Julkkikset

Jani Toivola kiusaajastaan Jere Karalahdesta: ”Hän olisi voinut pyytää anteeksi minulta”

Kansanedustaja Jani Toivola hämmentyi viime syksynä huomatessaan, että jääkiekkoilija Jere Karalahti oli avautunut julkisesti siitä, että tämä oli kavereidensa kanssa kiusannut lapsena Jania. Kipeät muistot palauttivat kuitenkin Janin mieleen sen, että hän oli uskaltanut olla oma itsensä jo silloin.
11.2.2018 Teksti: Tyyne Pennanen Kuvat: Paula Kukkonen ja Tiia Ahjotuli/Otavamedia

Jani Toivola joutui viime syksynä palaamaan kipeisiin lapsuusmuistoihinsa. Jere Karalahti kirjoitti silloin ilmestyneessä kirjassaan Jere, että hän kuului siihen poikaporukkaan, joka kiusasi Jani Toivolaa Helsingin Tapulikaupungissa.

Maanantaina ilmestyvässä kirjassaan Kirja tytölleni Jani Toivola kertoo hämmentyneensä nähdessään aiheesta nousseet otsikot viime syksynä.

– En odota julkista anteeksipyyntöä Jereltä, Olisi toki ollut korrektia, jos hän olisi lähestynyt minua kirjan kirjoitusvaiheessa, että hei, me kirjoitetaan tällaista juttua tähän kirjaan ja olen muuten pahoillani. Se olisi ollut aika pieni asia tehdä. Mutta mielestäni siinä tekstissä oli aistittavissa pieni katumuksen tunne, että ei tämä mennyt ihan putkeen. Se oli ehkä hänen tapansa pyytää anteeksi, Jani sanoo Annalle.

 Jeren ja kaveriporukan käytös on ollut  julmaa

”Janin ihonväri oli jatkuvan nälvimisen aihe. Itse en ollut pahimmasta päästä, mutta kyllä Jani aika hirveää tekstiä sai kuulla. Tumman ihonvärinsä lisäksi kaveri oli muutenkin kummajainen ja saattoi tulla kouluun hame päällä”, Jere muistelee Ilta-Sanomien mukaan kirjassaan.

Erityisen julmalta kuulostaa tapaus, jolloin Jere oli lapsuudenkavereidensa kanssa ulkona, ja Jani ajoi heidän ohitseen polkupyörällä. Jeren kaverit alkoivat huutaa ympärillä pyörivistä kärpäsistä ja hätistellä niitä ympäriltään. Jani oli katsonut poikia pelokkaasti ja ajanut pyörällään päin lyhtypylvästä ja loukannut itsensä.

”Opettele ajamaan, nekru, kuului huutelua naurunremakan keskeltä”, Jere kertoo kirjassa.

Kukaan ei ollut mennyt auttamaan Jania.

”Onneksi nykymaailma on edes hieman avarakatseisempi, ja tummaihoiset ihmiset ovat arkipäivää myös Tapulikaupungin katukuvassa. Tuohon aikaan kukaan meistä ei vain oikein tajunnut, mitä rasismi tarkoittaa”, Karalahti muistelee.

Jere Karalahti ja Nanna Karalahti

Jere Karalahti on nykyään naimisissa Nanna Karalahden kanssa.

”Ehkä se oli hänen tapansa pyytää anteeksi”

Jani kertoo, että kyseinen jengi kiusasi häntä vuosia.

”Muistoni noilta ajoilta tai kyseisestä jengistä eivät olleet hyviä. Heidän vuokseen elin vuosia jatkuvassa pelon ja epävarmuuden tilassa, jonka jättämiä jälkiä olen tavalla tai toisella hoitanut läpi elämäni”, Jani kirjoittaa kirjassaan.

Kun Jani näki Jere Karalahden ”tunnustukset” otsikoissa viime syksynä, hän yllättyi.

– Olihan se  sokki nähdä otsikko, joka liittyy niin henkilökohtaisiin kokemuksiin. Se tuntui myös hämmentävältä, koska en muistanut, että Jere Karalahti kuului siihen kiusaajaporukkaan, Jani sanoo.

Jani kertoo myös unohtaneensa kokonaan sen, että oli joskus mennyt hame päällä kouluun.

– Olin sulkenut sen pois, mutta oudosti siitä tuli voimaannuttava kokemus. Muistin sen hetken, että mitä se on vaatinut siltä 10-vuotiaalta tyypiltä mennä punainen hame päällä kouluun. Ajattelin, että tuota rohkeutta en saa unohtaa. Olen uskaltanut olla oma itseni. Kun käyn kouluissa puhumassa, puhun siitä, että kannattaa palata niihin kipeisiin juttuihin, koska niissä on se voima. Jos suljen ikäviltä asioilta silmäni, voi olla, että unohdan, mikä siellä oli olennainen osa minua.

Kommentit (4)

Selkeästi Jere on vakkansa löytänyt Nannassa. Tietyn tyyppiset ihmiset bondaavat helposti.

Minusta Jani Toivola on oikeassa siinä, että Jeren olisi pitänyt pyytää anteeksi Janilta itse. Nyt koko kiusaamisen tunnustaminen vaikuttaa imagonrakennukselta.

10
1

Selkeästi Jere on vakkansa löytänyt Nannassa. Tietyn tyyppiset ihmiset bondaavat helposti.

Minusta Jani Toivola on oikeassa siinä, että Jeren olisi pitänyt pyytää anteeksi Janilta itse. Nyt koko kiusaamisen tunnustaminen vaikuttaa imagonrakennukselta.

10
1

Miksi tuota kauan sitten tapahtunutta pitäisi pyytää anteeksi? Janin pitäisi jättää tuollaiset asiat taakseen eikä itkeä julkisuudessa huomiota kerjätäkseen milloin mistäkin. Ottipa vielä lapsenkin että saa lisää huomiota. Luuletko Jani että muiden pikku lasten vanhemmilla on helpompaa? Itsekäskin vielä olet! Kumpi teillä itkee enemmän?

Tapulissa oli Tapulin meininki silloin ja itkut pois. Ei Jere anteeksi tuollaisia tyhjänpäiväisyyksiä pyytele. Hän on mennyt elämässä eteenpäin. Mene sinäkin Jani.

1
8

Voi jestas sentään! On aika selvää ettei koulukiusaaminen ole sellainen juttu mistä voisi ylpeillä. Siksi anteeksipyyntö olisi hyvinkin paikallaan, koska Jere syyllisttyi tuohon paskamaiseen käytökseen ( ei muuten yllätä minuakaan, että Jere on koulukiusaaja). Turhanpäiväisyyksiähän se Jere tuntuu harrastavan tosiaan aika paljon: huumeet, koulukiusaaminen, elatusmaksuista pinnaaminen ja turhiksi julkkiksi haimostelevat naiset. Jere jättää muut kantamaan seutraukset käytöksestään. Sääliksi käy niitä lapsia, joiden elatusmaksuja ei ole hoitanut.

Se että toteaa koulukiusaamisen olleen todella negatiivinen asia ja toivovansa anteeksipyyntöä ei ole turhanpäiväisestä valittamista vaan asiasta sanomista. Pistää silmään että Jere kyllä mielellään rahastaa kirjallaan ja kiusaajan kokemusasiantuntijuudella (heh, heh – on sentään jossain asiantuntija jääkiekkouran ulkopuolella), mutta ei halua edes yrittää pyytää anteeksi kasvotusten. Itse olen sitä mieltä ettei anteeksipyyntö nollaa mitään tai pyyhi huonoja kokemuksia, mutta jos koulukiusattu sitä toivoisi niin kyllä aikuisen ihmisen pitäisi sen verran selkärankaa omata että pyytäisi vilpittömästi anteeksi. Toisaalta koulukiusaajat ovat ihmisenä mitä ovat: omaan napaan tuijottelijoita loppuun asti. En siksi usko että Jere tai muutkaan koulukiusaajat pystyvät kohtaamaan sitä vihaa, pahaa oloa ja pettymystä, jonka ovat saaneet aikaan.

Sitä ihmettelen syvästi, miksi yksikään lehti julkaisee Nannasta ja Jerestä yhtään mitään. Jani Toivolan tai vihreiden äänestäjä en ole vaan huomattavasti konservatiivisempi arvoiltani. Puolustanpa nyt kuitenkin Toivolaa: kyllä ne muutkin vanhemmat valittavat aika paljon myös eikä kukaan varmasti ajattele että vanhemmuus olisi helppoa. Omat jaksamisen rajat voi kuitenkin tulla yllättävän pian vastaan, jos oma lapsi on haastava (koliikki, tempperamentti jne.). Uhmaikäisen kanssa kyllä moni muukin kuin Toivola on helisemässä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *