Julkkikset

Lama jätti jälkensä Jasmin Hamidiin: ”8-vuotiaana päätin, että minulla on aikuisena säästössä rahaa pahan päivän varalle”

Vaikka näyttelijä Jasmin Hamid peri evakkoon lähteneiltä isovanhemmiltaan säästäväisen elämänasenteen, nuorena hänen identiteettinsä perustui brändeihin. Nykyään hän ajattelee toisin.
Teksti: Sanna Wirtavuori Kuvat: Roope Permanto

Tajusin jo lapsena, että rahattomuus on suuri stressin aihe. Vanhempani saivat pitää työpaikkansa laman aikaan, mutta heidän pelkonsa ja kaverien perheiden menetykset vaikuttivat minuun ja kuluttamiseeni. 8-vuotiaana päätin, että minulla on aikuisena säästössä rahaa pahan päivän varalle.

Olen kulttuuritaustaltani Suomen tataareita, Venäjän kautta siirtolaisena tulleita, joten ehkä säästäväisyys periytyy jo evakkoon lähteneiltä isovanhemmiltani. He joutuivat jättämään kaiken omaisuutensa Viipuriin ja aloittamaan alusta.

Lue lisää: Jasmin Hamid: Olen jo tottunut keliakiaan

Jasmin Hamid havahtui sijoittamiseen

Kuopuksena sain siskoni vanhoja tavaroita, joten muistan, kun ylioppilaskeväänäni tein ensimmäisen ison, oman hankintani: fillarin. Se oli viimeisen päälle hieno, upouusi. Oli luksusta, kun se oli juuri oikean kokoinen ja tismalleen sellainen kuin halusin, ei kirpparilta hankittu eikä siskon vanha.

Vielä kaksikymppisenä identiteettini perustui enemmän brändeihin ja harrastin vaatteiden shoppailua. Onneksi nykyään ajattelen toisin ja ostan koko ajan vähemmän ja vähemmän tavaraa.

Kun luin Emilia Kullaksen ja Ninni Myllyojan kirjan Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta, silmäni avautuivat. Halusin kasvattaa varallisuuttani niin, etten olisi tulevaisuudessa riippuvainen esimerkiksi puolisostani. En sijoita rikastuakseni, vaan raha merkitsee minulle turvallisuutta.

Jasmin Hamid odottaa toista lastaan.

Jasmin Hamid odottaa toista lastaan.

Jasmin Hamid: Satsaan kohtuullisiin nautintoihin

Vaikka olen tarkka rahoistani, osaan kyllä kuluttaakin. Satsaan palveluihin ja kohtuullisiin nautintoihin, kuten siivoojaan, ravintolaillallisiin ja hierojalla käyntiin. En halua demonisoida esimerkiksi matkustelua, mutta varmasti matkustan tulevaisuudessa entistä harkitummin.

Korona pelästytti ensin, koska menetin lähes kaikki työni ja sijoitusteni arvo romahti. Olen yrittänyt toimia järjestelmällisesti ja hätiköimättä. Pyysin pankilta lyhennysvapaata ja päätin kuluttaa säästeliäästi: jätän avokadot ja muun arjen luksuksen kauppaan.

Kumman valitset?

Omistusasunto vai vuokra-asunto?

Oma asunto on järkevämpi kasvukeskuksissa. Asumme tällä hetkellä vuokralla, koska ­uusi asuntomme on vielä rakenteilla.

Ulkomaanmatka vai kotimaanmatkailu?

Kotimaanmatkailu. Matkailemme myös ulkomailla, mutta määrällisesti enemmän kotimaassa. Meillä on mökki Mikkelissä, ja reissaamme innokkaasti Helsingin ja Mikkelin väliä.

Kivijalkakauppa vai verkkokauppa?

Kivijalkakauppa. Tykkään sovittaa ja kysyä neuvoa. Vasta korona-aikana olen opetellut esimerkiksi ruoan ostamista verkosta.

Käytetty vai uusi?

Molemmat. Lapselle olemme hankkineet valtaosan leluista ja vaatteista käytettyinä. Kuopuksena jouduin aina käyttämään siskoni vanhoja kenkiä ja luistimia, joten osaan arvostaa uusiakin tavaroita.

Näihin kolmeen asiaan satsaan

Ruokaan. ”Hyvä ruoka lisää elämänlaatua, ja satsaan siihen mielelläni. ”

Vakuutuksiin. ”Olen vakuutusmyyjän unelma-asiakas, sillä olen hankkinut kaikki mahdolliset vakuutukset. Turvallisuus ennen muuta.”

Omaan aikaan. ”Ostan palveluja ja arvostan kiireettömyyttä. Meillä käy siivooja, ja hankin lastenhoitoapua tarvittaessa.”

Lue lisää: Näin ryhdyt vastuulliseksi sijoittajaksi

X