Julkkikset

9 vuotta sitten eronnut Esko Eerikäinen ei ole vieläkään toipunut: ”Jatkan terapiaa niin kauan kuin tarve vaatii”

Korjautuvatko kipeän eron jättämät säröt koskaan? Miten palauttaa luottamus toisiin ihmisiin? Näihin kysymyksiin radiojuontaja Esko Eerikäinen, 45, etsii terapiassa vastauksia.

Teksti:
Sari Hannikainen
Kuvat:
Niclas Mäkelä

– Avioerossa menivät rikki luottamus ja usko perheeseen. En tiedä, palautuvatko ne enää koskaan ja pystynkö ylipäätään enää luomaan sellaista tilannetta, jossa perheen perustaminen olisi mahdollista.

Korjautuvatko kipeän eron jättämät säröt koskaan? Miten palauttaa luottamus toisiin ihmisiin? Näihin kysymyksiin radiojuontaja Esko Eerikäinen, 45, etsii terapiassa vastauksia.

Jokin saa minut sabotoimaan parisuhteen, ennen kuin se on kunnolla alkanutkaan, mutta mikä, radiojuontaja Esko Eerikäinen kysyi itseltään jokin aika sitten.

Hän päätti hakea vastauksia terapeutin avulla.

Esko kertoi heinäkuun lopulla Facebookissa päätöksestään ja siitä, ettei ollut onnistunut luomaan kunnollista parisuhdetta avioeronsa jälkeen. Hän erosi yhdeksän vuotta sitten lapsensa äidistä, liikunta-alan yrittäjästä Martina Aitolehdestä.

Joku lukko ja pelko on aina takaraivossa ja kun mä erosin mun sisällä joku asia meni rikki, hän kirjoitti ja sai palautevyöryn. Moni eronnut oli samanlaisessa tilanteessa. Esko sai myös vinkkejä hyväksi koetuista ammattiauttajista, ja kuukausi sitten koitti ensimmäinen tapaaminen terapeutin kanssa.

– Hän sanoi tapaamisen päätteeksi, että olen tullut oikeaan paikkaan. Käyn vastaanotolla viikoittain ainakin vuoden loppuun asti. Jatkan terapiaa niin kauan kuin tarve vaatii. Se voi tarkoittaa puolen vuoden tai usean vuoden pituista prosessia.

– Elämäni on ollut selviytymistä ja vaikeiden tilanteiden yli pääsemistä. Siksi minun pitää 45-vuotiaana alkaa käydä läpi asioita, jotka tapahtuivat 35 vuotta sitten lapsuudessani. Voi olla, että jotain meni rikki jo silloin.

Ero rikkoi paljon

Nopeasti päättynyt avoliitto, lyhyt seurustelusuhde ja liuta tapailuja. Siinä Eskon eron jälkeinen parisuhdehistoria.

– Avioerossa menivät rikki luottamus ja usko perheeseen. En tiedä, palautuvatko ne enää koskaan ja pystynkö ylipäätään enää luomaan sellaista tilannetta, jossa perheen perustaminen olisi mahdollista. Haluanko sitä edes? Suurin pelkoni on, että käy taas huonosti. En halua käydä eroa läpi enää koskaan.

– Minua ahdistaa jo ajatus siitä, että joutuisin uudestaan taistelemaan oikeudestani olla isä. Se saa minut pelkäämään tulevaa ennen kuin suhde on kunnolla ehtinyt alkaakaan. Tällä hetkellä en tapaile ketään.

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa radiojuontaja Esko Eerikäinen kertoo muun muassa siitä, mitä hyvää terapiasta voi seurata, miten hän kasvattaa tyttärestään vahvaa naista ja miten hänen raskaat lapsuudenkokemuksensa ovat vaikuttaneet hänen elämäänsä. Lue juttu Annasta 35/2019 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X