Mona-Liisa on ajatuksissa päivittäin. – Olen kiitollinen siitä, että hän oli ja siitä, mitä kaikkea saimme yhdessä aikaiseksi, Ville sanoo.
Mona-Liisa on ajatuksissa päivittäin. – Olen kiitollinen siitä, että hän oli ja siitä, mitä kaikkea saimme yhdessä aikaiseksi, Ville sanoo.
Julkkikset

Huippuhiihtäjä Mona-Liisa Nousiaisen leski Ville Nousiainen: ”Alan käsittää, ettei Mona-Liisa enää palaa”

Hiihtäjä ja muusikko Mona-Liisa Nousiainen menehtyi viime vuonna 36-vuotiaana. Leski Ville Nousiainen ja parin tytär Isabella ovat totutelleet elämään ilman puolisoa ja äitiä. – Onneksi Mona osasi valita ympärilleen ihmisiä, jotka ovat pysyneet rinnalla hänen lähdet­tyäänkin, Ville sanoo.
Teksti: Miia Siistonen  Kuvat: Anton Reenpää, Mona-Liisan ja Villen kotialbumi

Kun Mona-Liisa Nousiainen vuosi sitten kesällä suunnitteli omia hautajaisiaan, hän teki selväksi, ettei halunnut arkkunsa päälle niin tavanomaisia kukkia kuin ruusuja.

Mona-Liisan elämä päättyi 36-vuotiaana. Kuolema kosketti monia. Ville Nousiainen menetti vaimonsa ja lapsensa äidin, Laura Arffman läheisen ystävän. Molemmat kulkivat Mona-Liisan rinnalla loppuun saakka.

– Mona ei olisi halunnut kuolla, mutta vaihtoehtoja ei annettu. Tuskailin, miten sellaisen tiedon kanssa voi elää. Tai oikeastaan, miten siltä tiedolta voi saada rauhan? Laura Arffman kertoo.

Kun Mona-Liisa ymmärsi aikansa käyvän vähiin, hänelle tuli kiire kirjata elämänsä tärkeimmät tapahtumat. Hän halusi ennen kaikkea jättää jonkinlaisen henkisen perinnön 9-vuotiaalle tyttärelleen. Apuun hän pyysi Lauraa, joka työskentelee urheilutoimittajana Ylellä.

Lopputulos, elämäkerta Mona-Liisa – urheilija, muusikko, ihminen ilmestyy tällä viikolla.

Mona-Liisa halusi äidiksi tulon jälkeen palata huippuhiihtäjäksi

Mona-Liisan ja Villen tytär Isabella syntyi marraskuussa 2010.

Puoli vuotta synnytyksestä Mona-Liisa aloitti jälleen tavoitteellisen hiihtoharjoittelun. Ville valmensi häntä oman hiihtouransa ohella.

Mona-Liisa palasi huipulle. Hän muun muassa voitti sprinttihiihdon maailmancupin osakilpailun 2013. Mutta sitten tulokset eivät enää parantuneet. Mona kärsi oudoista vaivoista. Vatsaan sattui ja nieleminen oli ajoittain vaikeata. Syytä oireisiin ei löydetty.

Mona-Liisa ja Ville vuonna 2013. Sinä vuonna Mona-Liisa palasi vielä hiihdon huipulle.

Mona-Liisa ja Ville vuonna 2013. Sinä vuonna Mona-Liisa palasi vielä hiihdon huipulle.

”Onneksi emme silloin tienneet, että aikaa oli vain vuosi”

Kesällä 2018 syy ruokahaluttomuuteen selvisi. Tähystyksessä selvisi, että vatsalaukussa oli kasvaimia. Todennäköisesti syöpä.

– Elättelimme toivoa, ettei se olisi pahinta mahdollista laatua, Ville kertoo.

Kyseessä oli aggres­siivinen ventrikkelikarsinooma, mahalaukun syöpä, joka oli levinnyt laajasti vatsaontelossa. Elinaikaa olisi parhaassa tapauksessa kahdesta viiteen vuotta.

– Onneksi emme silloin tienneet, että aikaa olikin vain vuosi. Se olisi ollut maailmanloppu.

Diagnoosin jälkeen Mona-Liisa päätti elää täysillä sen ajan, joka hänellä vielä oli jäljellä. Hän halusi, että arki jatkuisi mahdollisimman normaalina.

– Mona taisteli syöpää vastaan. Hän ei jäänyt vain sohvalle odottamaan kuolemaa, Ville toteaa.

Viimeisinä tehtävänään Mona-Liisa halusi hyvästellä perheenjäsenet ja ystävät, jokaisen henkilökohtaisesti. Kun työ oli saatu valmiiksi, hän alkoi liukua pois. Muutaman kerran hän vielä säpsähti hereille ja totesi vieressä valvovalle Villelle: ”Jos kuolema on tällaista, ei se niin paha olekaan. On hyvä olla ja näen valoa.”

Mona-Liisa Nousiaisen elämä päättyi 29. heinäkuuta 2019.

Vuodessa suru on muuttunut osaksi arkea.

– Alan käsittää, että tämä on todellista ja lopullista. Että Mona ei tosiaan enää palaa ja olemme Isabellan kanssa kahden. Onneksi Mona osasi valita ympärilleen ihmisiä, jotka ovat pysyneet rinnalla hänen lähdet­tyäänkin. Olen saanut paljon apua läheisiltä, Ville sanoo.

Luit juuri lyhennelmän Annan 40/2020 haastattelusta, jonka on kirjoittanut Miia Siistonen. Miten Mona-Liisa ja Ville rakastuivat? Miten Lauran ja Mona-Liisan työtoveruus muuttui ystävyydeksi? Kuinka Laura tuki ystäväänsä tämän elämän viimeisillä hetkillä? Miten vaimon kuolema on vaikuttanut Villen elämään? Lue koko haastattelu numerosta 40/2020 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä!

X