Ihmissuhteet

”Rakastan sinua, mutta haluan erota”– älä hötkyile! Näin löydät onnellisen ja toimivan parisuhteen salaisuuden

Onnellinen parisuhde koostuu kolmenlaisesta rakkaudesta, sanoo rakkauspsykologi Tony Dunderfelt. Ja näitä kolmea rakkautta pitää ylläpitää koko parisuhteen ajan.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Niclas Mäkelä

Tony Dunderfeltillä on teoria siitä, mikä on toimivan parisuhteen salaisuus.

Onnellinen parisuhde koostuu kolmenlaisesta rakkaudesta, sanoo rakkauspsykologi Tony Dunderfelt. Ja näitä kolmea rakkautta pitää ylläpitää koko parisuhteen ajan.

Monissa parisuhteissa on omat kipupisteensä ja sudenkuoppansa. Mutta miten parisuhteen saa toimimaan? Mikä on onnellisen ja toimivan parisuhteen salaisuus?

Tähän kysymykseen Miksi mies ei puhu tunteistaan – 21 yleisintä parisuhteen ongelmaa ja niiden ratkaisut -kirjan kirjoittanut rakkauspsykologi Tony Dunderfelt tietää vastauksen.

– Onnellisen parisuhteen salaisuus on rakkauden kolme aurinkoa, Tony sanoo.

– Kun ajatellaan rakkautta, ihmiset ajattelevat heti ensimmäisenä pelkkää läheisyysrakkautta: läheisyyttä, lämpöä ja turvaa.

Mutta rakkaudessa tulee olla muutakin kuin vain ystävyyttä ja läheisyyttä, jotta se olisi parisuhderakkautta.

– Parisuhderakkaus muodostuu läheisyydestä, vetovoimasta ja seksuaalisuudesta. Ne ovat kuin kolme rakkauden aurinkoa, jotka loistavat, Tony kuvailee.

Esimerkiksi vetovoimarakkaus on Tonyn mukaan hyvin erilaista kuin hellä ja lempeä läheisyysrakkaus, mutta molempia tarvitaan, jotta parisuhde kukoistaa.

Onnellisen ja toimivan parisuhteen salaisuus löytyy rakkauden ylläpitämisestä

Rakkauden valovoima muodostuu siis lämmöstä, kipinästä ja hehkusta.

– Ja näitä kolmea valovoimaa pitää nykyajan parisuhteessa ylläpitää – ne pitäisi saada jotenkin toimimaan, jotta siitä seuraa onnellinen parisuhde. Mutta ei kaiken tarvitse olla täydellistä, Dunderfelt huomauttaa.

Onnellisen ja toimivan parisuhteen salaisuus: Parisuhderakkaus syntyy läheisyydestä, vetovoimasta ja seksuaalisuudesta, muistuttaa Tony Dunderfelt.
Parisuhderakkaus syntyy läheisyydestä, vetovoimasta ja seksuaalisuudesta. Se onkin usein onnellisen ja toimivan parisuhteen salaisuus.

Tonyn mukaan monesti parisuhteen ongelmatilanteissa keskitytään vain läheisyyden kehittämiseen.

– Se on tärkeää, mutta nykyajan parisuhteessa pitää osata ylläpitää myös vetovoimaa ja seksuaalisuutta. Ihmiset monesti luulevat, että koska rakastamme toisiamme, vetovoima ja seksuaalisuus jatkuvat luonnostaan. Mutta näin ei ole.

– Läheisyysrakkaus voi hyvin lisääntyä vuosien mittaan, mutta vetovoimarakkaus voi vuorostaan vähentyä, jos sitä ei huomata ylläpitää.

Lue myös: Top 5: Nämä ovat parisuhteen yleisimmät ongelmat 

”Rakastan sinua, mutta haluan erota”

Rakkauspsykologi Tony Dunderfelt kertoo kohtaavansa monesti pariterapiassa tilanteen, jossa pariskunta kertoo rakastavansa toisiaan, mutta he haluavat silti erota.

– He arvostavat toisiaan, he eivät halua pahaa toisilleen, eikä toinen ole paha ihminen: toinen on ihana vaimo ja toinen on lapsista huolehtiva isä – mutta ’se jokin’ on kadonnut heidän väliltään. Ja ’se jokin’ on vetovoima ja seksuaalisuus, Dunderfelt kuvailee.

Pariskunta itse ei välttämättä tiedosta, mistä oikein on kyse.

– Kun terapiassa käydään läpi nämä rakkauden kolme aurinkoa, ja he tajuavat, että voi ei – he osaavat keskustella keskenään, mutta he eivät ole ymmärtäneet, miten toinen esimerkiksi syttyy seksuaalisesti.

Dunderfeltin mukaan peli ei ole kuitenkaan vielä menetetty.

– Vetovoiman ja seksuaalisuuden auringot on onneksi mahdollista saada taas loistamaan, Dunderfelt muistuttaa.

Rakkauden liekki on mahdollista sytyttää uudelleen, esimerkiksi näiden 9 vinkin avulla.

Lue myös: 

Enneagrammi paljastaa, tarvitsetko elämääsi rajua intohimoa vai hellyyttä

Rakkauspsykologi Tony Dunderfelt paljastaa parhaan parisuhdeneuvonsa – toimisiko teillä?

X