Julkkikset

Kirjailija Kjell Westö on oppinut elämään herkkyytensä kanssa: ”Vahvana ja tyynenä pysyminen on minulle haaste”

Herkkyys on sitä, että ihmiseltä puuttuu suoja maailmaa vastaan. Näin uskoo kirjailija Kjell Westö, jonka mielestä luova sisin ja psyykkinen hauraus ovat usein saman asian kaksi puolta.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Niclas Mäkelä

– Mielen ailahtelu ja kaikki tai ei mitään -asenne ovat minussa hyvin syvällä, kirjailija Kjell Westö sanoo.

Herkkyys on sitä, että ihmiseltä puuttuu suoja maailmaa vastaan. Näin uskoo kirjailija Kjell Westö, jonka mielestä luova sisin ja psyykkinen hauraus ovat usein saman asian kaksi puolta.

Kjell Westön 58-vuotias polvi on jo muutaman vuoden ilmoitellut kipuina ja turvotuksena, ettei se halua enää pelata jalkapalloa. Kesällä polvi lopulta äityi kesken pelin niin, että sen viestit oli otettava tosissaan.

Kirjailija on usein kuullut kumppaneiltaan olevansa mies, joka ei suostu vanhenemaan. Hän tekee yhä asioita, joita on rakastanut nuoresta asti: harrastaa vapakalastusta, soittaa rokkibändissä ja pelaa jalkapalloa.

Joihinkin myönnytyksiin Kjell on sentään taipunut. Säilyttääkseen terveytensä ja työkykynsä hän lopetti tiukan viinan juomisen 35-vuotiaana ja tupakoinnin kolme vuotta myöhemmin. No, jouluna ja juhannuksena saattaa mennä yksi snapsi, mutta yhtään tupakkaa hän ei ole sytyttänyt kahteenkymmeneen vuoteen.

– Silti, vaikka kuinka yritän kieltää vuosien lisääntymisen, totuus saavuttaa minut lopulta. Olen hyväksynyt sen, että joistakin asioista on pakko luopua.

Fudismatsit on nyt pelattu, mutta Kjell Westö is still kicking. Hän pystyy yhä tekemään sitä, mitä rakastaa eniten. Kirjoittamaan.

Kjell Westö tietää, että luova sisin ja psyykkinen hauraus ovat usein saman asian kaksi puolta

Aivan uudenlainen Westö esittäytyy tuoreessa, Juha Itkosen kanssa käytyyn kirjeenvaihtoon perustuvassa kirjassa 7+7 – levottoman ajan kirjeitä. Yksityisyydestään tarkka kirjailija on tähän asti kätkeytynyt romaanihahmojensa taakse. Nyt nuorempi kollega houkutteli hänet laskemaan suojaustaan ja kertomaan peloistaan ja suruistaan, töp-päyksistäänkin.

– En ole niinkään pelännyt paljastaa asioita itsestäni. Mutta minulla on aina ollut valtava tarve suojella kahta poikaani ja muita läheisiäni.

Nyt pojat ovat jo aikuisia ja suostuivat taannoin ihan vapaaehtoisesti esiintymään Ylen Kjell Westöstä tekemässä henkilökuvassa Ammatti: kirjailija. Siinä Kjell pelaa jalkapalloa vanhemman poikansa Benjaminin, 31, kanssa ja häärää keittiössä seuranaan Calle, 27.

Läheisten ohella Kjell on toki varjellut myös itseään. Hän sanoo, että luova sisin ja psyykkinen hauraus ovat usein saman asian kaksi puolta.

– En ole luonteeltani tasainen. Mielen ailahtelu ja kaikki tai ei mitään -asenne ovat minussa hyvin syvällä. Opiskelukaveri kertoi kuvaavan esimerkin. Hän muisteli nähneensä minut eräissä bileissä istumassa keskiyöllä katolla itkemässä. Puoli tuntia myöhemmin riehuin jo hulluna tanssilattialla. Minulla ei ole suodatinta itseni ja maailman välillä.

Herkkyys ei Kjellin mukaan ole ollut ongelma, sitä hän ei ole koskaan pelännyt menettävänsä.

– Vahvana ja tyynenä pysyminen on minulle haaste.

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa kirjailija Kjell Westö kertoo muun muassa äitinsä hauraasta mielestä sekä siitä, miksi meni naimisiin, vaikkei aio muuttaa yhteen vaimonsa kanssa. Lue juttu Annasta 40/2019 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X