Adelen epävarma isäsuhde on vaikuttanut hänen kaikkiin rakkaussuhteisiinsa.
Adelen epävarma isäsuhde on vaikuttanut hänen kaikkiin rakkaussuhteisiinsa.
Julkkikset

Adele syntyi 18-vuotiaalle äidille ja alkoholisti-isälle – musiikin megatähti kasvoi vaikeuksien kautta vahvaksi

Yksinäisyys ja rakkauden kaipuu ovat laulaja Adelen, 33, elämän isoja teemoja. Pitkän hiljaisuuden jälkeen hän on palannut julkisuuteen monin tavoin uudistuneena ihmisenä.
Teksti: Minna Juti Kuvat: MVPhotos, AOP ja Sony Music Finland

Tuhkimotarina? Kyllä, sitä on poptähti Adelen tähänastinen elämä ollut mutta vahvasti 2000-luvun hengessä. Alkuperäinen Tuhkimo sai prinssin ja puoli valtakuntaa ja sen pituinen se. Adele taas ajautui eroamaan prinssistä, meni terapiaan ja kuntosalille sekä purki tuntojaan taiteeseensa ennen kuin löysi itsensä – tai ainakin päätyi itselliseksi aikuiseksi ja vastuulliseksi yhteishuoltajaksi.

Adelen tarina huipentui tänä syksynä lokakuun 24. päivän iltana Griffithin observatorion kukkulalla Los Angelesissa. Miljoonakaupunki aukeni huikaisevana valomerenä tähden jalkojen juuressa, kun hän ensimmäisen kerran lähes viiteen vuoteen esiintyi läsnä olevalle yleisölle. Observatorion pihaan oli kutsuttu joukko viihdemaailman kermaa kuulemaan Adelen uutta musiikkia.

Tuhkimolla oli omassa tarinassaan huippuhetkellään lasikengät ja iltapuku, jonka hyvä haltiatar oli loihtinut hänen ylleen taikasauvalla. Adelen hyvä haltia kantaa nimeä Gregg Miele, ja hän on kuntosaliohjaaja.

”Viimeisen kolmen vuoden aikana olen viettänyt Mielen kanssa aikaa todennäköisesti enemmän kuin kenenkään muun”, Adele on sanonut.

Adelen muuttunut ulkonäkö ei ole herättänyt vain ihailua. Moni kokee hänen omaksuneen viihdemaailman perinteiset ulkonäköihanteet. Joillekin faneille se on pettymys.

Adelen muuttunut ulkonäkö ei ole herättänyt vain ihailua. Moni kokee hänen omaksuneen viihdemaailman perinteiset ulkonäköihanteet. Joillekin faneille se on pettymys.

Adele uskoo Saturnuksen ravistelevaan voimaan

Treeni näkyi. Mustaan iltapukuun kiristetty vartalo oli kuin tiimalasi, ja Adele kasvoiltaan kuin Hollywood-näyttelijä Kate Winsletin identtinen kaksonen.

Poptähden korvissa heilahtelivat isot Saturnus-planeettaa kuvaavat korvakorut. Juuri nyt Saturnus on Adelea kiehtova planeetta. Hän on antanut tatuoida sen kuvan vasempaan ranteeseensa. Saturnuksen vuosi kestää 29,5 Maan vuotta. Kun ihminen on noin 30-vuotias, aurinkoa kiertävä Saturnus palaa ensimmäisen kerran sille kohdalle, jossa se on ollut hänen syntyessään.

”Se tuntuu elämässäsi. Silloin saattaa rytistä. Heräät miettimään, kuka olet, mitä haluat tehdä, mikä tekee sinut todella onnelliseksi”, Adele kirjoitti kirjeessä faneilleen.

Adelen uuden, marraskuussa julkaistun albumin nimi on 30. Numero viittaa Adelen ikään samalla tavoin kuin hänen edellisilläkin albumeillaan 19, 21 ja 25.

Adele 11-vuo­tiaana isänsä Mark Evansin kanssa. Isä ja tytär tapailivat harvakseltaan.

Adele 11-vuo­tiaana isänsä Mark Evansin kanssa. Isä ja tytär tapailivat harvakseltaan.

”Musiikki oli minulle kuin sisar, jota ei ollut”

Adele Laurie Blue Adkins syntyi toukokuussa 1988 Pohjois-Lontoossa. Äiti Penny Adkins oli 18-vuotias, isä Mark Evans 22. Vanhemmat eivät viihtyneet pitkään yhdessä. Isä lähti ja muutti Walesiin, kun tytär oli 3-vuotias.

Äitinsä kanssa Adele muutti usein. He asuivat välillä Brightonissa, kunnes palasivat Lontooseen. Adele sai myös isäpuolen. Mark Evansiin hän piti harvakseltaan yhteyttä. Isä työskenteli putkimiehenä ja hänellä oli alkoholiongelma. Isä perusti myös uuden perheen. Adelella on veli Cameron O’Sullivan, jota ei ole juuri nähty julkisuudessa. Sisarukset eivät pidä ahkerasti yhteyttä.

”Tuntui ihmeelliseltä tavata Cameron, koska olimme niin yhdennäköiset, mutta emme juuri tunteneet toisiamme”, Adele on sanonut.

Koulussa Adele piti äidinkielestä ja musiikista. Kaikki liikuttuivat, kun marraskuussa konsertissa Lontoossa brittinäyttelijä Emma Thompson nousi yleisön joukosta ja esitteli Adelelle tämän entisen englannin opettajan. Adele halasi opettajaa ja muisteli, miten inspiroiva tämä oli ollut. Tapahtuma sopi hyvin Adelen konserttiin, sillä hänellä on itselläänkin tapana pyytää ihmisiä yleisöstä lavalle, jutella heidän kanssaan ja ottaa selfieitä.

Vuodesta 2016 Adele on asunut Beverly Hillsissä Los Angelesissa. Hän pitää yhä yhteyttä nuoruutensa ystäviin Englannissa. 14-vuotiaasta hän kävi ilmaisutaidekoulua ja oli suosittu kaveripiirissään. Kotona hän tunsi itsensä silloin tällöin yksinäiseksi.

”Olin ainut lapsi. Musiikki oli minulle kuin sisar, jota ei ollut. Pidin erityisesti Beyoncésta, koska hän julkaisi jatkuvasti uutta musiikkia. Tuntui kuin hän olisi tullut tapaamaan minua usein”, Adele sanoo.

Vielä tuntematon Adele vuonna 2006 Lontoossa. 

Vielä tuntematon Adele vuonna 2006 Lontoossa. Hän oli kuitenkin ihmelapsi, joka sai levytyssopimuksen seuraavana vuonna ja ponkaisi ­maailmantähdeksi 2008.

Pienestä lähtien Adele teki myös omaa musiikkia. Hänen lahjakkuutensa huomattiin, vaikka hän vältteli laulutunteja ja opetteli laulamaan mieluummin levyjä kuunnellen. Kun ystävä latasi nettiin kolme Adelen tekemää laulua ja lähetti ne Platform-nimiseen verkkolehteen, levy-yhtiöt kiinnostuivat hänestä. Adelen ensilevy julkaistiin syksyllä 2007, ja brittikriitikot valitsivat hänet heti vuoden kiinnostavimmaksi tulokkaaksi. Albumi 19 julkaistiin tammikuussa 2008, ja siitä tuli saman tien maailmanmenestys. Toukokuussa Adele aloitti ensimmäisen maailmankiertueensa.

Toinen albumi 21 julkaistiin vuoden 2011 alussa ja kolmas 25 syksyllä 2015. Niiden välillä Adele voitti sekä Oscar- että Golden Globe -palkinnot James Bond -elokuvaan 007 Skyfall tekemällään tunnuskappaleella.

Alusta lähtien Adele on sanoittanut musiikkinsa omilla kokemuksillaan. Hän kirjoittaa tunteistaan, rakkaus- ja ihmissuhteistaan. Rohkeat mutta herkät sanoitukset, soivat melodiat ja Adelen tumma ääni ja laulutaito ovat tehneet hänestä maailman ainoan neljä albumia julkaisseen naisartistin, jonka jokainen albumi on yltänyt kansainväliseksi listaykköseksi.

20-vuotias Adele New Yorkissa vuonna 2008, jolloin hän oli juuri julkaissut ensimmäisen albuminsa 19 ja se oli noussut listaykköseksi.

20-vuotias Adele New Yorkissa vuonna 2008, jolloin hän oli juuri julkaissut ensimmäisen albuminsa 19 ja se oli noussut listaykköseksi.

Ero:”Halusin, että poikani näkisi minut todella rakastuneena”

Vaikka Adelen musiikki on aina ollut hyvin henkilökohtaista, hän oli pitkään pidättyväinen yksityiselämästään. Hän sai lapsen vuonna 2012, ja 2016 hän ilmoitti vetäytyvänsä julkisuudesta ja keskittyvänsä poikaansa Angeloon. Vuosia huhuttiin häistä Angelon isän, entisen pankkiirin ja nykyisin hyväntekeväisyysprojektien rahoitukseen keskittyvän Simon Koneckin kanssa, kunnes vuonna 2017 Adele mainitsi kuin sivulauseessa, että he olivat menneet naimisiin.

Nyt näyttää siltä, että Saturnus on todella tärähdellyt Adelen elämässä. Uuden albumin myötä hän on palannut julkisuuteen näyttävämmin kuin koskaan. Haastatteluissa hän on kertonut avoimesti vaikeuksistaan viime vuosina, joina Saturnus teki taas tuloaan.

Adele menetti otteen elämästään. Hän huomasi, ettei ollut enää onnellinen. Avioliitto ei riittänyt hänelle, sillä rakkaussuhde oli latistunut. Adele rakasti lapsensa isää, mutta hän ei ollut enää rakastunut.

”Kumpikaan meistä ei tehnyt mitään väärin. Kumpikaan ei loukannut toista tai mitään sellaista. Minä vain halusin, että poikani saisi nähdä minut todella rakastuneena ja rakastettuna”, Adele sanoi Voguen haastattelussa. Hän havahtui tilanteeseensa, kun pieni Angelo eräänä päivänä sanoi hänelle, että Adele kyllä katsoo poikaansa mutta ei näe häntä. Adele oli masentunut ja poissaoleva.

Myöhemmin hän kärsi, sillä pyrkiessään olemaan onnellinen äiti lapselleen, hän haavoitti tätä joutuessaan rikkomaan perheen.

”Angelolla oli niin monta yksinkertaista kysymystä, joihin minulla ei ollut vastauksia: Miksi emme voi yhä asua yhdessä? Mikset rakasta isää enää? Miten voi selittää 9-vuotiaalle, että eronneiden vanhempien ei vain ole tapana asua enää yhdessä, tai että rakastan kyllä hänen isäänsä, vaikka en halua asua hänen kanssaan”, Adele tuskaili Voguen haastattelussa.

Taustalla rasitti myös Adelen isäsuhde. Hän oli aina ollut epävarma isänsä rakkaudesta. Se vaikutti hänen jokaiseen miessuhteeseensa.

”Sisimmässäni odotin, että jokainen mies lopulta loukkaa minua. Siksi olen loukannut itse ensin. Se on myrkyllistä.”

Loukatuksi tulemista Adele pelkäsi niin, että kavahti jopa pienen poikansa sanoja, vaikka tämä kieltäytyi vain menemästä nukkumaan.

Mark Evans menehtyi syöpään viime toukokuussa. Adele meni tapaamaan isäänsä vielä ennen tämän kuolemaa, vaikka välit olivat jäätyneet isän myytyä Sun-lehdelle tarinan Adelesta.

”Teimme sovun ennen kuin hän kuoli”, Adele kertoo Voguessa.

Adele konserttikier­tueella Saksassa vuonna 2011. Samana vuonna hän julkaisi toisen albuminsa 21.

Adele konserttikier­tueella Saksassa vuonna 2011. Samana vuonna hän julkaisi toisen albuminsa 21.

Kuntosalilla käyminen jopa kahdesti päivässä auttoi ahdistukseen

Uutta albumia 30 on kutsuttu eroalbumiksi parisuhteen päätyttyä. Adele oikaisee vähän:

”Olen tehnyt eroa entisestä itsestäni ja elämästäni.”

Kun koronapandemia alkoi ja muut alkoivat valittaa eristäytymisen tuskaa, Adele ajatteli, että he kokivat nyt jotakin samaa, mitä hän oli tuntenut koko edellisen vuoden.

Miten Adele pääsi irti ahdistuksesta?

”Äänikylpyjä, meditaatiota, paljon terapiaa ja yksin vietettyä aikaa. Kuntosalista tuli avain. Huomasin, että treenatessani en tuntenut ahdistusta”, Adele vastaa Voguessa.

Salille Adele ei lähtenyt laihtuakseen. Niin hän ainakin toistaa kaikissa viimeaikaisissa haastatteluissaan.

”Ajattelin, että jos olisin fyysisesti vahvempi, voisin olla sitä myös henkisesti.”

Adelella oli heikko selkä, ja sektiosynnytyksen jälkeen hänen vatsalihaksensa olivat olemattomat. Gregg Miele vahvistaa Vo­guessa, että alusta saakka treenaamisen tarkoitus on ollut voimistaa lihaksistoa.

Oli miten oli, kolmen vuoden aikana 175-senttinen Adele on laihtunut 45 kiloa. Hän on käynyt salilla jopa kahdesti päivässä. Adelea kuntosalilla seurannut Voguen toimittaja kuvailee, miten hän painoja nostaessaan laulaa ”Getting strong nooowww!”

Adele oli hersyvän hauska ja vapautuneen oloinen hollantilaisen Nikkie de Jagerin meikki­videolla.

Adele oli hersyvän hauska ja vapautuneen oloinen hollantilaisen Nikkie de Jagerin meikki­videolla.

Adele osti talon entiselle miehelleen

Avioero astui voimaan tämän vuoden alussa. Jo sitä ennen Adele osti parin yhteisen kodin naapurista miehelleen talon. Äiti, isä ja poika viettävät edelleen aikaa yhdessä. He muun muassa harrastavat yhteisiä tv-iltoja.

”Poikani isä rakastaa tosi-tv-ohjelmia. Minä en kestä katsoa niitä”, Adele päivitteli hollantilaisen meikkigurun Nikkie de Jagerin Nikkietutorials-videolla. Hän itse katsoo mieluummin David Attenboroughin luonto-ohjelmia.

Nikkien käsittelyssä Adele on hauska ja rento. Hän kertoo kulmakarvoistaan, jotka luonnostaan ovat aivan vaaleat ja vaativat kestovärjäyksen lähes joka viikko. Koronan aikana Adele on opetellut tekemään sen itse. Muuten hän mieluummin antautuu ammattimeikkaajan käsittelyyn. Ammattilaisen tekemä meikkaussessio voi Adelen mukaan viedä jopa kolme tuntia.

”Kaikki kehuvat silmiäni. Niitä on kuulemma hyvä meikata. Olen perinyt silmäni isoäidiltäni.”

Meikkausjutustelun välillä Adele nauraa käkättää tai purskauttaa ilmaa poskistaan. Hän myös kiroilee.

Bond-leffan tunnuskappale Skyfall toi Adelelle Oscar- ja Golden Globe -palkinnot vuonna 2012.

Bond-leffan tunnuskappale Skyfall toi Adelelle Oscar- ja Golden Globe -palkinnot vuonna 2012.

Adelen lontoolaismurre ärsyttää Angelo-poikaa

Oprah Winfreylle avautuessaan Adele on paljon vakavampi. Ehkä ero haastattelujen tunnelmassa johtuu siitä, että Nikkien ohjelma tehtiin Oprahin haastattelun jälkeen. Oprahin haastattelu, joka esitettiin Griffithin observatorion konserttitaltioinnin yhteydessä televisiossa, oli ensimmäinen avautuminen. Nyt vaikeimmat asiat on jo kerrottu, enää Adelen ei tarvitse miettiä, miten sanansa asettaa.

Kaikissa haastatteluissa ja myös konserttiensa spiikeissä Adele pitää uskollisesti kiinni tavaramerkistään eli lontoolaisesta murteestaan, jota usein kuvaillaan työväenluokkaiseksi.

Voguen toimittajalle Adele kertoi, että Angeloa murre ärsyttää ja tämä yrittää korjata äitinsä puhetapaa, mutta Adele ei taivu.

Adelella on paljon ronskia huumorintajua ja hän uskaltaa panna itsensä alttiiksi. Hänen lohkaisujaan ryydittää vahva lontoolainen aksentti, josta hän ei luovu.

Adelella on paljon ronskia huumorintajua ja hän uskaltaa panna itsensä alttiiksi. Hänen lohkaisujaan ryydittää vahva lontoolainen aksentti, josta hän ei luovu.

Ristiriitainen suhde alkoholiin: kokeili raittiutta, mutta tykkää olla humalassa

Oprahille Adele kertoi myös suhteestaan alkoholiin ja siitä, miten raittius on ollut hänelle tapa tutustua itseensä. Nikkien vieraana Adele napauttaa viinipullosta korkin ja kaataa itselleen lasillisen Nikkien tarjoamaa valkoviiniä.

”En saisi juoda, sillä olen töissä!” hän huudahtaa.

Adelen suhde alkoholiin on kiinnostava. Haastatteluissa hän on selittänyt, että isän alkoholismi teki hänestä uteliaan. Hän halusi kokeilla, mikä juomisessa on niin houkuttelevaa, että se saa ihmisen jopa unohtamaan lapsensa ja panemaan alkoholin elämässä kaiken muun edelle. Treeniohjelmansa takia Adele oli puoli vuotta kokonaan ilman alkoholia, mutta lopullisesti hän ei sitä jättänyt. Hän on myöntänyt, että hänestä on usein mukavaa olla vähän humalassa.

”Kun korona-lockdown alkoi, kaikki mitä ryntäsin hamstraamaan oli lempiroseeni Whispering Angel ja ketsuppi”, hän sanoo Voguen haastattelussa. Sen päälle hän vitsailee, että kuiskaavan enkelin viini ei saa häntä kuiskimaan.

”Haukun kuin koira.”

Adelen miesystävä Rich Paul on menestynyt huippukoripalloilijoiden agenttina. 

Adelen miesystävä Rich Paul on menestynyt huippukoripalloilijoiden agenttina. Pari on ollut julkisesti yhdessä heinäkuusta lähtien.

Uusi rakas Rich Paul on urheilumanageri

Uutta onnea Adele on etsinyt siitä lähtien, kun tajusi, että haluaa lapsensa näkevän hänet rakastuneena. Nyt näyttää siltä, että uusi kumppani on löytynyt. Toivottavasti suhde kestää, sillä Adele kertoo inhoavansa deittailuvaihetta.

Pari vuotta sitten hän tapasi juhlissa urheilumanageri Rich Paulin. Adelea ihastutti, että Rich oli juhlissa ainut mies, joka tanssi. Adele ehdotti, että mies ryhtyisi hänen managerikseen nyt, kun hänestäkin oli tullut urheilija.

Rakkaus ei roihahtanut heti, mutta heistä tuli ystäviä. Tämän vuoden alussa suhde muuttui, ja heinäkuussa Adele nähtiin Rich Paulin rinnalla koripallo-ottelussa. Kun pari oli matkalla otteluun, Rich sanoi Adelelle, että kaikki tulevat nyt näkemään meidät. Voguen haastattelun mukaan Adele vastasi: ”Sanotaan, että olet urheilumanagerini.” Adele oli valmis julkistamaan suhteen.

Pojastaan Angelosta Adele tuumaa, että hän ­toivoisi lapsen ymmärtävän varttuessaan, miten etuoikeutettu hän on.

”Ei riitä, että hän on valkoinen mies. Hän tulee hyötymään myös siitä, että on poikani. Toivon hänen tajuavan sen ja ymmärtävän, että hänen on raivattava itse oma polkunsa läpi elämän.”

Lähteet: vogue.com, elitedaily.com, NikkieTutorials – YouTube, Adele One Night Only with Oprah Winfrey, Vogue, 73 Questions With Adele

X