Julkkikset

Hyvää Eläinten päivää! Osaatko yhdistää hevoset ja niiden julkkisomistajat?

Kuka halaa ja pussaa hevostaan joka aamu? Onko se Sari Tamminen, Tuukka Temonen, Marko Björs vai Katja Ståhl? Kokeile, osaatko yhdistää oikein hevosen ja sen omistajan.
4.10.2018 Teksti: Eveliina Lauhio Kuvat: Heli Hirvelä/Otavamedia ja Suvi Elo

1. ”Tallista tuli minulle tärkeä turvapaikka”

”Olin kahdeksanvuotias, kun menin enoni ravihevostallille. Muistan edelleen, miten vaikuttunut olin siitä, kun näin, miten ihminen ja hevonen kohtasivat. Tuosta hetkestä lähtien hevoset ja ratsastus ovat olleet olennainen osa elämääni. Tallista tuli minulle tärkeä turvapaikka, kun olin peruskoulussa koulukiusattu. Tilanne oli välillä niin tuskallinen, että mietin itsemurhaa. Tallilla kukaan ei kiusannut minua. Siellä ei ole hierarkiaa ihmisten välillä, eivätkä hevoset syrji.

Hevosurheilu on antanut minulle sekä harrastuksen että työn. Minulla on tällä hetkellä 15 hevosen valmennustalli. Tallin vanhin hevonen Kalle, oikealta nimeltään Goliaf, on minulle yksi joukkioni läheisimmistä. Kuusitoistavuotias maailmaa nähnyt kilpahevonen kunnioittaa minua lauman johtajana. Hevosen ja ihmisen välinen suhde lähtee aina kunnioituksesta ja luottamuksesta. Ilman niitä yhteistyö ei ole mahdollista. Hevonen voi olla ihmiselle ystävä, mutta liikaa sitä ei saa inhimillistää. Kyseessä on eläin, jonka rodulle ominaisia piirteitä ihmisen pitää ymmärtää. Jos hevonen esimerkiksi säikähtää, voi kestää kauan saada luottamus takaisin, sillä hevoselta ei voi pyytää anteeksi niin kuin ihmiseltä.

Huippuhetket Kallen kanssa ovat silloin, kun katson sen ja ratsastajan saumatonta yhteistyötä kilpailussa. Ihailen oppilastani ja hevosta radalla kuin taideteosta.”

Kalle-hevonen

Arvaatko, kenen hevonen Kalle on?

2. ”Varsojen kirmailua katsellessa tulee hyvä mieli”

”Omistan kaksi hevosta. Kolmivuotias Hilppa on niistä nuorempi. Hilppa on ystävällinen, reilu ja tavattoman kova syömään. Suhteeni Hilppaan on erityisen läheinen, sillä olen tuntenut sen yhden päivän ikäisestä lähtien. Tarkoitukseni oli olla mukana synnytyksessä, mutta Hilppa putkahti maailmaan etuajassa, enkä ehtinyt paikalle. Haukoin henkeäni ihastuksesta, kun sain vastasyntyneestä varsastani kuvaviestin. Jos joku kehuu Hilppaa, minulle tulee samanlainen lämmin tunne kuin omia lapsiani kehuttaisiin.

Olen ollut hevoshullu kahdeksanvuotiaasta lähtien, jolloin aloitin ratsastusharrastuksen. Parasta hevosissa on se, että ne aistivat niin herkästi tunnetilamme. Hevoselle ei pysty koskaan esittämään muuta kuin on. Jos kiipeää satulaan suutuspäissään tai stressaantuneena, ratsastajan tunteet vaikuttavat hevosen käytökseen. Tunteet tarttuvat myös toisinpäin. Kun katselee laitumella kirmaavia varsoja, ei voi tulla kuin hyvälle mielelle.

Hevoset ovat niin suuri ilo elämässäni, etten enää voisi kuvitella elämääni ilman niitä. Rakastamani elämäntapa vaatii paljon työtä. Käyn tallilla 5–6 kertaa viikossa vähintään kolme tuntia kerrallaan. Hevosen omistaminen vaatii myös rahaa. Hevosen pitäminen maksaa 500–2 000 euroa kuussa riippuen siitä, kilpaileeko hevonen ja missä talli sijaitsee. Raha ei kuitenkaan ratkaise, sillä hevosharrastus antaa paljon: se lisää onnellisuutta ja tukee mielenterveyttä.”

Hilppa

Kenen hevonen on Hilppa?

3. ”Hevonen on empaattinen eläin”

”Haluaisin ajatella, että Capri Monda -niminen puoliverinen tammani pitää minua kaikkein tärkeimpänä ihmisenä muiden hoitajien ja ratsastajien joukossa. Capri tuli talliini neljä vuotta sitten. Hevonen tuskin osaa tällä tavalla tuntea, mutta siitä olen varma, että välillämme on syvä luottamussuhde. Hevonen on empaattinen eläin. Se aistii herkästi ihmisen tunnetilat. Jos ihminen on rauhallinen, hevonenkin käyttäytyy maltillisesti. Jos taas menee tallille ärtymyksen tai stressin vallassa, hevonen peilaa näitäkin tunnetiloja takaisin. Olen monta kertaa mennyt kiukkuisena ratsastamaan Caprilla, eikä siitä tule mitään. Silloin on pidettävä taukoa, hengitettävä syvään ja lähestyttävä hevosta uudelleen.

Hevonen on ihmiselle täydellinen kumppani, koska se hyväksyy sinut sellaisena kuin olet. Hevosen hyvä puoli moniin pienempiin lemmikkeihin verrattuna on se, että hevosta voi halata aivan kuten ihmistä. Voi vain mennä hevosen eteen seisomaan ja kietoa kädet sen rintamuksen ympäri. Hevonen on laumaeläin, ja ihmisen tulisi olla sen lauman johtaja. Kun suhde toimii oikein, hevonen ei halua ihmiselle pahaa, vaikka kookkaana eläimenä se pystyisikin halutessaan vahingoittamaan ihmistä.

Minulla on hyvä tilanne, sillä meillä on apuna tallityöntekijöitä. Käyn itse tallilla lähinnä viikonloppuisin, jolloin siellä vierähtää helposti kahdesta kolmeen tuntia. Olen harrastanut ratsastusta 12 vuotta. Kilpailen aluetason esteissä metrin luokassa.”

Capri Monda

Capri Monda on puoliverinen tamma – mutta kenen?

4. ”Olen itkenyt hevoseni harjaa vasten”

”Olen tuntenut kuusivuotiaan ruunani sen syntymästä lähtien. Andree on oma kasvattini ja minulle perheenjäsen. Talliin mennessäni puhun Andreelle, että äiti tekee ja äiti hoitaa. Andree on luonteeltaan kiltti ja sympaattinen, mutta kilpailutilanteissa se saattaa olla omapäinen.

Olen harrastanut ratsastusta pienestä tytöstä lähtien. Hevosissa on mahtavaa se, että ne eivät koskaan kettuile turhan takia. Kaikkeen huonoon käytökseen on olemassa jokin syy. Se on hevosen tapa ilmaista, että kaikki ei ole hyvin. Ihmisen on osattava tulkita hevosta ja löytää syy käytöshäiriölle. Yhtä lailla hevonen ymmärtää ihmistä. Sillä on hämmästyttävän hyvä kyky vaistota erilaisia tunnetiloja. Viime kevät oli minulle raskas. Itkin usein hevoseni harjaa vasten. Andree aisti suruni. Se osoitti minulle myötätuntoa tulemalla lähelle ja puhaltelemalla minuun päin turvallaan. Ylipäätään hevosen koskettaminen ja hevosen kanssa kommunikointi ovat ihmiselle terapeuttista.

Aamurutiineihimme kuuluu halailla ja pussailla, kun näemme toisemme tallilla. Hevoset ovat siinä mielessä helpompia kuin ihmiset, että ne eivät koskaan kieroile. Ne ovat aina juuri sitä, mitä ovat, ja ottavat myös ihmisen sellaisena kuin hän on. Hevoset osaavat ystävystyä vähän kuin ihmiset. Andreella on kilpailumatkoilla aina Poju-niminen poni mukanaan. Pojusta on tullut Andreelle niin tärkeä, ettei ruuna enää suostu matkustamaan yksin.”

Andree

Kenelle kuuluu kuusivuotias ruuna Andree?

Menikö arvauksesi oikein?

1. Marko Björs ja Kalle

Marko Björs ja Kalle

Maajoukkuevalmentaja ja talliyrittäjä Marko Björs, 49, kuvailee kilpahevostaan Kallea huumorintajuiseksi ja kiltiksi persoonaksi.

2. Katja Ståhl ja Hilppa

Katja Ståhl ja Hilppa

Toimittaja Katja Ståhlin, 49, ja kolmivuotiaan Hilpan suhde perustuu luottamukseen ja yhteisymmärrykseen.

3. Tuukka Temonen ja Capri

Tuukka Temonen ja Capri

Ohjaaja Tuukka Temosen, 43, ja Capri-tamman yhteistyö kilpailuissa sujuu hyvin, vaikka yhteinen treenausaika on kortilla.

4. Sari Tamminen ja Andree

Sari Tamminen ja Andree

Juontaja ja vyöhyketerapeutti Sari Tammisen, 51, valmentama lämminveriruuna Andree on saanut nimensä laulaja Marita Taavitsaisen André-hitin mukaan.

Lue myös

Suosittelemme