Pihla Viitala
Julkkikset

Ahdistelua kokenut Pihla Viitala Kotiliedessä: ”Jos ihminen ei erota flirttiä ja häirintää toisistaan, hänellä on asiat huonosti”

Näyttelijä Pihla Viitala ihmettelee, miksi muiden on niin vaikea puuttua tilanteeseen, jossa he todistavat epäasiallista käytöstä. "Eivät asiat muutu niin, että ollaan hiljaa ja nöyristellään", Pihla sanoo Kotilieden haastattelussa.
Teksti: Outi Pippuri Kuvat: Mirva Kakko/Otavamedia

Näyttelijä Pihla Viitala, 35, puhuu Kotilieden haastattelussa elokuva-alalla tapahtuvasta, naisiin kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä.

Pihla sanoo kohdanneensa erityisesti uransa alkuvaiheessa rivoja, röyhkeitä tai seksistisiä kommentteja sekä pyllylle taputtelua.

”Sellainen osoittaa henkistä pienuutta ja kypsymättömyyttä. Se on nopea tapa kertoa, että on täysin tilannetajuton”, Pihla sanoo.

Sitä Pihla ei pysty ymmärtämään, jos seksuaalisen ahdistelun yhteydessä puhutaan iskemisen ja häirinnän erosta.

”On ihan käsittämättöntä, että sellaisesta joudutaan edes puhumaan! Jos ihminen ei tiedä, mikä on flirttiä ja mikä seksuaalista ahdistelua, hänellä ovat asiat ihan hirveän huonosti”, Pihla sanoo.

Miksi monet vaikenevat kiusallisissa tilanteissa?

Uransa sairaimpaan vaatimukseen Pihla törmäsi odottaessaan tytärtään Astridia vuonna 2012.

Tuolloin brittiläinen miesagentti kehotti Pihlaa tekemään abortin, jotta lapsi ei sotkisi Pihlan uraa.

”Olin mykistynyt. Se on törkeintä, mitä minulle on koskaan sanottu”, Pihla sanoo.

Kun Pihla ilmoitti pitävänsä lapsen agentti kysyi vielä, voisiko hän synnyttää vauvan kaksi viikkoa etuajassa, jotta Pihla ei lihoisi liikaa.

Eniten Pihlaa ärsytti tilanteessa muiden paikalla olleiden agenttien vaitiolo.

”Olisin toivonut heiltä muskeleita ja ei-konfliktikammoista käyttäytymistä. Jos kerran vastustat ajatusta ajatusta, avaa suusi. Eivät asiat muutu niin, että ollaan hiljaa ja nöyristellään.”

X