Julkkikset

Kirjailija Miki Liukkonen: ”Olen liian levoton tyyppi viettämään lomaa”

Kirjailija Miki Liukkonen pohtii, että välillä on hyvä opetella sietämään tylsyyttä, sillä usein se edeltää inspiraatiota. Kesäloman viettoa hän ei kuitenkaan suunnittele. Mitä ihmettä lomalla tekisi?

Teksti:
Minna Juti
Kuvat:
Om-Arkisto

Kirjailija Miki Liukkonen pohtii, että välillä on hyvä opetella sietämään tylsyyttä, sillä usein se edeltää inspiraatiota. Kesäloman viettoa hän ei kuitenkaan suunnittele. Mitä ihmettä lomalla tekisi?

Kirjoitatko jo uutta kirjaa?

En, mutta tunnen, että jotakin on tapahtumassa. Olen selvästi inspiroitunut. Se tarkoittaa, että uutta tekstiä on tuloillaan, vaikka en tiedä vielä aihetta. Huomaan taas kuuntelevani ihmisten puheita ja kirjoittelen niitä ylös. Olen selvästi ”ennen kirjoittamista” -vaiheessa.

Viime syksynä kerroit, ettet käytä enää alkoholia. Onko päätös pitänyt?

Talvella oli levoton vaihe, jolloin juhlin paljon. Nyt en ole ollut missään pitkään aikaan, vaan elän taas tällaista ”siisteytymisen” aikaa. Oloni on oikein hyvä ja virkeä. Hiljan olin teellä ystäväni Riku Korhosen kanssa.

Keität tosi hyvää kahvia. Miten sen teet?

Sain papaltani hienon kahvikoneen, jota hän ei osannut käyttää. Ostan tuoreita kahvinpapuja lähikaupasta ja jauhan ne itse. Pavut ovat kalliita, mutta niistä tulee hyvä kahvi, jota juon monta mukillista päivässä.

Käytätkö käteistä vai maksatko kortilla?

Kortilla. En osaa käyttää lompakkoa. Jos minulla on käteistä, tungen sitä taskuihin, enkä tiedä, missä ja paljonko rahaa on. Juuri nyt tilillänikään ei ole paljon, mutta onneksi sain WSOY:n kirjallisuussäätiön apurahan. Se tulee pian.

Aiotko viettää kesälomaa?

Olen liian levoton tyyppi viettämään lomaa. En keksi, mitä silloin tekisin. Lapsena muistan kerran kuluttaneeni aikaa kalastaen. Mikään ikinä ei ole ollut sitä tylsempää. Joskus on kyllä hyvä opetella sietämään tylsyyttä ja katsoa, mitä se tuo tullessaan. Vaikka välillä on niin tylsää, että ihoa särkee, se edeltää inspiraatiota.

Milloin olet viimeksi ottanut uuden tatuoinnin?

Noin kuukausi sitten vasempaan reiteeni tatuoitiin riikinkukko. Siinä on hieno viiva. Tatuoinneistani useimmat ovat kuvia. Pidän niistä ehkä enemmän kuin teksteistä.

Viihdyt hyvin yksin. Kenelle soitat, kun pitkästyt?

Aika usein isälle Ouluun. Viime vuosina olemme lähentyneet toisiamme, ja meillä on hyvä suhde, vaikka isä on joutunut sietämään minulta paljon.

Vaikuttaako sää mielialaasi?

Sateella on helppo rentoutua. Silloin saa nauttia sisällä oleilusta ja lukemisesta tarvitsematta tuntea huonoa omaatuntoa siitä, ettei ole reippailemassa. Mieluiten olen sisällä silloinkin, kun aurinko paistaa. En oikein välitä auringosta. Siksi kai olen näin kalpea.

Hei, mitä kuuluu? -juttusarjassa kysellään pikaisesti tuttujen ihmisten kuulumisia.

X