Ihmiset ja suhteet

Vapaa suhde: utopiaa vai toimiva ratkaisu?

Teksti: Anna.fi

Joidenkin mielestä vapaa suhde on ainoa tapa saada parisuhde oikeasti toimimaan. Toisten mielestä kyse on vain valtasuhteesta, jossa toinen on aina onneton. Vapaassa suhteessa elävän Mirjan, 37, mukaan kyse on osittain molemmista.

”En enää kerro omalla nimelläni, että elän vapaassa suhteessa, en edes kaikille ystävilleni”, toteaa Mirja, 37. ”Olen kyllästynyt kuulemaan muilta, ettei tapamme elää voi kuulemma toimia.” Vaikka syrjähypyt ja salarakkaat tuntuvat vaan lisääntyneen, ajatus vapaasta suhteesta tuntuu herättävän ihmisissä epäuskoa tai jopa aggressiota. Mistä vapaassa suhteessa oikein on kysymys?

Vapaan suhteen määrittelemisen tapoja lienee yhtä monta kuin parisuhteitakin. Yksi kuuluisimmista vapaassa suhteessa elävistä pareista ovat ranskalaiset filosofi Jean-Paul Sartre ja hänen elämänkumppaninsa feministi-filosofi Simone de Beauvoir. Pari ei koskaan edes suunnitellut menevänsä naimisiin, ja molemmilla oli jatkuvasti muitakin suhteita.

Joillekin vapaassa suhteessa eläminen on ideologinen valinta: toista ei voi omistaa, ja pettämistä on joka tapauksessa vaikeaa välttää, joten tärkeintä on säilyttää suhteessa rehellisyys ja toisen kunnioitus. Toisille kyse saattaa olla käytännön sopimuksesta: erota ei haluta esimerkiksi lasten tähden, joten toiset suhteet sallitaan yhteisymmärryksessä. Onko vapaa suhde sitten sama asia kuin kulissiavioliitto?

”Meillä ei ole lapsia eikä suhteemme todellakaan ole kulissia”, Mirja puuskahtaa. Juuri lapsettoman parin valinta elää avoimessa suhteessa tuntuu ihmetyttävän monia. ”Hyvät ystävätkin saattavat kysyä minulta, miksi emme eroa, kun meidän ei tarvitse olla yhdessä lasten takia”, Mirja kertoo. ”Vastaus on yksinkertaisesti rakkaus.”

Valehtelu vahingoitti suhdetta pettämistä enemmän

Mirja ja hänen miehensä päätyivät vapaaseen suhteeseen seitsemän vuotta sitten. Sitä ennen he olivat olleet yhdessä viisi vuotta. Suhteen ongelmana olivat pettämiset, joita tapahtui harvoin, mutta joiden peitteleminen oli raskasta. ”Oli mieletön helpotus, kun tunnustimme kerran yhteisellä lomalla asiat toisillemme”, Mirja kertoo. Molemmille uskollisuus oli vaikeaa, vaikka toinen tuntui oikealta. ”Päätimme, että tästä lähtien olemme toisillemme rehellisiä. Valehteleminen ja salailu olivat vahingoittaneet suhdettamme enemmän kuin itse pettäminen.”

Mirja ja hänen miehensä avioituivat vasta sen jälkeen, kun vapaasta suhteesta oli sovittu. Mirja eri pidä avioitumista ristiriitaisena vapaalle suhteelle. ”Halusimme avioitumalla kertoa toisillemme, että toinen on aina se spesiaali tapaus.”

Kun avoimesta suhteesta oli sovittu, pelisääntöjä piti vielä käydä läpi. Mirjalla ja hänen miehellään sääntönä on muun muassa, että ystäväpiiri jätetään rauhaan, eikä seuralaisia tuoda samoihin tilaisuuksiin ystävien kanssa. Yhden yön jutuista ei tarvitse kertoa toiselle, mutta pidemmistä suhteista on kerrottava, eivätkä ne saa viedä aikaa varsinaiselta parisuhteelta tai sen lomilta. Mirjan mukaan mustasukkaisuus on ollut pikemminkin kolmansien osapuolien ongelma. ”Heistä on tietenkin saattanut tuntua yllättävältä tai pahalta, kun he ovat ymmärtäneet, että avioliitto on etusijalla, eikä ero ole vaihtoehto.”

Kumpi käyttää valtaa?

Monet vapaan suhteen kriitikot epäilevät, että vapaassa suhteessa toinen on aina alakynnessä, ja joutuu pakosti nielemään suhteen ”vapauden”. Mirja ei kiellä asiaa. ”Mutta eikö ihan tavallisissakin suhteissa ole usein tilanteita, joissa toinen rakastaa enemmän”, hän esittää vastakysymyksen. ”Meidän suhteessamme tasapaino palasi nimenomaan silloin, kun sovimme yhteiset pelisäännöt.” Silti mustasukkaisuuden tunteita on, mutta niistä Mirjan mukaan on tähän mennessä selvitty puhumalla.

Entä eikö suhteeseen liity väistämättä epävarmuutta – entäs jos toinen ottaa ja rakastuu johonkin sivusuhteeseensa ja lähtee? Mirja pohtii asiaa pitkään. ”Toki se pelottaa, mutta voisihan toinen rakastua joka tapauksessa. Nyt ihastuminen toiseen ei ole niin vakavaa, eikä sen tarvitse johtaa kriiseihin.” Mirja on itse ihastunut toisiin useasti, mutta suhteet ovat hiipuneet nopeasti. ”Suhde mieheeni on niin tiivis ja syvempi”, Mirja toteaa, mutta lisää: ”Toivoisin kuitenkin, että vanhana olisimme molemmat kyllästyneet tähän tyyliin, ja oppisimme olemaan ihan vaan kahdestaan.”

Teksti: Veera Luoma-aho / A4 Media Oy (5.8.2005)
Kuva: A4 Media Oy

X