Ihmissuhteet

Väheksytkö miestäsi tiedostamatta sitä itse – tunnista vaaranmerkit

Moni uskoo elävänsä tasa-arvoisessa parisuhteessa mutta elääkin poissaololiitossa. Psykoterapeutti Marica Brandt-Pihlströmin mukaan kumppanin tiedostamaton väheksyntä on yllättävän yleistä.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
123Rf

Moni uskoo elävänsä tasa-arvoisessa parisuhteessa mutta elääkin poissaololiitossa. Psykoterapeutti Marica Brandt-Pihlströmin mukaan kumppanin tiedostamaton väheksyntä on yllättävän yleistä.

Nainen, väheksytkö miestäsi parisuhteessa? Kysymykseen on helppo vastata, että en tietenkään, hullu ajatuskin, mutta on mahdollista tavoitella tasa-arvoista parisuhdetta ja kuvitella elävänsä sellaisessa ja samaan aikaan väheksyä kumppania tajuamatta sitä itse.

Kuinka yleistä kumppanin tiedostamaton väheksyminen on, psykoterapeutti Marica Brandt-Pihlström?

– Aika harva ihminen väheksyy tai alistaa toista tietoisesti. Kumppanin tiedostamaton väheksyntä sen sijaan on hyvinkin yleistä.

Miten kumppanin tiedostamaton väheksyntä ilmenee?

– Jatkuvat riidat samoista aiheista ovat huono merkki. Jankutatko samoista asioista, ja alkavatko lauseesi usein sanoilla aina mun pitää, sinä et koskaan, sinä et ikinä tai taas sinä? Monessa suhteessa uskotaan tasa-arvoon, ja samaan aikaan pelätään sitten kuitenkin hyväksikäyttöä. Nainen esimerkiksi yrittää pitää puolensa ja takertuu kotityövuoroihin. Tai puhuu jatkuvasti epäoikeudenmukaisuudesta. Tässä valtataistelussa rakkaus jää usein taustalle. Huolestuttavaa on myös, jos et oikein viihdy puolisosi seurassa tai jos yhteistä kivaa tekemistä, esimerkiksi seksiä, on entistä harvemmin. Valtataistelussa on pohjimmiltaan kyse rakkauden hakemisesta, ja tässä etsinnässä on helpompi syyttää toista kuin nähdä omat puuttensa.

Lue lisää: Testaa uhkaako parisuhdettasi ero

Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen on puhunut poissaololiitosta. Mitä ajattelet siitä?

– Tällaisessa liitossa parisuhde on ikään kuin näkymätön ja kumppani on muuttunut ventovieraaksi. Naisesta tuntuu, että hän vetää kivirekeä perässään. Nainen hyökkää vieraalta tuntuvaa miestään vastaan sanoilla, ja mies alistuu vaikenemalla. Ongelmat alkavat usein siitä, että parisuhdetta ajatellaan projektina: onko tämä hyvä mies, onko hän sopiva minulle? Ei rakastuta, vaan halutaan naimisiin tai halutaan lapsi. Ihmiset kuvittelevat, että he voivat hallita asioita, mutta tunne-elämää ei voi suunnitella. Ei voi valita kehen rakastuu, ja jos rakkaus puuttuu, liitosta tulee helposti poissaololiitto. Poissaololiitto on tärkeä aihe, mutta kun keskustellaan miehen väheksymisestä parisuhteessa, se kalskahtaa ikävästi vastakkainasettelulta.

 Miten nainen voi välttää vastakkainasettelun ja auttaa miestä pääsemään eroon puhumattomuudesta? 

– Rakkaussuhteessa toisen auttaminen on aina hyvä asia. Kuulostaa tylyltä, jos sanoo, että se on sinun ongelmasi tai ei kuulu mulle. Ei ole paha, jos on toiselle kiltti, mutta äidiksi ei kannata miehelleen ryhtyä. Parisuhde on aina kahden kauppaa – kumpikin hyötyy siitä,  että toinenkin voi suhteessa hyvin.

Lue lisää: Terve itsekkyys parisuhteessa

Naiset ovat taistelleet kauan tasa-arvonsa puolesta, pitääkö naisten nyt taistella miestenkin puolesta?

– Molempien pitää taistella toistensakin puolesta. Parisuhteessa toinen osapuoli voi olla heikompi kuin toinen. Tämä heikompi osapuoli ei ole lähtökohtaisesti mies eikä nainen, vaan kumpi tahansa voi tuntea olevansa alistettu ja väheksytty. Molemmilla on kuitenkin yhteinen halu tulla rakastetuksi. Rakkaudessa kumpikin haluaa auttaa toista.

X