Julkkikset

Kolmiloikkaaja Senni Salminen kertoo Seurassa masennuksestaan ja seksuaali-identiteetin salaamisesta: ”Leireillä muut puhuivat poikaystävistään ja minä olin hiljaa”

Kolmiloikkaaja Senni Salmisen tie menestykseen ei ole ollut helppo. Seuran jutussa Senni kertoo masennuksestaan sekä siitä, miten aluksi salasi seksuaali-identiteettinsä urheilupiireissä.

Teksti:
Lilli Berghäll
Kuvat:
Lehtikuva

Senni Salminen kertoo Seurassa saaneensa masennukseen avun psykoterapiasta.

Kolmiloikkaaja Senni Salmisen tie menestykseen ei ole ollut helppo. Seuran jutussa Senni kertoo masennuksestaan sekä siitä, miten aluksi salasi seksuaali-identiteettinsä urheilupiireissä.

Kolmiloikkaaja Senni Salminen, 25, on yksi Tokion olympialaisten seuratuimmista suomalaisurheilijoista. Suomen ennätys on rikkoutunut tänä kesänä jo kahteen kertaan. Vielä pari vuotta sitten asiat eivät kuitenkaan olleet hyvin. Senni Salminen kertoo Seurassa, miten vuonna 2019 hän ei kyennyt nousemaan aamuisin sängystä tai lähtemään harjoituksiin. Ahdistus, pakokauhu ja itkuisuus valtasivat mielen. Diagnoosi oli masennus, ja Senni sai lehden mukaan nopeasti apua psykoterapiasta.

”Pääsin terapian avulla jopa yllättävänkin pian takaisin treeni- ja kilpailurytmiin, ja opin hiljentämään sisäistä kriitikkoani. Vaadin yhä itseltäni paljon, mutta en enää mahdottomia”, Senni kertoo Seuran jutussa.

Senni Salminen
Kolmiloikan SE-tulos on Senni Salmisen nimissä: 14,63.

Seksuaali-identiteetin salaaminen ahdisti

Syksyllä 2020 Senni Salminen julkaisi Instagramissa kuvan itsestään ja pitkäaikaisesta tyttöystävästään, kuvataiteilija Piiti Blomqvistista. Seuran jutussa Senni kertoo seksuaali-identiteettinsä vahvistuneen 16–17-vuotiaana. Hänen mukaansa urheilupiireissä homoseksuaalisuus on edelleen vaietumpi asia kuin yhteiskunnassa muuten.

”Leireillä muut puhuivat poikaystävistään, miehistään ja lapsistaan, ja minä olin hiljaa. Menin niissä tilanteissa jotenkin lukkoon”, Senni kertoo artikkelissa. Hän arvelee, että seksuaali-identiteetin piilottelu on saattanut myös yhtenä pienenä tekijänä vaikuttaa masennuksen puhkeamiseen.

 

Senni kertoo Seuran jutussa, että häntä jännitti valmentaja Matti Monosen suhtautuminen tyttöystävään. Lähipiirin suhtautuminen oli Sennin mukaan mutkatonta.

”Matti oli lähinnä, että jaha, mitä sitten. Ainoa millä on väliä, on se, että voin hyvin ja urheilun ulkopuolinen elämä on tasapainossa”, Senni sanoo jutussa. Hän kertoo tietävänsä ihmisiä, joita perhe tai sukulaiset eivät ole hyväksyneet sellaisina kuin he ovat.

Lue kolmiloikkaaja Senni Salmisen koko haastattelu Seurasta!

X