Julkkikset

Fingerpori-piirtäjä Pertti Jarla kertoo, miksi rakastaa kissoja

Sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarlaa viehättää kissan olemuksen ristiriitaisuus. Ankaran ja tuomitsevan oloinen otus töppäilee välillä liikuttavasti.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Om-Arkisto

Pertti Jarla tarkkailee parhaillaan kauden kissasatoa.

Sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarlaa viehättää kissan olemuksen ristiriitaisuus. Ankaran ja tuomitsevan oloinen otus töppäilee välillä liikuttavasti.

Mikä kirja sinulla on kesken?

Robert van Gulikin Keisarin helmi. Nimi kuulostaa teemerkiltä, mutta teos on muinaiseen Kiinaan sijoittuva salapoliisitarina. Luen mielelläni dekkareita, scifiä ja tietokirjoja, erityisesti kansantajuista biologiaa.

Kenelle sanoit viimeksi minä rakastan sinua?

Vaimolleni (sarjakuvataiteilija Emmi Valve) aivan liian kauan aikaa sitten. Olen tämmöinen old school -kasvatti, joka ei ole tottunut jakamaan rakkaudentunnustuksia päivittäin.

Mikä kissoissa viehättää?

Kissa on pieni, ankaran ja tuomitsevan oloinen otus. Se ottaa itsensä kovin vakavasti, mutta sen käytännön toiminta ei aina ole niin fiiniä ja sulokasta. Olen kasvanut maalla kissojen keskellä, ja omiakin on ollut. Parhaillaan tarkkailen vaimon kanssa kevään kissasatoa sillä silmällä. Kun nurkissa pyörii eläin, josta täytyy huolehtia, se ankkuroi tukevammin todellisuuteen.

Tee testi: Minkä kissan valitset? Tämän valintasi paljastaa sinusta

Mitä tekisit työksesi, jos et piirtäisi Fingerporia?

Tykkään näperrellä ja korjailla pieniä esineitä. Haaveduuni voisi olla kelloseppä tai artesaani.

Miten toimit, kun inspiraatio ei iske?

Lukijoilta tulee onneksi ideoita, joita voin hyödyntää. Tietysti haluan myös keksiä ja toteuttaa omia juttuja. Etsin aiheita usein sanomalehtien uutissivuilta. Väkisin ideoiminen ei onnistu koskaan. Pieni kävelylenkki auttaa usein. Silloinkin takaraivossa on tietoisuus, että nyt pitää keksiä jotakin hauskaa.

Lue myös: Kirjailija Miki Liukkonen: ”Olen liian levoton tyyppi viettämään lomaa”

Ketä ihailet?

En ole koskaan osannut fanittaa ketään. Ammatillisesti ihailen ranskalaista sarjakuvantekijää Mœbiusta, joka piirsi kaiken aina viimeistellysti. Oma kädenjälki ei aina ole niin vimpan päälle. Ihailen myös nuorta ruotsalaista ilmastoaktiivia Greta Thunbergia.

Mille nauroit viimeksi?

Näin kuvan kyltistä, jossa luki: ”Urheilukentällä liikkuminen kielletty.”

Kuinka suuren osan ajastasi käytät piirtämiseen?

Piirrän sarjakuvastrippejä suunnilleen toimistoaikaan kello 9–16, viikonloput ovat vapaat. Hupipiirtäminen on jäänyt viime vuosina kokonaan. Töiden jälkeen teen jotakin ihan muuta.

Kerrot olevasi skeptikko. Mihin uskot?

Skeptisyyteni on puuskittaista. Välillä haluan lueskella kuulentojen epäilijöistä tai kreationismikritiikkiä. Mihinkään yliluonnolliseen en osaa uskoa. Mutta siihen uskon, että demokratia on toimiva systeemi ja että jos on vetämässä kotiin sähköt, kannattaa luottaa asiantuntijaan.

Hei, mitä kuuluu? -juttusarjassa kysellään pikaisesti tuttujen ihmisten kuulumisia. Pertti Jarlan sarjakuvateos Fingerporin lemmikkikirja (Like) ilmestyi juuri.

X