Julkkikset

Helsingin Sanomien päätoimittaja Erja Yläjärvi: ”Olen suora luonne ja rohkaisen myös muita suoruuteen”

Syyskuun alussa Helsingin Sanomien vastaavana päätoimittajana aloittanut Erja Yläjärvi, 46, tietää olevansa vaikuttaja. – Hesari on niin iso media, että olisi hullua väittää muuta.

Teksti:
Minna Juti
Kuvat:
Sampo Korhonen

Erja Yläjärvi siirtyi Helsingin Sanomiin Hufvudstadsbladetista. Sitä ennen hän oli Iltalehden päätoimittaja.

Syyskuun alussa Helsingin Sanomien vastaavana päätoimittajana aloittanut Erja Yläjärvi, 46, tietää olevansa vaikuttaja. – Hesari on niin iso media, että olisi hullua väittää muuta.

”Omassa työssäni voin vaikuttaa siihen, miten ja millaista yhteiskunnallista keskustelua Suomessa käydään. Olen jo pitkään miettinyt, miten journalismissa voitaisiin kertoa vakavista asioista sortumatta kertomaan, miten asiat pahimmillaan voivat mennä.

Varsinkin nyt, kun Euroopassa soditaan, on isoja globaaleja kriisejä ja maan talous huolettaa suomalaisia, on vaara, että aletaan vahvistaa pelkoja, jotka eivät enää perustu todellisuuteen.

Toivoisin, että ihmiset eivät lähtökohtaisesti ajattelisi, että tulevaisuus on huono.”

Pelko on keino herättää huomiota. Se tarttuu ihmisiin paremmin kuin hiljainen tyytyväisyys. Pelko myy.

Toivoisin, että ihmiset eivät lähtökohtaisesti ajattelisi, että tulevaisuus on huono. Yhtä hyvin voisimme ajatella, että vaikka vaikeita, ratkaistavia asioita on paljon, tulevaisuus on hyvä.

Uskon siihen, että suurin osa ihmisistä tahtoo kaikille hyvää, mutta kuuluuko se julkisessa keskustelussa, jossa on paljon rumaa riitelyä ja vastaavasti paljon hymistelyä? On riski, jos ihmiset vetäytyvät keskustelusta siksi, että se on vain mölinää.

Olen itse aika suora luonne. Puhun suoraan ja rohkaisen myös muita olemaan rehellisiä ja suoria toisilleen. Pohdin myös sitä, paljonko yleisessä eetoksessa sysäämme vastuuta ratkaisuista järjestelmälle kuten vaikka valtiolle. Yksilö ei voi ratkaista maailman isoja ongelmia, mutta ulkoistammeko itsemme ratkaisijoina? Tunnemmeko enää yhteisöllisyyttä, jossa Suomessa mielestäni on hyvät perinteet. Haluaisin nostaa kollektiivista uskoa siihen, että jokainen voi vaikuttaa parantavasti johonkin asiaan omassa arjessaan.

Yksityiselämässä olen 12- ja 14-vuotiaiden tyttöjen äiti. Erosin puolitoista vuotta sitten. Mietin, että kuuluuko ihmisen tavoitella elämässä onnea vai merkityksellisyyttä. Mutta olisihan kauheaa, jos ei koe hetken onnea.”

X