Ihmissuhteet

Valittaja-Virve ja Elvistelijä-Elli – Näihin 7 ystävään sinun kannattaa katkaista välit

Ahdistutko, kun ystäväsi nimi alkaa vilkkua kännykkäsi näytöllä? On olemassa ihmisiä, jotka eivät ole ystävyytesi arvoisia. Lue, millaiset tyypit sinun kannattaa karsia pois lähipiiristäsi.

Teksti:
Anna Nummisto
Kuvat:
123Rf

Ahdistutko, kun ystäväsi nimi alkaa vilkkua kännykkäsi näytöllä? On olemassa ihmisiä, jotka eivät ole ystävyytesi arvoisia. Lue, millaiset tyypit sinun kannattaa karsia pois lähipiiristäsi.

Ystävyyssuhteet muuttuvat, aivan kuten ihmisetkin. Joskus rakkaasta ystävästä saattaa tulla riippakivi tai pahanilmanlintu, eikä suhde tuota enää iloa. Huonosta ystävästä kannattaa päästää irti, sillä suhde vaikuttaa ennemmin tai myöhemmin myös sinun mielialaasi. Muutokset tapahtuvat usein pikkuhiljaa, ja suhteen mätänemistä on vaikea huomata.

1. Minä-minä-Maija

Nimensä mukaisesti tämä tyyppi ei ole kiinnostunut kenestäkään muusta kuin omasta itsestään. Hän ei vaivaudu kyselemään kuulumisiasi, vaan aloittaa tavatessanne taukoamattoman räpätyksen omista saavutuksistaan ja upeasta elämästään. Sokeakin huomaa, että älyttömän itsekorostuksen takana on hieman nyrjähtänyt itsetunto. Maijan täytyy pitää paljon mölyä, ettei kukaan ehdi nähdä kulissien taakse.

Minä-minä-Maijalle tulee yleensä kiire kotiin siinä vaiheessa, kun sinä saat suunvuoron. Miksi et siis sanoisi ”sayonara” tyypille, jolle tuntuu olevan ihan sama jauhaako hän sinulle vai naapurin koiralle?

Lue myös: Ystävä ärsyttää sosiaalisessa mediassa – Näitä asioita kenenkään ei kannata tehdä Facebookissa

2. Avuton-Alma

Alma tarttuu luuriin vain silloin, kun hän tarvitsee jotain. Alma ei häpeile soittaa Kympin uutisten jälkeen varmistaakseen, että ryntäät aamulla muuttoavuksi kukonlaulun aikaan – ja tuot pari tusinaa pahvilaatikkoa tullessasi. Niin, ja sen kätevän höyrypesurin! Ja hakisitko vielä muutaman kaverin samaan kyytiin kaupungin toiselta laidalta?

Tottahan ystävää tulee auttaa, joskus jopa kelloa katsomatta, mutta liika on liikaa. Jos Almalla on aina oma lehmä ojassa ja sinä tunnut olevan naisen ensimmäinen vaihtoehto, olipa tehtävä mikä tahansa, on korkea aika päästää hänet kokeilemaan elämää ilman turvaverkkoa.

Lue myös: Miten kestää rasittavaa ystävää?

3. Vikittelijä-Vilma

Etkö mielellään kutsuisi Vikittelijä-Vilmaa kylään silloin, kun miehesi on kotosalla? Haloo! Ystävät eivät flirttaile toisten av(i)omiesten kanssa. Vilma viihtyy luonanne viikonloppuisin viiniä lipittämässä ja tekee kaikkensa saadakseen teidät jatkoille lähikuppilaan. Siellä savukoneiden suhinassa hän voi huomaamatta tehdä lähempää tuttavuutta miehesi kanssa.

Vikittelijä-Vilman tragedia on tietysti se, että kaverit pariutuivat ja hän on porukan viimeinen sinkkubileissä notkuja. Mikäli hän näyttää hengaavan mieluummin miehesi (ja tämän kavereiden) kuin sinun seurassasi, on korkea aika ottaa hieman etäisyyttä.

Lue myös: Onko miehesi ärsyttävä ystävä parisuhteenne kolmas pyörä? Toimi näin!

4. Valittaja-Virve

Sitkeä flussa, kaamosmasennus, sade, veromätkyt, joulustressi, issiashermo, hankala anoppi ja mitä vielä. Valittaja-Virve on oikea energiasyöppö, joka tuntuu imevän sinusta kaiken elämänilon kuin valtava musta-aukko.

Ei kukaan ole jatkuvasti parhaimmillaan, ja jokaiselle meistä sattuu välillä huono jakso elämässä. Ystävien tehtävä on toki tukea toisiaan puolin ja toisin, mutta kukaan ei jaksa kannatella toista loputtomasti – varsinkin, jos valittamisesta on tullut jo elämäntapa. Älä siis anna Virven vetää sinua mukanaan mustaan aukkoon.

Lue myös: Kun ystävä ärsyttää – Saako toisen asioihin puuttua?

5. Elvistelijä-Elli

Kun puhelin soi, voit olla varma, että Ellillä on isoja uutisia. Elvistelijä-Elli ei nimittäin kaipaa sinua, ellei hänellä ole jotain, millä päteä. Olipa kyseessä sitten ylennys, uusi auto tai ulkomaanmatka, voit olla varma, että saat kuulla siitä ensimmäisten joukossa.

Saattaa olla, ettei Ellin taloustilanteessa ole juurikaan hurraamista, ja siksi hänen onkin pidettävä niin kovaa mölyä saavutuksistaan. Yleisökseen hän on valinnut juuri sinut, ihmisen, jolla hän olettaa menevän vielä itseäänkin huonommin. Kiva, vai mitä?

Lue myös: Älä neuvo sinkkuystävääsi näin

6. Katoaja-Kaisa

Näette toisenne ehkä kerran vuodessa, eikä sinua voi ainakaan laiskuudesta syyttää. Yrität sitkeästi sopia tapaamista Kaisan kanssa – ja hän peruu joka kerta. Yleensä viime tipassa. Selitykset ovat kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä: milloin on auto rikki, työkiireitä, koira sairas tai vesivahinko.

Kaisalle tuntuu sattuvan kaikenlaista juuri silloin, kun teidän pitäisi treffata. Eikä hän kiireiltään vaivaudu soittelemaan, vaan ilmoittaa tekstiviestillä feidaavansa taas kerran. Hän ei myöskään koskaan ehdota uutta tapaamisaikaa, vaan luottaa siihen, että sinä hoidat köörin kasaan. Siispä todennäköisesti Kaisa ei edes huomaa parin vuoden hajurakoa.

Lue myös: Mitä tehdä, kun ystävä juo liikaa – lue lääkärin ohjeet

7. Itsekäs-Iina

Ai mitä, eikö sinulle sovikaan lähteä risteilylle perjantaina? Liput on jo ostettu! Itsekäs-Iina ei vaivaa päätään toisten ihmisten aikatauluilla tai toiveilla, sillä ystävänä sinut on luotu palvelemaan häntä. Iinaa ei kiinnosta lapsesi joulujuhlat, jos hän on päättänyt pitää tyttöjen pikkujoulut samana iltana. Jos kieltäydyt kutsusta, Iina murjottaa loppukuun.

Käytät turhaan energiasi Iinan lepyttelyyn, sillä seuraava klikki odottaa jo kulman takana. Itsekäs-Iina on taantunut pikkulapsen tasolle, yleensä avioeron seurauksena, ja hän haluaa tuntea edes ystäviensä olevan hänen käytettävissään 24/7.

Tee testi: Testaa, onko hän todellinen ystävä

Lähteet: MensxpForbesBuzzfeed

X