Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta.
Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta.
Julkkikset

Legendaarinen bisnesnainen Kirsti Paakkanen 90 vuotta – tässä Kirstin loistava ohje: ”Pitää olla vahva oma tahto ja henkinen kantti”

Bisneslegenda Kirsti Paakkanen on jo täydet 90 vuotta. Paakkanen loi upean uransa lähes tyhjästä. Katso kuvat vuosien varrelta.
Teksti: Katri Koskinen Kuvat: OM-arkisto

Piikkikorkoja rakastava ja mustaan verhoutuva Kirsti Paakkanen on monen naisen – ja miehen – uraidoli. Kirsti onkin yksi Suomen arvostetuimmista liikenaisista: hän nosti Marimekon 1990-luvulla syvistä ahdingon vesistä. Adjektiivi ”periksiantamaton” kuvailee Kirstiä täydellisesti.

Tiistaina 12. helmikuuta tällä legendaarisella bisnesnaisella tuli täydet 90 vuotta täyteen. Kokosimme juhlan kunniaksi yhteen kuvia Kirstin uran varrelta.

Kirsti Paakkasen ura kuvina

MARIMEKON TOIMITUSJOHTAJA KIRSTI PAAKKANEN, 8.2.1982 C KARI HAUTALA/SKOY

Kirsti Paakkanen 8.2.1982. Hän oli juuri täyttämässä 53 vuotta.

Kirsti Paakkanen perusti vuonna 1969 Womenan, naisten mainostoimiston. Hän johti mainostoimistoaan menestyksekkäästi yli 20 vuotta, jonka jälkeen hän myi sen ja vetäytyi eläkepäivien viettoon Ranskaan. Joutilaisuus ei kuitenkaan sopinut Kirstille: kun Marimekko tuli myyntiin, Kirsti tarttui tilaisuuteen.

MARIMEKON TOIMITUSJOHTAJA KIRSTI PAAKKANEN, 11.10.1991 C ARI HEINONEN/SKOY

Vuodesta 1991 Marimekon omistanut Kirsti Paakkanen nosti yrityksen talouden nousuun.

Kirsti Paakkanen osti konkurssin partaalle ajautuneen Marimekon 1991 ja palasi eläkepäiviltään työntekoon. Kirsti Paakkanen nosti yrityksen talouden nousuun.

DESIGNER, PROFESSOR TIMO SARPANEVA, MARJATTA SVENNEVIG, AUTHOR KAJ KALIN AND ENTREPRENEUR KIRSTI PAAKKANEN, INDEPENDENCE DAY 1993 © MARKKU NISKANEN/SKOY

Suunnittelija Timo Sarpaneva, Marjatta Svennevig, Kaj Kalin ja Kirsti Paakkanen Linnan juhlissa 1993.

MARIMEKON TOIMITUSJOHTAJA KIRSTI PAAKKANEN, V.1996 C ARI HEINONEN/SKOY

Kirsti Paakkanen vuonna 1996. Kirsti Paakkasen johtamisfilosofiassa työntekijä ei ole kustannuskysymys vaan tuloskysymys. Työntekijän sitoutuminen ja innostus ovat edellytyksenä koko yrityksen menestykselle.

 MARIMEKON TOIMITUSJOHTAJA KIRSTI PAAKKANEN, 12/2003 C SEPPO SAARENTOLA/SKOY

Marimekon ”äiti” – musta on Kirstin luottoväri. Kuva vuodelta 2003.

LINNAN JUHLAT 2006, 6.12.2006 CELEBRATION OF INDEPENDENCE DAY 2006, MANAGING DIRECTOR KIRSTI PAAKKANEN, MARIMEKKO, PRESIDENT OF FINLAND TARJA HALONEN © PEKKA NIEMINEN/KUVARYHMÄ/SKOY

Linnan juhlat 2006. Kirsti kutsuttiin Tarja Halosen kaudella monesti itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

 MARIMEKKO JÄRJESTI KESÄNÄYTÖKSENSÄ HELSINGISSÄ KAMPIN NARINKKATORILLA, 4.6.2007 MODEL SUVI TIILIKAINEN AND MANAGING DIRECTOR KIRSTI PAAKKANEN © JORMA POUTA/KUVARYHMÄ

Marimekon kesänäytöksessä 2007 nähtiin raikkaita sävyjä Narinkkatorilla. Mallina Suvi Tiilikainen. Paakkanen palautti Marimekon juurilleen 1990-luvulla, Armi Ratian luomaan painettujen kankaiden maailmaan.

MARIMEKON TIEDOTUSTILAISUUS, TOIMITUSJOHTAJA KIRSTI PAAKKANEN JA UUSI OMISTAJA MIKA IHAMUOTILA, 31.10.2007 MANAGING DIRECTOR KIRSTI PAAKKANEN AND MIKA IHAMUOTILA © KARI SANTALA/KUVARYH

Kirsti Paakkasen jälkeen Marimekon toimitusjohtajaksi tuli Mika Ihamuotila vuonna 2007.

LINNAN JUHLAT 2012, KIRSTI PAAKKANEN, 6.12.2012 CELEBRATION OF INDEPENDENCE DAY 2012 © Pekka Holmström/Kuvaryhmä/SKOY

Kirsti Paakkanen on Linnan juhlien konkari. Kuva 6.12.2012 itsenäisyyspäivän vastaanotolta.

Marimekon toimitusjohtajana huhtikuussa aloittava Tiina Alahuhta-Kasko ja Kirsti Paakkanen. Jörn Donnerin ohjaaman Armi elää! -elokuvan kutsuvierasnäytös Helsingin Maxim-teatterissa 4.3.2015 © Pekka Mustonen/Otavamedia

Marimekon toimitusjohtajana huhtikuussa 2015 aloittanut Tiina Alahuhta-Kasko ja Kirsti Paakkanen. He ovat hyviä ystäviä.

”Kun aloitin ensimmäisessä vakituisessa työtehtävässäni pr-päällikkönä 2005, sain Kirsti Paakkaselta arvokasta oppia ja tulikokeen: ”Menet Marimekon Ranskan-näyttelyn avajaisiin ja pidät siellä puheen tuhansille ihmisille”, hän sanoi. Melkein hyperventiloin jännityksestä. Mutta kun luotetaan, haluaa tehdä parhaansa. Silloin yleensä onnistuu. Kirsti osasi lukea minua ja ymmärsi, että pidän haasteista. Hän on nykyisin hyvä ystäväni. Tapaamme ja soittelemme säännöllisesti”, Marimekon nykyinen toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko kertoi Annan haastattelussa (48/2018) viime vuoden lopussa.

Lue myös Kirsti Paakkasen haastattelu 2020: ”Nyt jos joskus tarvitaan uskoa, toivoa ja rakkautta”

Lähde: OM-arkisto, Wikipedia

X