ja sopia ne hänen kanssaan etukäteen. Pitääkö jokaisesta kahvihetkestä ystävättären kanssa tai lenkille lähtemisestä neuvotella?

Kyllästynyt

Puolison läheisriippuvuus

Lääkärin vastaus

Olet oikeutettu omaan aikaasi, etkä toki ole velvollinen raportoimaan jokaisesta menostasi, jos se ei sinusta tunnu luontevalta. Me kaikki olemme tavalla tai toisella läheisriippuvaisia. On selvää, että kun perheen rakenne muuttuu ja toinen alkaa käyttäytyä tai toimia uudella tavalla, se voi tuntua toisesta osapuolesta uhkaavalta.

Olisi tärkeää, että voisitte avoimesti ja rakentavassa hengessä keskustella toiveistanne, tarpeistanne, siitä mikä kummallekin sopii. Parisuhteen pelisääntöjä on hyvä silloin tällöin päivittää ja vanhoja tottumuksia tuulettaa.

Ilmaise rohkeasti, että et halua tehdä kaikesta tarkkaa selvitystä etukäteen ja että sinulle spontaani kulkeminen on tärkeää juuri nyt. Suhtaudu kiinnostuneen arvostavasti siihen, mitä tästä ilmaisemisestasi seuraa ja katso miten se sinulle itsellesi sopii.

Ilona Rauhala, psykologi

X