Julkkikset

Anna-Leena Härkönen Häräntappoase-romaanistaan: ”Se on ollut siinä mielessä myös taakka, että kesti kauan ennen kuin uskalsin kirjoittaa lisää”

Nuortenkirja Häräntappoase sai ilmestymisvuonnaan 1984 valtavasti huomiota, niin myös kirjailija Anna Leena Härkönen. – Ei ollut helppoa olla lapsitähti.

Teksti:
Lotta Pellas
Kuvat:
Om-Arkisto

Ei ollut helppoa olla lapsitähti, Anna-Leena Härkönen muistelee aikaa, jolloin Häräntappoase-kirja julkaistiin.

Nuortenkirja Häräntappoase sai ilmestymisvuonnaan 1984 valtavasti huomiota, niin myös kirjailija Anna Leena Härkönen. – Ei ollut helppoa olla lapsitähti.

Kirjailija ja näyttelijä Anna-Leena Härkönen aloitti kirjailijanuransa poikkeuksellisen varhain ja menestyksekkäästi. Esikoinen Häräntappoase julkaistiin vuonna 1984 Härkösen ollessa 18-vuotias.

Nuoren ”Allun” eli Alpo Korvan näkökulmasta kirjoitettu kuvaus ensirakkaudesta ja aikuiseksi kasvamisesta kiinnosti niin nuoria kuin aikuisiakin. Kirja palkittiin J.H. Erkon palkinnolla ja Kiitos kirjasta -mitalilla.

Valtava julkisuus yllätti esikoiskirjailijan täysin: hän ei ollut ajatellutkaan saavansa osakseen niin paljon huomiota.

– En missään tapauksessa. Olin ajatellut, että olisipa kiva, jos tämän joku ostaisi ja lukisi ja lainaisi kirjastosta. Ei ollut helppoa olla lapsitähti. Olin silloin muutenkin paljon esillä lehdissä, mikä herätti negatiivisia tunteita joissakin ihmisissä. Ja totta kai siinä meni myös oma pää sekaisin, en oikein osannut käsitellä sitä julkisuutta. Näin jälkikäteen toivon, että olisinpa ollut vähän vanhempi, edes kaksikymppinen, Anna-Leena Härkönen sanoo.

Paljon huomiota saanut Häräntappoase-esikoinen loi paineita myös kirjoittamiseen.

– Se on ollut siinä mielessä myös taakka, että kesti kauan ennen kuin uskalsin kirjoittaa lisää. Pelkäsin, että kaikkia myöhempiä teoksia verrataan Häräntappoaseeseen, niin kuin pitkään verrattiinkin. Onneksi uskalsin kuitenkin kirjoittaa toisesta ja kolmannesta kirjasta aivan erilaisen, enkä yrittänyt toistaa Häräntappoaseen ideaa.

Lue myös: Anna-Leena Härkösen 8 oivallusta elämästä: ”Enää en harrasta mykkäkoulua”

”Unelmoin siitä, että joskus saisin nähdä oman kirjani selkämyksen kirjastossa”

Nyt, 56-vuotiaana, Härkönen toteaa olleensa Häräntappoase-teoksen julkaisemisen aikaan lapsellinen, vailla elämänkokemusta. Mutta halu tehdä oli kova, ja hän oli tekemisessään määrätietoinen.

– Siksi olen välillä ihan ällikällä lyöty, kun nykyään nuoret sanovat aika usein, että eivät tiedä, mitä he haluavat, eivät haaveile tietystä ammatista. Itselleni se on ollut niin selkeää.

Härkönen halusi kirjoittaa ja näytellä. Kirjasto tuli kasvuvuosina tutuksi ja hän siirtyi aikuisten kirjojen pariin jo noin 13-vuotiaana, kun oli lukenut saatavilla olevista lasten- ja nuortenkirjoista lähes kaikki. Härkönen kirjoitti myös pitkiä kouluaineita ja huomasi löytäneensä oman juttunsa. Ahkeran lukemisen ja oman kirjoittamisen myötä syntyi haave kirjasta.

– Unelmoin siitä, että  joskus saisin nähdä oman kirjani selkämyksen kirjastossa. Ajattelin, että olisi hienoa nähdä kirjan kannessa oma nimi kirjan nimen vieressä. Jälkikäteen on naurattanut, että miksi kirjastossa eikä kirjakaupassa.

Härkönen muistaa vieläkin hetken, jolloin sai ensimmäisen oman kirjan, Häräntappoase-teoksen, käsiinsä.

– Olin teatterikorkeakoulussa harjoituksissa ja harjoitusten tauolla minulle tuotiin Häräntappoase harjoitusnäyttämön aulaan. En tiedä miksi, kustantaja halusi varmaan tehdä tällaisen ystävällisen eleen. Oli kyllä uskomaton tunne, kun sai pitää omaa kirjaa käsissään.

Kirjoittamisen lisäksi Härköstä kiinnosti näytteleminen, josta hän oli yhtä lailla haltioissaan.

– Muistan, kuinka istuin eturivissä Oulun kaupunginteatterin näytöksessä ja sain hipaista Punahilkka-näytelmän yhden näyttelijän hametta. Minusta se oli ihmeellistä.

Härkönen on mukana uudessa Häräntappoase-sarjassa

Myös Häräntappoasetta on esitetty näyttämöillä. Nyt tarinasta on tehty myös sen toinen filmatisointi, jossa Härkönenkin on mukana näyttelijänä. Hän kertoo, että hänen hahmollaan, Hilja Nyyssölällä, ei juurikaan ole repliikkejä kirjassa. Sen sijaan sarjassa roolia on suurennettu.

– Itse rooli tuntui roolilta muiden joukossa, mutta siinä maailmassa oleminen tuntui absurdilta – että yhtäkkiä minä nyt olen tässä pirtissä näiden ihmisten kanssa. Se oli hauska kokemus.

Alkavassa Häräntappoase-tv-sarjassa tarinaa on uudistettu niin, että päähenkilö Alpo, ”Allu”, on Alexandra. Nuoruuden peruskysymykset omasta kelpaamisesta ovat läsnä, ja ensirakkaus.

– Ensirakkaus ei koskaan vanhene, kaikki muistavat oman ensirakkautensa, Härkönen sanoo.

Lue myös: Kirjailija Anna-Leena Härkönen ei aina hallitse raivoaan: Löi ihmistä, joka puhui pahaa kuolleesta siskosta

X